Blåbærtærte med marcipanlåg

Date
feb, 07, 2021

Fryseren er stadig fyldt med de lækreste råvarer. Jeg fiskede en pose blåbær frem af den vilde slags. Dem der farver munden helt blå, når man spiser dem, og som ikke er til at vaske af sine fingre, når man har været i lyngbakkerne for at plukke blåbær til fryseren. De ynder at vokse på en mager og sur jordbund, som der er på heden. Sådan en jordtype har vi ikke her i Troense.

Min storebror bor derimod i et naturskønt område ved Silkeborgsøerne, midt i en lysning i en skov, omgivet af bugtede bakker fyldt med blåbærbuske. De bor på en naturgrund og har ikke anlagt en fin have. Det vil også være malplaceret her, og det vil være umuligt at få planterne i fred for rådyr. Man skal blot træde to meter ud fra terrassedøren, for at kunne fylde munden med de skønneste blåbær. I sæsonen plejer min storebror altid at være ude med bærplukkeren, før han kører til Troense for at besøge os. For blåbær er den bedste værtindegave, jeg kan tænke mig. Og så ryger der selvfølgelig solbær med retur til Silkeborg.

De vilde blåbær fylder mig med minder fra mine 5 år i Grønland, hvor vi på vores ture i fjeldet plukkede kilovis af blåbær. Børnene fyldte munden og lommerne med dem, så deres jakker var umulige at vaske rene. For ”fjeldets guld” skulle altså derned til lommeulden, selvom børnene var udstyret med poser.

De blåbær, som mange af os dyrker i haverne, tilhører typen Storfrugtet blåbær Vaccinium corymbosum. De er ret nemme at dyrke, blot de får en let sur jord at vokse i. De adskiller sig fra de vilde blåbær Vaccinium myrtillus– såvel i smag, der er mindre aromatisk – som i farven, hvor bærret har et lyst, hvidligt kød. Der er ikke ret meget farvestof i disse bær, og efter min smag, er de bedst rå, hvor de kan bruges som pynt på kager, i en smoothie eller som drys på morgenmaden. De vil godt kunne klare en tur i lommen uden at sætte farvespor af betydning.  

I det søde køkken, hvor der laves tærter, is, kager eller syltetøj af blåbær, er det klart den vilde type, der er at foretrække. Man kan få dem som frostvare i supermarkeder, blot man går efter de såkaldte ”vilde, nordiske blåbær”. 

Ingredienser:

Mørdej

50 g smør

100 g hvedemel

25 g kartoffelmel

2 spsk. sukker

½ tsk revet citronskal økologisk

1 æg

Fyld

75 g sukker

75 g smør

1 æg

100 g revet marcipan

2 spsk. hvedemel

250 g blåbær

Sådan gør du

Til mørdejen smuldres smørret sammen med hvedemel, kartoffelmel, sukker og revet citronskal. Dejen samles hurtigt med det sammenpiskede æg. Lad dejen hvile i køleskabet i en halv time. Rul den ud på et meldrysset bord, og bag den i en tærteform med en diameter på 22 cm i diameter. Prik huller i bunden af dejen og forbag den i 10 minutter ved 180 grader.

Til fyldet piskes først smør og sukker sammen og pisk derefter ægget i til det får en luftig konsistens. Riv marcipanen groft på en rivejern og vend mel og marcipan forsigtigt i.

Blåbærrene fordeles på den forbagte bund, og fyldet fordeles ovenpå.

Tærten bages ved 180 grader i ca. 45 minutter. Den drysses med flormelis og serveres lun med cremefraiche til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.