Skoven er begyndt at dufte af løg. Det er ramsløgene der skyder på livet løs og er ved at omdanne skovbunden til et grønt, duftende tæppe. Nogle bryder sig ikke om lugten af ramsløg, der er ret kraftig og insisterende.
Det lugtede også i hele huset af ramsløg, da jeg forleden havde plukket en hel buket af friske ramsløgsblade og havde blendet dem i en olie, som jeg skulle bruge til aioli.
Aioli laves typisk af hjemmerørt mayonnaise og hvidløg, men den smager endnu bedre med friske ramsløg. Vi serverer den sammen med stave af forskelligt grønt. En lækker og sund snack, der i min optik sagtens kan erstatte chips og dip.
Jeg har snydt og har købt en mayonnaise lavet på rapsolie som jeg har rørt aiolien op med.
Det er svært helt at dosere den rette mængde ramsløg, hvorfor jeg har valgt at lave en ramsløgsolie, som jeg kan tilsætte lidt efter lidt, og dermed styre mængden og smagen.
Ramsløgsolie er i øvrigt lækker at bruge i dressinger i salater eller dryppet på fisk og skaldyr.
Ingredienser
Ramsløgsolie
1 dl. rapsolie
1 håndfuld ramsløg (ca. 15 gram)
Aioli
2 dl mayonnaise lavet på rapsolie
1 tsk. dijonsennep
2 tsk. friskpresset citronsaft
5 tsk. ramsløgsolie
Sådan gør du
Rapsolie og ramsløg blendes, hældes på et glas og trækker minimum i en time.
Mayonnaise røres med dijonsennep og friskpresset citronsaft. Ramsløgsolien røres i lidt ad gangen og smages til. Tilsæt så meget som du kan lide. 5 tsk fulde var passende for mig, men så er den også kraftig i smagen.
Aiolien kan holde i køleskabet i en uges tid. Er god som dip til ”gnavegrønt” og som tilbehør til magert kød og både fersk og røget fisk og skaldyr.