Aktuelt i haven / Maj

Maj

21. maj - Køkkenhaven
Udplantningsplanterne har i en lille uges tid været til afhærdning fra en beskyttet tilværelse i stabil temperatur indendørs, til ophold i drivhuset med svingende temperaturer, stærk sol og træk. Nu er vejret så stabilt, at de i sidste uge er plantet ud i køkkenhaven.
 
De har fået godt fat, - grøntsager, urter og blomster står side om side, og der er bygget stativer til ærter og stangbønner som er godt på vej.
 
 
Tilbage i drivhuset står bønner og afhærdes, og indenfor i huset er stadig agurker, melon og squash  som venter en uges tid inden de flytter ud i drivhuset eller haven. Vejrudsigten melder fortsat nat-temperaturer under 10 grader.
 
 
18. maj - Men brændenælder er også guld i haven
Mange havejere hader brændenælder i haven, fordi man brænder sig på dem og så klør det så forbandet bagefter. Der er ikke noget så irriterende som når man er igang med at luge og kommer til at tage fat om en brændenælde med de bare næver. Eller når ungerne leger lystigt i haven, og løber ind i - eller falder i brændenælderne, så gør det så utrøsteligt ondt.
   
 
Men brændenælder kan andet end at brænde, og hvis du har et hjørne af haven, hvor den kan gro i fred og ro, så er den guld for haven.
 
Brændenælder vokser i haver, hvor der er en næringsrig jord. Så den indikerer, at jorden i din have er god og kvælstofrig.
Brændenælder har et højt indhold af forskellige vitaminer og mineraler og gør den anvendelig til mange formål. Den er bl.a. rig på kvælstof og jern.
 
Jeg bruger den i fladkompostering
mellem brunt tørt haveaffald,  grønt køkken- og haveaffald og dyregødning. Den er med til at sætte godt fut i forbrændingen og tilfører komposten god næringsværdi.
 
Jeg laver brændenældeudtræk som jeg anvender som henholdsvis flydende gødning og biologisk sprøjtemiddel.
 
Jeg fylder en balje med brændenælder (uden blomster eller frøstande) og hælder vand på. Det skal stå og gærde i op til 2 uger, hvorefter jeg sier det. Det lugter fælt, så stil det langt væk fra, hvor I opholder jer.
 
 
Jeg fortynder 1 liter udtræk til 10 liter vand, og vander potter og næringskrævende planter.
 
Samme fortyndingsforhold hælder jeg på en havesprøjte, og sprøjter angrebne planter (lus og andet insektangreb). Det bekæmper samtidig med, at det gøder.
 
Jeg har god erfaring med, at holde gulerodsfluen væk mellem rodfrugter. Jeg laver en skrappere udgave, hvor jeg fortynder fifty-fifty og vander ganske lidt ud i rækkerne mellem rodfrugterne. Det både afskrækker fluer og gøder samtidig, så du får store og struttende, sunde afgrøder.  
  
Brændenælder kan spises
Brændenælder kan spises og indeholder så mange vitaminer og mineraler, at den overgår andre urter som vokser i naturen. Den indeholder bl.a. meget jern. I tilberedt stand er den gift som man brænder sig på nedbrudt, og man kan roligt spise den uden at brænde sig på den. Og tilmed smager den himmelsk.
 
Prøv for eksempel at dampe de spæde skud og spis dem til morgenmad sammen med bacon og røræg.
 
Lav en suppe på brændenælder og tilsæt rodfrugter, krydderurter som timian, laurbærblade og løg/ramsløg eller porrer.
 
Eller lav en kryddersalt: 150 g middelhavssalt og 30 g brændenælder. Blend det sammen og spred det ud på en bageplade, og sæt det i ovnen til tørring ved 75 grader i en times tid. Vend det et par gange og mærk efter undervejs om det er tørt nok. Hæld på glas og det kan holde meget længe.
Bruges som drys på mad.
 
 
10. maj - Lev med din skvalderkål
Jeg har på det seneste fået en del spørgsmål vedrørende skvalderkål:
- Hvordan får jeg bugt med skvalderkål uden at skulle være over den hele tiden?
- Findes der planter som kan kvæle skvalderkål?
- Kan man smide skvalderkål på komposten?
- Kan den spises?
 
 
Det er almen kendt, at skvalderkål er en meget levedygtig og agressiv plante som breder sig voldsomt, har lange sprøde rødder og hurtigt indtager hele bedet, hvis ikke man er over den hele tiden. Skvalderkål kan helt tage pippet fra folk og glæden ved at arbejde i haven. Men det er der ingen grund til, hvis man lærer at leve med sin skvalderkål. Planten er både køn med sine smukke blomsterskærme, og så er den ovenikøbet sund at spise og smager godt. Men den kan begrænses med en mindre arbejdsindsats.
 
Der findes planter som er så robuste, at de kan overleve og brede sig uden at blive overtaget af skvalderkål. De kan endda begrænse skvalderkålen og med lidt hjælp fra dig, udkonkurrere skvalderkålen, hvis det er dit mål.
Det er planter som enten er tidligt fremme om foråret og hurtigt dækker jordoverfladen, eller planter som har en tæt bladmasse der dækker jorden og lukker af for lyset, så nye spirer ikke vokser op der.
 
