Få et rigt fugleliv i haven

Date
dec, 08, 2019

(Denne artikel har været bragt i Jysk Fynske Mediers magasin Livsstil)

Der er ikke noget dejligere, end når haven fyldes med fuglesang. Året rundt giver fuglene liv og energi i haven, og samtidig gør de stor nytte ved at spise mange skadelige insekter og smådyr.

Om foråret piler skovspurvene ud og ind af redekasserne på gavlen af vores træhus og henter føde til fugleungerne. Med få minutters mellemrum vender de tilbage til redekassen med munden fuld af små insekter og smådyr, som de finder i planterne og på jorden rundt omkring i haven. Det er ikke småting, de små spurvefamilier kan sætte til livs i løbet af foråret og sommeren. 

Haver, der er indrettet fuglevenligt, kan rumme op til dobbelt så mange fugle pr. kvadratmeter som skovene. Man kan tiltrække mange forskellige fuglearter ved at indrette haven med en varieret beplantning af stauder, urter, buske og træer. Fuglene er nemlig vidt forskellige hvad angår deres foretrukne føde. Større fugle, såsom solsorte og drosler, elsker orme, biller, bær og frugt. Små musvitter og mejser foretrækker små insekter og frø. Solsorte bygger rede i tæt krat, og mange småfugle vælger at bo i fuglekasser højt oppe med god afstand til katte og andre rovdyr.

Hvad det er for fugle, der slår sig ned i din have, afhænger også af, hvor i landet du bor, om det er i eller tæt på skov, i et villakvarter, i åbent landskab eller ved havet. Hver fugl har sit foretrukne levested.

Fugle skal have ly og skjulesteder

Fugle kan især godt lide haver med mange gode skjulesteder. Det er vigtigt med planter, der giver bær og frugt, som fuglene spiser, men der skal også være buske og træer med stedsegrønne blade og nåle, som fuglene kan gemme sig i og søge ly for vejr og vind i, eller et tæt krat, hvor de kan bygge rede.

Særligt om vinteren er det godt med stedsegrønne planter, der er gode gemmesteder, når havens øvrige planter står nøgne. Her kan fuglene også være i skjul for rovfugle og andre farlige dyr, såsom katte.

Den lille gærdesmutte, som vi ikke ser så tit i haverne længere, bygger sin kugleformede rede af mos, kviste og visne blade i træer, tæt krat eller brændestabler. I Troensehaven har de bygget rede i en brændestabel tilgroet med stedsegrøn efeu. De smutter ud og ind af deres skjulested og henter føde, og så får de en masse unger, som bor trygt og godt i haven.

Mange fugle bygger rede i store gamle træer, i huler og sprækker og højt oppe mellem grenene i redekasser. Stære ynder for eksempel at bo side om side i redekasser placeret højt oppe over jorden på pæle eller i høje træer. Flagspætten bygger rede i huller i gamle træer. Mange insekter, biller og larver bor i sprækker i træerne og er en vigtig fødekilde for fuglene, også om vinteren. Det er godt for haverne, at der vokser store træer. Så man skal tænke sig godt om, inden man fælder de gamle værdifulde træer, der har så meget at byde på til livet i haverne.

Mange småfugle overnatter i deres redekasser om vinteren. De er stadig fyldt med lunt redemateriale, som hjælper dem med at holde varmen i de kolde nætter. Derfor er det en god ide ikke at tømme redekasserne før i det tidlige forår, hvor de skal i gang med at bygge rede til et nyt kuld unger.

Der skal være vand i haven året rundt

Sidste år døde mange gærdesmutter af tørst under tørken i sommerperioden. Den flyver nemlig ikke så langt for at finde føde og vand. Derfor kan det være en god idé at sørge for ekstra vand flere steder i haven, netop for at fugle, smådyr og insekter ikke skal tørste.

Hvis vinteren bliver hård med meget frost, er der også risiko for, at mange fugle dør af tørst. Mange haveejere glemmer nemlig at give fuglene vand. I mange villakvarterer er der ikke naturlige vandhuller eller vandløb i nærheden, som fuglene kan flyve til for at slukke tørsten eller tage et bad. Det er faktisk vigtigere at sørge for vand til fuglene end foder. Overalt i naturen er der som regel føde at finde i planternes frøstande, hvor der både er frø og overvintrende insekter. Under de visne blade på jorden kan der også være føde.  

Fugleliv ved foderbrættet

Der findes træer og buske, som bærer bær og frugt gennem vinteren. Nogle roser bærer hyben, visse paradisæbletræer beholder de små æbler på helt til det spæde forår, og tjørnehækken har små røde bær gennem det meste af vinteren som fuglene elsker. Nogle gange slipper føden op, særligt i hårde vintre, og så kan vi hjælpe til ved foderbrættet.

