(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Holland ligger ikke ret langt fra Danmark, hvilket gør landet ideelt til en tredages havetur.

Det kom bag på mig, at hvis man kører fra Tåsinge klokken 5 om morgenen, så kan man være i Nordholland inden middag, og det er endda med en pause undervejs. Det gør afstanden ideel for en smuttur på tre dage med fuldt program udi havebesøg, og en bil fyldt med planter, for der er meget at komme efter i Holland på den front.

Det kræver, at man forinden researcher på spændende haver og planteskoler, der ligger langs en overkommelig rute, så man ikke tilbringer alt for lang tid i bil. Denne research er lavet for jer, og jeg har testet turen af for at se, om Have-Holland er værd at køre efter. Hos de fleste er Holland kendt for tulipaner, gamle møller og kanaler. Men det er også så meget andet. På mange fronter er de langt forud for os, hvad angår trendsættende havedesign. Jeg besøgte flere, og jeg lover jer, at der er noget at køre efter.

Jeg fulgtes med en meget god kollega, der også er havedesigner. Det er nemlig godt at følges med en, der ikke bliver træt og utålmodig af at vente på, at man bliver færdig med at nørde planter og designs. Vi kunne sagtens have tilbragt flere timer hvert sted, og såmænd også en dag mere på programmet.

Tuingoed Foltz

Ikke langt inde i det nordligste af Holland ligger en familiedrevet planteskole med tilhørende udstillingshave. Dette besøg skulle stille vores hunger efter at fylde bagagerummet med specielle planter, som man ikke så ofte støder på i Danmark. Var det den eneste grund til at besøge Tuingoed Foltz, så kunne vi lige så godt have kørt til de store plantecentre, der har et større udvalg. Vi ville have en oplevelse oveni, og det fik vi.

Planteskolen føles ikke ret stor, men alligevel er der en stor plantesamling af 3000 sorter, og mange af dem har jeg aldrig set før. I tilknytning til planteskolen er en imponerende have anlagt i en lysning mellem store træer. Der er skyggefulde områder med de flotteste bladplanter, jeg længe har set. Her er præriehaven og de snoede stier, som går gennem høje og lave stauder og græsser. Her kan man opleve planterne udfolde sit potentiale, når de er sat sammen med hinanden på sirlig vis mellem jernskulpturer og store botaniske træer. 

Stedet er hyggeligt, og man kan tydeligt mærke, at det er en passioneret familie, der lever og ånder for deres livsværk. Man bliver taget imod ved indgangen af høns, der er ved at falde over sine egne ben, fordi de er korte og fjerene er lange. Her er træborde med kasser af lækre planter til salg, og her er spændende plantearrangementer, der viser hvordan sorterne kan kombineres på bedste vis.

Min rejsekammerat havde advaret mig på forhånd om ikke at fylde for mange planter i bilen, for vi havde udsigt til et vildere sted dagen efter. Hun havde nemlig været der før.

Tuingoed Foltz er en hyggelig familiedrevet planteskole med tilhørende udstillingshave.

Vlinderhof      

Man kan ikke tage til Holland uden at opleve et haveanlæg designet af den verdensberømte landskabsarkitekt Piet Oudolf. Han er især kendt for sine banebrydende beplantninger i store projekter som The High Line i New York og Lourie Garden i Chicago. Vlinderhof er et imponerende anlæg, dog i en mindre målestok. Man kan bruge mange timer på at beundre hans sublime evne til at sammensætte planter. Man får hele tiden øje på nyt, smukke kig, lag på lag af blomstrende stauder, græsser i forskellige højder, farver og bevægelser, skulpturelle frøstande og visne planter, der gør bedene og hele anlægget til et kunstværk.

Vlinderhof er en offentlig have beliggende i Máxima-parken i Utrecht. Den kaldes også for ”Sommerfuglehaven”, for her er plantet over 100 forskellige stauder og græsser, der tiltrækker insekter. Der er åbent døgnet rundt, og det er tydeligt, at det er en have, der bliver besøgt af både unge, ældre, kærestepar og børnefamilier. Alligevel føler man, at man har haven næsten for sig selv. For der er stier på kryds og tværs, høje grupperinger af stauder og græsser, man kan gemme sig bag, men også åbne og luftige områder, hvor man kan overskue store dele af anlægge og blive beruset af det farvestrålende bølgende hav af planter. Udtrykket er naturligt, selvom alt er styret og passet til mindste detalje.

