(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Bolig)

Der er meget at hente i haven og i naturen, når der skal pyntes op til jul. Det er som at gå på skattejagt og slå kreativiteten løs, når der skal laves til kranse, dekorationer og krukkearrangementer i haven.

Der er også en god grund til at reducere juleindkøb til et minimum, for meget er importeret fra Langtbortistan. Det giver ikke mening at købe kassevis af plademos, når græsplænen er fyldt af det. Jeg kan også fylde trillebøren med grene begroet af mosser og lav fra de gamle æbletræer, og nede i skoven kan man næsten ikke sparke sig frem for kogler, der er rusket af træerne i efterårsstormen.  

Naturens skatkammer

Hvis man bruger pauserne mellem regnbygerne og går en tur i skoven med kurven under armen, er der meget at finde til julens dekorationer.  Men hvad og hvor meget må man egentlig samle til eget brug?

I offentligt ejede skove må man som hovedregel samle materialer overalt i skoven, for her skal man ikke kun holde sig på veje og stier. Man må samle så meget der kan være i en bærepose, og f.eks. fylde den med blødt mos og kogler, svampe man kan tørre, grene med lav samt spændende rødder, der kan bruges til dekorationer. Naturstyrelsen har en fornuftig rettesnor, der siger, at man skal efterlade til de andre, som også gerne vil samle materialer til julens dekorationer. Her må man også gerne klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 meter høje. Det er dog forbudt i privatejede skove.

I privatejede skove må man kun samle det, man kan nå fra stier og veje, for dem skal man holde sig til. Hvis der ligger væltede træer på jorden tæt på stien, og det gælder også nåletræer, må man gerne klippe grene og kviste af dem. Der havde lige været skovarbejde i vores nærliggende skov, hvor der på skovstierne lå en masse kviste fra nåletræer.  Dem samlede jeg op og tog med hjem til at binde kranse af.

Genbrug af nåletræer og buske

Gennem nogle år har jeg gemt og genbrugt nåletræer og buske. De hentes frem fra plantedepotet, hvor de har stået skyggefuldt og er blevet passet og plejet med vand og gødning gennem sæsonen. Nogle er blevet noget visne i de nederste grene og andre må kasseres. Når de står i potter, har de ikke de bedste vækstbetingelser. Ideelt set burde de blive plantet ud i jorden i haven, men så vil de vokse til i størrelse og i en sådan fart, at de ikke er til at få puttet i en passende krukke, når det bliver jul.

Jeg er flere gange stødt på cedertræer og rødgraner, der er plantet ud i folks haver efter nogle år i krukker, og som hurtigt er blevet til kæmpestore træer.  Jo mere plads rodnettet får, jo større bliver træerne. Har de været klemt inde i en mindre krukke, forbliver træerne små.  Plantes de over i en større krukke, vokser planterne tilsvarende i størrelse. Hvert år potter jeg nåletræerne om i større potter med næringsberiget muld, når julen er ovre, og de stilles på depot. Nogle bliver lidt visne i de nederste grene. Dem klipper jeg af, og så har man opstammede nåletræer, der også er dekorative her op til jul.

Havens guld

Sydbøgen væltede i stormen. Træet har grene med tynde bøjelige kviste fyldt med små bladknopper, der kan bindes som bund til kranse. Bønnestængler, slyngende grene fra kaprifolie og klematis samt birkeris er også velegnede til at vikle omkring kraftigt ståltråd til bund i kranse.  

I hækken og op ad træer i skel mod naboen gror vedbend med lange slyngende stængler og fine dekorative blomster. Stænglerne bruger jeg til at binde en guirlande af, der fastgøres omkring den gamle hoveddør. Vedbend blomstrer nu og sætter flotte sortviolette bær, der er gode som materiale i kranse.  

Jeg har gennem sæsonen plukket løs af blomster egnet til tørring. I år var jeg ret forudseende og plukkede lange stilke med frøstande fra sibirisk iris. Hvis man vender bundterne på hovedet, vikler bast omkring og stikker en pind i midten af dem, så har man et træ som man kan placere i en potte eller stikke i en glasvase.

Frøstande fra alverdens stauder kan bruges i kranse og dekorationer. Jeg høster bl.a. runde kugler fra høstanemonerne, som lige får et sprøjt hårlak, så de ikke udvikler sig til små vattotter. Når de er helt tørre, kan de sprayes med sølv og guld. Hortensiablomster er gode at binde i kranse, når de ikke er helt tørre, for så er de bøjelige og kan vikles omkring en halmkrans uden at knække. Det samme gælder roser i knop og blomst, som man bare kan lade blive siddende på kransen og tørre, for når planter ældes, gør de det ofte med ynde.  

Her er bundet en krans af forskellige hortensiablomster og vindheks. Aks fra prydgræsser er stukket ind som bund i kransen

Æbler i dekorationer

Det har været et fantastisk frugtår i år.  Nedfaldsfrugt ligger på plænen og samles i kurve, som indgår i krukkearrangementer. Fuglene vil på et tidspunkt hakke løs i dem, når der er knaphed på føde i haven, men så er vi nok på den anden side af jul. Ildrød pigeon og små røde paradisæbler er fine at bruge som bund i lanterner og krukker. De kan også bruges som ophæng i vinduerne eller på juletræet i juledagene.  

Langtidsholdbar julepynt

Man kan også vælge at plante buske og træer i haven, som er dekorative gennem vinteren. Her op til jul tilfører paradisæbletræer farve til haven. Vi har flere forskellige sorter, som giver forskellige størrelser og farver på æblerne. Sorten ”Brændkjær” og ”Gorgeous” lyser op med små, røde kuglerunde æbler. Koralbarklønnen har kviste og grene i kraftige rødlige farver, der er plantet midt i haven som blikfang. Mistelten breder sig i havens æbletræer og forsyner os med kviste til at kysse under, når de hænges op over køkkenvasken, mandens yndlingslænestol og i døråbningerne rundt omkring i huset. Når det er jul, skal der kysses.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.