Her er nogle forslag til robuste stauder, som jeg har god erfaring med, og som tillige er smukke sammen. De er sammensat så der er blomstring fra forår til sent efterår, og planternes vækststruktur og farvenuancer harmonerer med hinanden. Og skulle der dukke lidt svalderkål op imellem dem, så er det blot en fryd for øjet. 
 
Bølgekronet storkenæb,
Geranium Phaeum
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 Hosta, de bredbladede
 og høje typer
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Slangeurt, Bistorta officinalis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Lodden løvefod, Alchemilla mollis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daglilje, Hemerocallis
(mørke sorter f.eks.
"Sweet hot chokolate"
- afbilledet)
 
 
 
 
 
  
 
Kertepileurt, Persicaria amplexicaulis
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Pæon, Paeonia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 Lupin, Lupinus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Bjerg - knopurt, Centaurea montana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Høstanemone, Anemone hupehensis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Tips til plantning, pleje og gastronomi:
- Inden du planter, så fjern så mange skvalderkålsrødder som muligt.
- Gør dit forarbejde - det lønner sig på lang sigt. Grav jorden igennem så den er løsnet godt og tilfør kompost.
- Vælg store planter og plant dem i et stort plantehul som er gennemvandet. Læg fugtige aviser i kanten af plantehullet og lidt over, dæk med jord. Så holder de skvalderkålen væk i et stykke tid, og får et godt forspring.
- Hvis du vil begrænse skvalderkålen i vækstsæsonen, så fjern løbende det grønne. Det vil udpine dem på sigt, og de vil bukke under. Men prøv at lade nogle stå.
- Smid ikke friske rødder fra skvalderkål på komposten, men lad rødderne ligge og tørre i solen, inden du smider dem på komposten.
- Det grønne fra skvalderkålen kan bruges i madlavningen som erstatning for salat eller spinat. Den er tilmed sund og rig på B- og C-vitaminer. Skvalderkål smager svagt af peber og er let aromatisk. Den kan f.eks. bruges som fyld i tærter, hakket i frikadeller, i pastasovs med hvidløg, fløde og parmesan. Eller sorteret i olivenolie sammen med ramsløg som også har højsæson, når skvalderkålens spæde blade er fremme, - mulighederne er mange!
  
 
8. maj - Der sættes fut i kompostbunken
Jeg komposterer mit haveaffald i en stor bunke på jorden. Når jeg tømmer den for den velomsatte kompost som ligger i bunden af bunken, så bruger jeg anledningen til at omstikke den, for at sætte omsætningen igang. Komposten er ret tør og fyldt med tørre staudetoppe, småkviste og lavendelafklip.
 
Jeg laver en fladkompostering, hvor jeg lagdeler de tørre plantedele med friske brændenældeskud, græsafklip, et drys frisk hønsemøg eller hestemøg, og så vander jeg det godt igennem. Jeg gentager lagdelingen og vander igen, indtil der ikke er tørt kompostmateriale tilbage. 
Brændenælder har et højt kvælstofindhold, og sammen med græsafklip, frisk dyre- og hønsemøg sætter det virkelig fut i omsætningen.
 
8. maj - Klargøring af jorden i drivhus
Mon ikke temperaturen holder sig over frysepunktet?
Det har jeg besluttet at den gør, og har klargjort drivhuset til at plante tomater, peber/chili og auberginer ud.
I efteråret blev drivhuset grundig rengjort i sæbevand.
I dag har jeg fjernet jorden i drivhuset i 30 cm dybde og har spredt det ud i køkkenhaven. Det minimerer risikoen for utøj og skimmel i drivhuset, og tilfører køkkenhaven hummus.
 
 
Kompostbunken blev i samme omgang tømt og den velomsatte kompost blev kørt i drivhuset. De uomsatte plantedele blev sorteret fra, jorden blev gravet godt igennem, tilført lidt kalk og vandet meget grundigt igennem. Efter sådan en omgang dufter drivhuset fantastisk.
 
 
De små forspirede sommerblomster, urter og grøntsager står udenfor til afhærdning, men stilles ind igen for natten indtil sidst i maj måned, hvor de plantes ud i køkkenhaven.
 
Agurk- og melonplanter står fortsat indendørs, da de kræver en jordtemperatur på 18 grader. Med de kolde nætter vi stadig har, så plantes de først ud i drivhuset i starten af juni måned.
  
7. maj - Georgineknolde lægges i jorden
Nogle dage med sol og højere temperatur, har varmet jorden op, så den både er bekvem og lun til at lægge georgineknolde i. Knoldene har været opbevaret hele vinteren i trækasser i et opvarmet udhus.
 
 
Nu er det på høje tid, at lægge knoldene i jorden, for spirene har efterhånden vokset sig lange.  
Jeg har ca 75 forskellige georginer, og for at kende dem fra hinanden tager jeg billeder af dem i blomst og laminerer billederne, for bagefter at binde dem omkring stænglen af planten i september måned inden frost. Jeg noterer også højde, sundhed og vækstform.
 
 
Når jeg skal lægge knoldene i jorden, så er det super god information at have, når georginerne skal  arrangeres i bedene.
I år vælger jeg at placere dem i farvenuancer changerende fra lys til mørk. I enderne af bedene placeres de laveste sorter. Det er noget af et puslespil.
 
Jeg graver et passende hul til knolden og vander det godt igennem. Det giver en god start og sætter fut i grokraften.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, 5700 Svendborg - Denmark | Tlf.: 20597313