Vi nød godt af et interaktivt kort over anlægget som vi hentede på nettet. Her kunne vi nøjagtig se, hvilke sorter af planter, som vokser i hver sektion af haven. Bedplaner med koder viser hvad der vokser hvor. Tænk at man kan styre en have så meget, at planter præcist bliver, hvor de er tegnet ind.  Hjemme hos mig går nogle til grunde, andre stikker helt af og pludselig dukker der nye planter op hist og her.

Vlinderhof passes af frivillige, der har et berigende fællesskab omkring glæden ved planter og kærlighed til stedet.

Pas på, hold øje med tiden, for det er næsten umuligt at blive færdig i denne imponerende have.

Vlinderhof – også kaldet ”Sommerfuglehaven” er tegnet af den berømte landskabsarkitekt Piet Oudolf. Haven er offentligt tilgængelig og godt besøgt.

De Hessenhof

”Du skal ikke tage til Holland uden af besøge ”De Hessenhof” – er en udtalelse jeg har hørt flere gange fra forskellige havefolk. Jeg har hørt efter, for her startede programmet på dag 2. Vi var på pletten, lige da planteskolen åbnede klokken 10, for jeg var stillet i udsigt af min rejsekammerat, at det her sted er plantehimlen, hvor man kan finde et gigantisk udvalg af særlige stauder og græsser, som man ikke finder så mange andre steder.

De Hessenhof er en familiedrevet planteskole ejet af Miranda og Hans Kramer. Hans har ry for at være Hollands dygtigste til at formere stauder, og alle planter er økologisk produceret. De Hessenhof er et sted for plantenørder. Her kan man bruge timer på at studere ligheder og forskelle på sorter indenfor de mange forskellige arter af stauder og græsser, som dyrkes her. I tilknytning til planteskolen er en meget stor udstillingshave med tusindvis af moderplanter, alle med skiltning på, så man kan se, hvordan de små planter, der ikke ser ud af meget, når de står i potter i planteskolen, vil tage sig ud, når de vokser til.

Jeg var så heldig at støde på Hans, hvor vi fik en snak om deres specielle jord, som de fylder i potterne. Det er ikke ligegyldigt, hvilken start på livet planterne bliver tilbudt. Derfor har planteskolen ry for at producere robuste planter af god kvalitet. Det var ikke småting, vi fik stablet ind i bagagerummet på bilen. Ca. 70 planter – en af hver sort – står nu i jorden i Troensehaven, så jeg kan følge, hvordan de udvikler sig i vores klima i Danmark og i min jord på Tåsinge.

De Hessenhof er godt besøgt, for her er et stort udvalg af spændende stauder og græsser, som man ikke finder mange steder.

De Boschhoeve

Ikke langt fra De Hessenhof ligger De Boschhoeve. Her bor og arbejder Dineke Logtenberg fra morgen til aften i hendes kæmpestore have på i alt 1 hektar. Haven er bygget op på 35 år. Den er opdelt i forskellige haver, hvor den mest imponerende er potagerhaven. Her dyrker Dineke blomster og grønsager i geometrisk formede bede mellem formklippede buksbom og dekorative jernstativer, portaler og pergolaer, hvor slyngende sommerblomster snor sig. Dineke fortalte mig, at grønsagerne ikke dyrkes fordi de skal spises, men fordi de er smukke i selskab med blomsterne. Hun har valgt de fineste dekorative grønsager såsom forskellige rødbeder med farvestrålende blade, forskellige sorter af kål i røde og grønne nuancer og stangbønner med orange blomster. Purløg er plantet som kantplante omkring et bed, som er fyldt op med  kinesisk purløg sat sammen med tagetes i brændt orange. Et bed er omkranset af et lavt æbleespalier og fyldt med duftende krydderurter. Det er den smukkeste potagerhave, jeg nogensinde har set. Man støder på alverdens sommerblomster og en imponerende samling georginer.

Potagerhaven er 1.000 kvadratmeter stor. Jeg ledte forgæves efter et vissent blomsterhoved, og fandt så ud af, at haven gås igennem hver dag, så der ikke er en vissen plante tilbage. Dineke har en del frivillige, som hjælper hende med at holde den 1 hektar store have. Jeg har sjældent set så velholdt et sted, for man skal lede længe efter ukrudt, skæve bedkanter og skrantende planter.

