Tulipaner og georginer i samme bed

Date
apr, 13, 2020

I disse forårsdage blomstrer tulipanerne i det lange tulipan- og georginebed. Først de hvide tulipaner og idag er de andre farver begyndt at poppe op i rosa og lilla farver, og det er helt udenfor nummer. Sådan plejer det ikke at være.

Mange spørger mig om, hvordan dette bed er designet. Derfor kommer der her en opdateret udgave af en tidligere artikel.

Jeg kastede mig for et par år siden ud i et eksperiment. Jeg havde anlagt et meget langt og smalt georginebed langs hele den ene side af køkkenhaven. Det var nydeligt i sensommeren, men kedeligt om foråret. Derfor tænkte jeg, at jeg ville lægge tulipanløg og prydløg i bedet, der kunne blomstre inden georgineknoldene kom i jorden. Udfordringen var at undgå at skulle grave tulipanløgene op hvert år, men beholde dem i jorden uden at komme til at grave dem over eller op, når jeg lagde georgineknoldene. 

Jeg tegnede et mønster der ligner skæret på en hækkeklipper. Med passende mellemrum, svarende til den passende planteafstand mellem georginerne, var der en lomme, hvori jeg kunne grave georgineknolde ned med en staudespade. Det har fungeret vældig fint. Sidste efterår lagde jeg prydløg mellem tulipanerne, så de kunne blomstre sammen med sene tulipaner, hvilket forlængede blomstringsperioden. Det sidste prydløg var afblomstret, da georginerne begyndte at fylde i bedet. Jeg har gennem sommeren gødet med kompost, så både løg og georginerne har haft næring nok til at kunne udvikle sig.

I bedet står de tidligt blomstrende tulipaner ”Purissima” og ”Spring green” med et flor af hvide og lysegrønne farver. De afløses af middeltidlige tulipaner ”Menton” og ”Negrita” med et flor af rosa og lilla farver. De sene tulipaner ”Queen of night” blomstrer samtidig med at Allium ”Purple Sensation” springer ud og afslutter forårets flor i mørke toner. 

Sensommerens georginebed

Ved et tilfælde havde et par kæmpeverbena for nogle år siden sået sig selv blandt georginerne. Det så mægtig flot ud, da de stod der og skabte lethed til de ellers noget tunge og pompøse georginer. De næste år plantede jeg kæmpeverbena i hele bedet. Jeg opdagede tilmed, at opbinding af georginerne var overflødig, for kæmpeverbena har stive og stærke stængler, der fungerer så fint som støtte.


Inden frosten får georginerne til at klaske sammen, tager jeg fotos af hver blomst, laminerer det og binder det omkring knoldene, når jeg graver dem op. Så ved jeg, hvilke knolde der næste år skal stå ved siden af hinanden i bedet. Jeg opbevarer knoldene i trækasser i det frostfrie udhus.

Helle Troelsen

8 Comments

 1. Svar

  Karen Bach

  februar 13, 2020

  Jeg vi meget gerne modtage Dit nyhedsbrev . Tak.

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 13, 2020

   Vil du udfylde skemaet nederst på hjemmesiden. Så kommer du på listen. Mvh Helle

 2. Svar

  Marie Leenskjold Olsen

  april 4, 2020

  Ja Tak Til Nyhedsbrevet

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 5, 2020

   Kære Marie

   Du tilmelder dig nyhedsbrevet ved at gå helt ned i bunden af hjemmesiden og udfyld formularen der. Mange hilsner fra Helle

 3. Svar

  Lizette Skov Kvium

  oktober 16, 2020

  Smukt

  • Svar

   Helle Troelsen

   oktober 16, 2020

   Tak:-)

 4. Svar

  Kirsten Adamsen

  april 22, 2021

  Jeg vil gerne tilmeldes nyhedsbrevet ☀️🌸🌼☀️

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 22, 2021

   Kære Kirsten

   Det gør du ved at udfylde formularen nederst på min hjemmeside. Så sker det automatisk.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer
 1. Workshop i havedesign

  august 15 @ 9:00 am - 4:00 pm
 2. Åben Have

  august 27 @ 12:00 pm - 5:00 pm

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.