Det er ikke længere så ofte, at vi har de rigtig hårde vintre. Så tænker jeg tit på, for hvis skyld er det, at jeg fodrer fuglene i haven. Det er nok mest for min egen skyld, og fordi jeg så gerne vil holde på fuglene i haven og forkæle dem lidt. Jeg nyder at sidde og kigge på dem, notere alle de forskellige slags, der besøger foderbrættet, eller spiser af fedtkugler og neg, der hænger i træerne uden for tegnestuen.

Men er vinteren hård, så er det godt at fodre fuglene med et foder med højt energiindhold. Så kan de opbygge fedtdepoter, der hjælper dem med at holde varmen, når det er pivkoldt.

Foder og vand skal stilles ud regelmæssigt. Når vejret er særlig barskt, så er det godt at fodre to gange dagligt. Fuglene søger især føde tidligt om morgenen. De tilpasser sig dog fodringstidspunktet, så de ikke bruger så meget energi på at søge efter føden.

Der må også være variation i foderet, hvis man vil have variation af fuglearter i haven. De foretrækker jo forskelligt føde. Jeg har fedtkugler med frø og nødder til småfuglene, nedfaldsfrugt på lager til de større fugle og korn og majs til de helt store fugle. Fasanen Henry og hans koner fodres hver dag. Bliver klokken over 8, så står han foran vinduet til tegnestuen og stirrer – sammen med hønsene i øvrigt.

Min erfaring er, at vildfugleblanding fra supermarkeder, som er fyldt med korn, slet ikke er populært at lægge i foderbrættet. Det er mest duerne, der spiser det, og til nøds skovspurvene, når alt andet er spist op. Jeg spreder det i stedet på jorden, og så guffer fasaner og andre større fugle det lystigt i sig.

Jeg fodrer småfuglene med fedtholdige solsikkekerner, hampefrø og hirse. Og så hænger jeg fedtkugler op i træerne. Der er rigtig mange fugle i Troensehaven, og det kan hurtigt blive en bekostelig affære. Derfor laver jeg dem selv.

Hvad spiser fuglene?

Der er forskel på, hvad de forskellige fuglearter spiser. Her er et lille udpluk af fuglenes foretrukne foder:

Fugle med store næb, såsom dompap, kernebider, stilits og bogfinke elsker solsikkefrø, som de kan knække med deres kraftige næb. De kan bedst lide at blive fodret på jorden.

Skovspurve kan lide det hele, også korn som mejserne ikke gider at spise. Skovspurvene i Troensehaven sidder gerne ved fasanernes foderskål og guffer løs af både majs og hvedekerner. Spurvene er lidt klodsede fugle. De kan bedst lide at blive fodret, hvor der er fast grund under fødderne, enten på jorden eller i fuglebrættet.  Skovspurvene er sociale, og spiser gerne i flok. De bor også tæt ved siden af hinanden på gavlen af træhuset.

Mejser og musvitter elsker solsikkefrø og nødder. De er, i modsætning til skovspurvene, ikke sociale. De bor helst for sig selv i fuglehuse langt fra andre fugle. De henter deres foder ved foderbrættet, og flyver væk i sikkerhed i hækken, for at spise i fred.

Mejser (topmejser, halemejser, blåmejser og sortmejser) spiser meget gerne fedt, især med hampefrø og solsikkefrø.  Spætmejsen er en hertug, der hurtigt tager herredømmet over foderbrættet. Den jager de andre fugle væk, spiser sig mæt i frø og nødder, og flyver hjem til boligen i hullet i det gamle træ bagerst i haven.

Flagspætten sniger sig også ofte til at sætte sig og hakke fedtkuglen til plukfisk, så det falder til jorden. Hernede hopper rødhalsen rundt og nyder at spise smuldet fra fedtkuglen.

Solsorter, drosler, stære, sjaggere og silkehaler elsker æbler og bær. De kan hurtigt rydde de nedfaldsæbler, der ligger strøet ud på plænen, de bærbærende buske for bær, eller rosenbedene for små hyben. I år er der stadig mange tilbage, for det er olden-år, og der er masser af føde i naturen.

Faktaboks

Sådan holder du på fuglene i haven

  • Plant haven til med en variation af insektvenlige stauder, buske og træer
  • Dyrk buske og træer der bærer frugt og bær
  • Bevar de gamle træer og lad endelig dødt træ blive i haven. Det tiltrækker insekter og fugle
  • Sørg for skjulesteder til fuglene i form af stedsegrønne buske og tæt krat
  • Sørg for, at der er vand i haven året rundt
  • Sæt masser af fuglekasser op
  • Giv fuglene mad når der er strenge vintre, så de bygger fedtdepoter op til at holde varmen
  • Undgå sprøjtemidler der slår insekter og smådyr ihjel som er vigtig fødekilde

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.