På De Boschhoeve er der mange andre haverum, bl.a. en staudehave, skyggehave, rosenhave og et stort område med skærehave, hvor gæster kan plukke buketter med hjem, og betale for dem selvfølgelig.  Her er også en mindre planteskole. Man kan købe kaffe og kage, som serveres i den store lade, der også er indrettet som butik med loppefund, frø, potter og haveredskaber.

Er man vild med vintergækker, så har Dineke en kæmpe samling. Nogle af dem er så sjældne, at folk kommer langvejs fra for at bukke sig ned og kigge på de småbitte sjældenheder, når De Boschoeve tidligt på året lægger ramme til en festival for vintergække-entusiaster.

De Boschhoeve er særlig kendt for den smukkeste potager-have med dekorative grønsager og blomster.

Jelle Grintjes

Jeg har fulgt Jelle Grintjes på Instagram længe og har ofte tænkt, at hans have må være blandt de smukkeste, hvis man hælder til den vilde, naturinspirerede havestil. Hans fotos af haven har ofte udtrykt en raffineret lethed, hvor lyse græsser væver sig ind mellem enkelte blomstrende stauder og løgplanter. Men da jeg besøgte haven, var den så meget andet også. Den var vild, utæmmet, frodig, kompakt og samtidig utrolig smuk.

Vi var så heldige at mødes med Jelle i haven og gå rundt derude i et par timer og nørde planter og havedesign. Jeg fik det indtryk, at han er til stede, når han fredag og lørdag i sæsonen holder åben have. 

Haven er kun 2 år gammel, men allerede totalt tilgroet, som om den har været der i mange år. Familien boede tidligere ikke langt derfra, men den gamle have var for lille til Jelle´s store havedrømme med de kun 1400 kvm, så de flyttede til denne ejendom med en grund på 5000 kvm. Planterne fra den lille have flyttede med, blev delt og plantet ud, så de næsten kunne dække alle havens bede. Der blev dog suppleret med lidt ekstra. Der er fed lerjord på grunden, så planterne vokser kraftigt i højden og bredden. Mon ikke de kunne deles endnu mere og fylde det dobbelte, for der var ikke en bar plet jord at se. Det gjorde beplantningen kompakt.

Der er meget at udforske i Jelle Grintjes have. Mange hundrede forskellige sorter af stauder og græsser er mikset sammen, ikke som større grupper af samme sort, som man ser i Piet Oudolf’s haveanlæg, men mere som en pose blandede bolcher afstemt i matchende farver og forskellige strukturer. Så et eller andet system må der være. Jelle er nytænkende og modig i sit design, eller også tænker han slet ikke over det, men bare følger sit hjerte, når han placerer planter ved siden af hinanden. Det er en have, man kan mærke helt ud i tåspidserne.

I Jelle Grintjes have møder man vildskab i en passet have med naturen som inspirationskilde. Jelle er en plantefreak (som han kalder sig selv), og det kan tydeligt ses og mærkes i denne vidunderlige have

Mien Ruys Gardens

Det var noget af et sceneskifte fra Jelle Grintjes vilde have til den prisvindende Mien Ruys Gardens, der ligger i den nordøstlige del af Holland i Dedemsvaart. Det er det sidste besøg på denne tredages havetur.  

Mien Ruys var en kendt landskabsarkitekt, hvor haverne i Dedemsvaart var hendes livsværk. Hun døde i 1999 i en alder af 94 år. Hendes haver er skabt over halvfjerds år og omfatter tredive haverum fordelt på 25.000 kvm. Haverne omtales som ”de eksperimentelle haver”, hvor Mien Ruys eksperimenterede med havedesign, beplantning og materialer. Hun var kendt for at bruge lange diagonale linjer i sine haver med bassiner, havegange, vægge, hegn og hække klippet i stramme former.

Haverne drives i dag af en fond, og er åbne for offentligheden, så hendes haver lever på mange måder videre. Mange af nutidens landskabsarkitekter er blevet inspireret af Mien Ryus havefilosofi, herunder Piet Oudolf.

At bevæge sig rundt mellem de forskellige haverum førte mig tilbage til 60’erne og 70’erne, hvor jeg var barn, og blev trukket igennem det ene haveanlæg efter det andet af mine havetossede forældre. Men jeg blev også henført til nutiden, hvor det især er de naturinspirerede haver, der vinder frem. Haverne er således unikke og tidløse, og man kan sagtens finde inspiration her til nutidens havedesigns.

