Risotto er en af mine favoritter. Det er italiensk mad i det hele taget, men risotto står øverst på listen. Jeg laver den altid til simremad f.eks. ossi buchi – eller ”osso buko” i en dansk udgave.

Denne udgave af risotto kan spises alene, da der er fyldt en masse godt i. Den kan spises både som frokostret og som en selvstændig ret til aftensmad suppleret med brød og en grøn salat.

I denne opskrift er hovedingrediensen svampe. De er hevet ud af fryseren, for jeg høstede en masse i skoven i efteråret, mange flere end vi kunne spise. Svampe kan både tørres og fryses ned til senere brug.

Der er blandede svampe i posen – Karl Johan, kantareller og pigsvampe som jeg er helt hjemme i at adskille fra andre ikke spiselige svampe. Man kunne også vælge at købe svampene friske eller tørrede, hvilket nok ikke gør den store forskel i en risottoret.

I haven er der stadig bredbladet persille som vi kan høste af hele vinteren, og det skal drysses rundhåndet ud over retten.

Ingredienser til 4 personer

3 skalotteløg

2 spsk. Smør

500 gram risottoris

1 liter hønsebouillon

2 dl. tør hvidvin

1 nip safran

1 dl. friskrevet parmesanost og ekstra parmesanflager som tilbehør

500 gram svampe – gerne blandede

1 spsk. smør

1 stor håndfuld bredbladet persille

Saft og skal af ½ citron

12 cherrytomater

Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Skær skalotteløg i små tern.

Smelt smørret i en gryde og steg skalotteløgene til de er gyldne. Rør risottorisene i og rør i det til risene ser gennemsigtige ud.

Varm bouillonen op i en anden gryde. Hæld først hvidvinen i risen og lad den koge godt ind, derefter tilsættes ¼ del af den kogende bouillon. Kom safran til resten af bouillonen, og væd risene med den lidt ad gangen imens du rører godt i gryden. Tag f.eks. en kop bouillon ad gangen og lad det koge ind. Tilsæt væden til risottoen er tyk men hverken for våd eller for tør. Kogetiden er ca. 20 minutter.

Parmesanen rives fint og røres i risottoen. Tilsæt evt. en spsk. smør og smag til med salt og peber.

Tag en pande og rist svampene i smør til de er gyldne. Riv citronskallen og pres saften ud af halvdelen. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft. Skær cherrytomaterne i halve. Portionsanret risottoen og top med ristede svampe, persille, cherrytomater og flager af parmesan.

Spis et godt brød til og nyd et glas kølig tør hvidvin til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.