Tulipaner og georginer i samme bed

Date
apr, 13, 2020

I disse forårsdage blomstrer tulipanerne i det lange tulipan- og georginebed. Først de hvide tulipaner og idag er de andre farver begyndt at poppe op i rosa og lilla farver, og det er helt udenfor nummer. Sådan plejer det ikke at være.

Mange spørger mig om, hvordan dette bed er designet. Derfor kommer der her en opdateret udgave af en tidligere artikel.

Jeg kastede mig for et par år siden ud i et eksperiment. Jeg havde anlagt et meget langt og smalt georginebed langs hele den ene side af køkkenhaven. Det var nydeligt i sensommeren, men kedeligt om foråret. Derfor tænkte jeg, at jeg ville lægge tulipanløg og prydløg i bedet, der kunne blomstre inden georgineknoldene kom i jorden. Udfordringen var at undgå at skulle grave tulipanløgene op hvert år, men beholde dem i jorden uden at komme til at grave dem over eller op, når jeg lagde georgineknoldene. 

Jeg tegnede et mønster der ligner skæret på en hækkeklipper. Med passende mellemrum, svarende til den passende planteafstand mellem georginerne, var der en lomme, hvori jeg kunne grave georgineknolde ned med en staudespade. Det har fungeret vældig fint. Sidste efterår lagde jeg prydløg mellem tulipanerne, så de kunne blomstre sammen med sene tulipaner, hvilket forlængede blomstringsperioden. Det sidste prydløg var afblomstret, da georginerne begyndte at fylde i bedet. Jeg har gennem sommeren gødet med kompost, så både løg og georginerne har haft næring nok til at kunne udvikle sig.

I bedet står de tidligt blomstrende tulipaner ”Purissima” og ”Spring green” med et flor af hvide og lysegrønne farver. De afløses af middeltidlige tulipaner ”Menton” og ”Negrita” med et flor af rosa og lilla farver. De sene tulipaner ”Queen of night” blomstrer samtidig med at Allium ”Purple Sensation” springer ud og afslutter forårets flor i mørke toner. 

Sensommerens georginebed

Ved et tilfælde havde et par kæmpeverbena for nogle år siden sået sig selv blandt georginerne. Det så mægtig flot ud, da de stod der og skabte lethed til de ellers noget tunge og pompøse georginer. De næste år plantede jeg kæmpeverbena i hele bedet. Jeg opdagede tilmed, at opbinding af georginerne var overflødig, for kæmpeverbena har stive og stærke stængler, der fungerer så fint som støtte.


Inden frosten får georginerne til at klaske sammen, tager jeg fotos af hver blomst, laminerer det og binder det omkring knoldene, når jeg graver dem op. Så ved jeg, hvilke knolde der næste år skal stå ved siden af hinanden i bedet. Jeg opbevarer knoldene i trækasser i det frostfrie udhus.

Helle Troelsen

17 Comments

 1. Svar

  Karen Bach

  februar 13, 2020

  Jeg vi meget gerne modtage Dit nyhedsbrev . Tak.

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 13, 2020

   Vil du udfylde skemaet nederst på hjemmesiden. Så kommer du på listen. Mvh Helle

 2. Svar

  Marie Leenskjold Olsen

  april 4, 2020

  Ja Tak Til Nyhedsbrevet

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 5, 2020

   Kære Marie

   Du tilmelder dig nyhedsbrevet ved at gå helt ned i bunden af hjemmesiden og udfyld formularen der. Mange hilsner fra Helle

 3. Svar

  Lizette Skov Kvium

  oktober 16, 2020

  Smukt

  • Svar

   Helle Troelsen

   oktober 16, 2020

   Tak:-)

 4. Svar

  Kirsten Adamsen

  april 22, 2021

  Jeg vil gerne tilmeldes nyhedsbrevet ☀️🌸🌼☀️

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 22, 2021

   Kære Kirsten

   Det gør du ved at udfylde formularen nederst på min hjemmeside. Så sker det automatisk.

   Mvh Helle

 5. Svar

  Mette

  november 8, 2021

  Jeg vil meget gerne modtage nyhedsbreve 😊

  • Svar

   Helle Troelsen

   november 10, 2021

   Kære Mette

   Så skal du udfylde formularen nederst på siden, når du kører hjemmesiden helt ned i bunden.
   Mvh Helle

 6. Svar

  Charlotte

  november 28, 2021

  Kære Helle

  Tak for super god inspiration! Jeg er her på falderebet (inden frosten kommer lige om lidt) ved at anlægge et bed, hvor jeg skal have tulipaner, allium og dahlia i samme bed – ligesom du har gode erfaringer med 🙂 Jeg skal til at lægge tulipan og allium løg i jorden nu, men er i tvivl om, hvordan jeg bedst kan lægge dem, så jeg får plads til at grave dahlia ned uden tulipaner/allium er i vejen eller knækker.

  Jeg kan se, du har skrevet, du “tegnede et mønster der ligner skæret på en hækkeklipper”, så der er mellemrum mellem tulipaner/allium, så du kan få plads til at grave dahlia i jorden. Disse mellemrum, har du lavet dem “på skrå” i bedet? Og går det hele vejen igennem bedet på tværs? Og så ca. 20 cm brede og med 50 cm fra midt til midt af mellemrum? (hvis det giver mening 🙂

  Bedste hilsner Charlotte

  • Svar

   Helle Troelsen

   november 29, 2021

   Kære Charlotte
   Der hvor skæret og midten er på hækkeklipper-mønsteret skal du lægge tulipaner og prydløg. Der hvor mellem rummene er skal du lægge dahlia. Dahlia lever sit eget liv, og skal lægges i den afstand som man anbefaler dahlia skal lægges, dvs med ca 60 cm afstand. Derimellem lægges løgene i den bredde som du vil, så du kan grave knoldene op.
   Held og lykke med det.

   Mvh Helle

 7. Svar

  Charlotte

  november 29, 2021

  Tusind tak for svar 🙂 Jeg er dog ikke helt sikker på det hækkeklippemønster, hvordan det skal forstås, men jeg må kaste mig ud det! Mine 1000vis af løg skal i hvert fald jorden 🙂

 8. Svar

  Camilla Lindgaard

  februar 4, 2023

  Jeg vil meget gerne modtage dit nyhedsbrev.

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 5, 2023

   Kære Camilla

   Jeg holder pause med nyhedsbrev. Hvis du vil have det tilsendt, når jeg er klar med det, så skal du udfylde formularen nederst på siden på min hjemmeside. Du kører siden helt i bund, og der er formularen. Mvh Helle

 9. Svar

  Rikke

  februar 28, 2024

  Hej Helle

  Jeg er også i gang med at eksperimentere med et dahlia-tulipan-bed.

  Men jeg tænker, at det bliver meget bart om vinteren. Planter du noget der, (fx stedmoder eller hornviol) eller lader du det stå, som det er?

  Tager du i øvrigt tulipanløgene op ad jorden?

  Mange hilsner
  Rikke

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 29, 2024

   Hej Rikke

   Om vinteren dækker jeg hele bedet til med dahliatoppe som jorddække. Der tilføres også visne blade, der kan omdannes i jorden.
   Tulipanløgene bliver i jorden. Du kan finde artikler om bedet på min blog.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.