Man bevæger sig via en markeret rute gennem de 30 haverum. Man passerer skovhaver med overraskende eksperimenter med stramme former op imod det naturlige. Det var det rene eventyr at bevæge sig fra det ene haverum til det andet i det store parklignende område i centrum af anlægget. Haverne var både skarpt adskilt og forbundet af huller i hække, sten lagt som mønstre og forbindelseslinjer i plænen og en tæt beplantning, der gjorde, at man blev overrasket ved hvert hjørne og åbning man passerede. Hvert rum adskilte fra det forrige i såvel design som stemning.

Haverne er bevaret og omhyggeligt plejet. Det, der startede som et eksperiment, er blevet en kulturel arv i Holland. Stadig udvikles der nye eksperimenter i et samarbejde mellem ledelsen af fonden bag Mien Ruys Gardens og flere hollandske organisationer. De sidste haver man kommer igennem, er eksempler på nye fortolkninger af haverum, som er en kontrast til det formgivne, stramme udtryk, som Mien Ruys primært repræsenterede. Her var områder med uslået græs, brede stauderabatter og kvashegn, og alligevel havde der sneget sig stramme hække, retningsgivende alleer og stier ind, for at forstærke fornemmelsen af rum og retning, men måske også for at binde fortid, nutid og fremtid sammen.

Her ses en af de 30 haver designet af landskabsarkitet Mien Ruys. Hun er kendt for at bruge de stramme former i sine havedesigns.

Det var en god afslutning på et berigende 3 dages haveeventyr i Holland.

I næste uges artikel vil jeg gå i dybden med design og planter i de naturalistiske haver designet af Piet Oudolf og Jelle Grintjes. De er sammenlignelige, men på visse punkter vidt forskellige.

Overnatninger

Gode steder at overnatte fuldender en dag med inspirerende besøg i haver og planteskoler. Hvorfor ikke blive i den samme ånd, og vælge overnatningssteder, der lægger vægt på skønne æstetiske rammer og tilstødende smukke haver. Vi fandt to steder som til fulde opfyldte vores ønsker, og mere til.

Grand Hotel Karel V

Grand Hotel Karel V var i tidernes morgen et kloster fra det 14. århundrede og tjente som indkvartering for riddere og præster. Nu er det ombygget til et femstjernet hotel i centrum af Utrecht. Det er nænsomt restaureret, så man stadig fornemmer at det er et gammelt kloster. Man farer nemt vild når man bevæger sig ud i de lange buegange med søjler og smukke gulve, for at finde frem til morgenmadsrestauranten i den fjerneste krog, men lige udenfor restauranten er de smukkeste små haver med terrasser omgivet af velplejede bede og store gamle træer.  Fortidens storhed ses på imponerende skulpturer af stormænd placeret i den største parklignende have som forbinder bygningerne.

Servicen er i top. Tjenerne ved, at folk godt kan fare vild, så de er på pletten og guider en rundt. Heldigvis havde vi sat god tid af til morgenmad, for der blev disket op med retter vi kunne bestille fra et menukort udover en overdådig buffet. Bunden var lagt og tonen slået an, da vi begav os ud på turens anden dag.

Imponerende haveanlæg ved Grand Hotel Karel V

De Heerlijkheid Loenen (B&B)

Man skulle køre langt ud på landet ad snoede veje for at finde frem til De Heerlijkheid Loenen, som er et B&B. Vi besluttede os for at spare lidt på pengepungen med denne overnatning, så vi forventede os ikke det vilde. Det blev gjort til skamme. Vi ankom til et gods omgivet af den smukkeste have placeret midt i naturen omgivet af skov og eng. Stedet ejes af to par, som har drevet det sammen siden foråret 2022. Det havde stået tomt i 5 år. Den tidligere ejer havde sat slottet totalt i stand, og det eneste, de nye ejere skulle, var at vaske det hele ned, og så flytte ind.

Fra 2014 boede her en indretningsarkitekt som havde istandsat godset meget smagfuldt med respekt for stedets historie. Det var eventyrlige rammer at overnatte i. Ikke mindst kan fremhæves den gæstfrihed vi blev modtaget med af en af ejerne Carl De Groot, der inviterede os på forfriskninger og fortalte om stedets historie.

