Ikke så snart drivhuset er tømt og rengjort, fyldes det igen med pottede stauder og andre planter. Hvorfor i alverden gør du det?, – spørger flere mig om. Er det ikke spild af tid, at vaske drivhuset rent og så bagefter fylde det igen med snavsede potter? Og hvorfor skal pottede stauder i drivhuset? Kan de ikke stå udenfor, når nu de er så hårdføre?

Svaret er ret enkelt

Drivhuset blev rengjort for at fjerne skimmel og utøj som er aflejret på glas, lister, belægning og jord. Der er skimmelsporer alle steder, også udenfor drivhuset. Men ikke så koncentreret som indenfor i drivhuset, hvis drivhusplanterne har været angrebet af skimmel. Når der rengøres grundigt med sæbevand reducerers forekomsten af skimmel mærkbart, og utøj som typisk angriber drivhusplanter, fjernes.

Pottede stauder og andre vækster flyttes i drivhuset eller under halvtag for at beskytte dem mod for meget fugt. De kan rådne, hvis de står for fugtigt og ubeskyttet i regn og sne. Der er ikke nok dræn og beskyttelse i plasticpotter.

I løbet af vinteren kigger jeg til potterne, for at se om de tørrer ud. Så får de lidt vand. Men det er ret sjældent, at det er nødvendigt.

I det tidlige forår, når solen begynder at varme drivhuset godt op, så flytter jeg planterne udenfor, og lægger fiberdug over de første par uger. Jeg får super flotte og kraftige planter ud af det.

Sartere vækster, som er pottede, overvintrer fint i drivhuset. Det er f.eks. ægte laurbær, rosmarin, figen og artiskokker. Småplanter, som jeg stiklingeformerer, sætter endda rødder gennem vinteren, hvis der ikke er hård frost. Så har de et forspring indtil de plantes ud i foråret. Det er f.eks. buksbom, lavendler, hortensia og frugtbuske.

Jeg flytter også oliventræer og pottede hortensia i drivhuset. Hvis det bliver hård frost, laver jeg et indertelt af kraftig bobleplast, og stiller en drivhusvarmer op med termostat.

Når drivhuset i det tidlige forår tømmes, så får det en overfladisk rengøring, for at fjerne evt aflejringer af skimmel og snavs.

Ikke alle sarte planter kan overvintre i et uopvarmet drivhus. Jeg opbevarer skærmliljer, chokoladecosmos, engletrompet, pelargonier og duftgeranium i et opvarmet udhus. Engletrompeterne klipper jeg ned og stiller bagerst i udhuset, hvor der ikke er meget lys.

Der er efterhånden fyldt godt op, ovenpå borde, i vindueskarme, på gulvet, – og under bordene står georgineknolde stablet i trækasser.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.