Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

28. juli - Georginer kan spises

28-07-2017 11:43
 
Georginer kan spises, både knoldene og blomsterne.
Det er svært at nænne at plukke de smukke hoveder af for at spise dem, men det er bestemt anbefalelsesværdigt. Ovenikøbet fremmer det blomstring, når man løbende plukker og tynder ud i blomsterne, så de ikke når at udvikle frøstande.
 
 
Knoldene
I Sydamerika og Mexico spiser man knoldene som vi spiser kartofler og andre rodfrugter. Indianerne har i generationer dyrket Georginer som afgrøde, særligt for at anvende de stivelsesholdige knolde som måltid.
Jeg har haft en del knolde i overskud og har prøvet at tilberede dem. Smagen er meget neutral, men hvis man bager dem i ovnen ved 200 grader og krydrer dem godt, så er de delikate. Kan smage henad jordskokker eller bagte Hokaido.
Man kan også lave en puré iblandet kryddderurter, - persille og forårsløg, og tilsætte hakkede ristede mandler.
Koger man dem (ca. 30 min.), er der dele af knoldene som er lidt seje eller trevlede. Det skæres fra.
Man kan også anvende de kogte knolde i salater, eller ligefrem lave en "kartoffelsalat".
 
 
Blomsterne
Blomsterhovederne er meget delikate at spise.
De smager mildt og sødt. Jeg foretrækker især de mørke kaktussorter, som jeg plukker og spiser på min rundtur i haven.........
 
Jeg bruger kronbladene i alle nuancer og sorter i salater. Man kan lave en farvestrålende blomstersalat af alene georginer, eller også blande dem i salater med andre spiselige blomster. F.eks. morgenfrue, storkenæb, studenternelliker, roser, katost, hyldeblomster, tallerkensmækkere, allium, hornviol, jasmin.
 
 
Jeg bruger en dressing som er mild og er lavet af en blanding af koldpresset rapsolie, lidt æblecidereddike og lidt akaciehonning eller hvid balsamico-glaze.
 
De hele blomsterhoveder, fra de største sorter med kompakt og fyldt blomsterstand, kan farseres og bages i ovnen. Blomsten udhules let og fyldes med en krydret fars. Den kan laves af soltørrede tomater, basilikum, gedeost, salt/peber og olivenolie. Eller af spinat, svampe, hvidløg, citron, fløde og nødder og krydres med timian og salt/peber. Det bages i ovnen ved 190 grader i ca 25 min.
Inden servering pyntes med friske kronblade fra georginen.
 
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, 5700 Svendborg - Denmark | Tlf.: 20597313