Morgenmaden blev serveret i stuer med udsigt over den nyanlagte have i naturalistisk stil. Der er kun fire værelser til udlejning, men der påtænkes en udvidelse til syv værelser i alt.

Vi kunne fornemme, at her skulle vi bruge lidt mere tid til at nyde haven og omgivelserne, inden vi begav os ud på turens sidste dag.

Carl viste os en liste så lang med besøgshaver i nærområdet. Hvis vi havde fire dage til rådighed, kunne man bo her to dage, og tage den lidt mere med ro, tilbringe mere tid på dette pragtfulde sted, og opleve lidt flere, mindre haver.

Program:

Dag 1: Afgang tidlig morgen fra Danmark

12.00 – 13.30: Besøg på en hyggelig familiedrevet planteskole med tilhørende udstillingshave

Tuingoed Foltz, Hereweg 346, 9651 AT Meeden

(Åbningstid tirsdag – lørdag fra 10.00 m- 17.00)

Frokost nydes undervejs i bilen.

16.00 – 18.00: Besøg det naturalistiske anlæg Vlinderhof designet af Piet Oudolf, der ligger inde i Máximapark. Søg efter parkering tættest på indgangen til Vlinderhof.

Vlinderhof, Alendorperweg 44, 3451 GN Utrecht

(Døgnåbent)

Overnatning på det fornemme Grand Hotel Karel V, der ligger 20 minutters kørsel fra Vlinderhof

Grand Hotel Karel V, Geertebolwerk 1, 3511 XA Utrecht

Dag 2: Afgang fra Grand Hotel Karel V klokken 9.00

10.00 – 13.00: Besøg på det berømte, familiedrevne, økologiske staudegartneri De Hessenhof med tilhørende udstillingshave.

De Hessenhof, Hessenweg 41, 6718 TC Ede

(Åbningstider torsdag, fredag og lørdag fra 9.00 – 17.00 fra medio marts til ultimo oktober)

Frokost nydes undervejs. Der er knap 20 minutter mellem de to destinationer, så der er tid til picnic undervejs.

14.00 – 16.00: Besøg på den hyggelige planteskole og have De Boschhoeve

De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

(Åbningstider fredag og lørdag fra 10.00 – 17.00)

Overnatning på det hyggelige og historiske De Heerlijkheid Loenen, der ligger 30 minutters kørsel fra The Boschhoeve

De Heerlijkheid Loenen (B&B), Grote Allee 4, 6677 MA Slijk-Ewijk

Dag 3: Afgang fra De Heerlijkheid Loenen klokken 9.15

10.00 – 11.30: Besøg i havedesigner Jelle Grintjes vidunderlige private have.

Jelle Grintjes, Polderdijk 61, 6914 KJ Herwen

(Åbningstider fredag og lørdag fra 10.00 – 16.00 fra maj – september)

Frokost nydes undervejs. Der er 1 time og 30 minutter mellem de to destinationer, så der er tid til frokost undervejs.

13.30 – 15.00: Besøg haven designet af den prisvindende landskabsarkitekt Mien Ruys

Mien Ruys Gardens, Moerheimstraat 84, 7701 CG Dedemsvaart

Afgang til Danmark. Herfra er der 5 ½ times kørsel til grænsen.

Helle Troelsen

3 Comments

 1. Svar

  Helle Rask

  september 5, 2023

  Ih hvor er det godt beskrevet – Holland er et fantastisk haveland og jeg er altid imponeret over Hollændernes egne haver – selv i de små flækker er der fine haver😊 Jeg har ikke besøgt Jelle Grintjes, men de andre steder har jeg været flere gange og det var som at være der igen med denne artikel, tak for det. Jeg håber flere får lyst til at tage til Holland og se på haver – det er absolut ikke kun tulipaner😂og så vil jeg da også sige at det er skidt at fylde bilen med havevenner – der er kun plads til 2 og så planterne!

 2. Svar

  Anne

  september 17, 2023

  Kære Helle
  Tusind tak for at dele jeres dejlige tur til Holland. Den må i kalenderen til næste år! Sikke skønne haver og steder!
  Kh Anne @annovator

  • Svar

   Helle Troelsen

   september 18, 2023

   Kære Anne

   Tusind tak. Ja det var en fantastisk tur og virkelig fine steder at besøge.
   Kh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.