(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Bolig)
Når vinteren raser, og jorden er dækket med is og sne, så er naturens- og havens frø, nødder og frugter livsnødvendige for, at fuglene kommer godt gennem vinteren. Man kan naturligvis supplere med frø og nødder købt i supermarkedet, men det vil aldrig kunne dække det fødebehov, som vores standfuglene har. Det vil altid kun være et supplement.
Jeg bliver af og til lidt trist, når jeg oplever haveejere klippe deres visne stauder ned i efteråret, fordi de synes at bedene ser uordentlige ud. Heldigvis lader de fleste visne stauder stå, for man ved godt, at insekterne bruger stængler og frøstande som bolig, og fuglene nyder godt af frøene. Fuglene ved også, at der er en god kilde til proteiner og gør godt i maven, når de finder biller, pubber og andet godt inde i en luftig frøstand eller stængel.
Frøstande som føde
Småfuglene bruger meget energi på at finde føde om vinteren. Energi får de bl.a. ved at spise frø som indeholder proteiner, olie og stivelse. Når jeg ser på de forskellige fuglearter ved foderbrættet, er det de større fugle, som kommer først til fadet. Det er også fuglearter, der er mere aggressive end andre ved foderbrættet – såsom spætmejsen. Nogle fugle søger føden ved jorden og samler frø op fra jorden. Rødkælkene har fast plads under fedtkuglerne, hvor de rydder op efter flagspætten, der hakker kuglerne til plukfisk. Der er kamp om føden i de kolde vintermåneder, så derfor giver det rigtig god mening at fylde haven med frøgivende planter.
Det er især de sent blomstrende stauder og græsser, man skal værne om, og ikke beskære dem efter de er afblomstret. Flere af de tidligt blomstrende stauder klipper jeg dog ned midt på sommeren, så stauderne lokkes til at give en ekstra blomstring eller danne en frodig og kompakt bladroset.
Fuglene spiser næsten alle slags frø fra havens planter, om de er store eller små, flade eller runde. Man kan blot kaste et blik på de forskellige slags frø, der kan købes som fuglefoder. Majskorn og solsikkefrø med skal på er det første der spises på foderbrættet. Store jordnødder ryger også i fuglemaverne, så der er ingen grænser for, hvad der kan dyrkes af planter i havens bede, der indeholder frø i alverdens former og størrelser. Selv de tykke skaller fra farvebælg åbnes af fuglene og tømmes for stenhårde, olieholdige frø. Nogle åbner af sig selv og frøene drysser ud på jorden, hvor de samles op af rødkælken og måske en mus, der også nyder godt at havens frø, nødder, bær og frugter.
Frøstande til pryd og nytte
Frøstande er ikke kun til gavn for dyrelivet. Nogle stauder er yderst dekorative i vinterhaven og tilfører både farver og strukturer. Derfor er jeg i meget større omfang begyndt at udvælge nye stauder efter, om de også er smukke om vinteren. De plantes mellem dem, der klasker sammen og lægger sig hen ad jorden, når de visner. Der skal også være plads til dem, for de har en funktion som jorddække, der både forsyner orme- og mikrolivet under jorden med mad og beskytter planterne mod den værste frost.
Når det er vinter, giver jeg haven et eftersyn. Er der kedelige områder uden farver, form og struktur, går jeg min liste igennem med gode vinterplanter. Det kan være stedsegrønne vækster, buske og træer med smukke grene og stammer, eller det kan være robuste græsser og stauder, der kan holde sig oppe under selv et tykt lag sne.
Mispel Paradisæble
Holdbare stauder
Min liste med vinterholdbare stauder med stive stængler og smukke frøstande er blevet længere, efter jeg i sommers besøgte de naturalistiske haveanlæg i Holland. Gennem årene har den verdensberømte landskabsarkitekt Piet Oudolf forsket i naturens planter og fundet frem til de arter, der kan styres – dem der ikke er invasive eller alt for sarte. De skal være pålidelige, hårdføre og lige så smukke i frø som i blomst, og så skal de ikke mindst kunne stå oprejst hele vinteren. De skal fungere som smukke vintersilhuetter i havens bede med forskellige højder, teksturer og farver.
Kartebolle Løvehale
Løvehale er en virkelig smuk og robust vinterstander. Fuglene har nemt ved at holde sig fast i de stive stængler og frigøre frøene.
Når jeg går gennem min egen have og retter blikket mod planternes vintersilhuetter, så møder jeg høje chokoladefarvede spir, flade gråbrune propeller, hvide florlette fjer, små nøddebrune perler, sorte kugler på stilk, rødbrune kompakte skærme og store rummelige beholdere med pigge på. De blander sig med hyben fra rosenbuskene og stedsegrønne formklippede buske, der skaber ro for øjet. Det er om vinteren, at man virkelig kan se, om havens beplantning fungerer.
Sankthansurt Purpursolhat
En meget dekorativ og holdbar vinterstander er purpursolhat. Deres frø er en delikatesse for fuglene og er allerede spist ved juletid. Frøene falder let af og falder til jorden. Tilbage står de afpillede frøstande og ligner små propeller.
Vernonia Farvebælg
Farvebælg har tykke frøkapsler der indeholder runde, olieholdige frø.
Dekorative græsser
Mange prydgræsser har næsten deres højtid om vinteren. Nogle vælter i efterårsstorme eller lægger sig ned under tyngden af sne. Men der er også nogle arter, der er så robuste, at de holder sig oprejst selv under den værste storm. De har samme egenskaber som siv og græsser, der vokser på sletter, engdrag samt ved sø og hav. Denne bevægelighed i stængler og strå tilfører også bevægelse til haven om vinteren, når vinden suser ned gennem haven.
Nogle af græsserne, bl.a. elefantgræsser, har så små frø, at man næsten ikke kan mærke dem, når man nulrer aksene mellem fingrene. Der må være føde i frøene, for fuglene er særdeles aktive under græsserne. Andre har frø, der er pakket godt ind i bægerblade som hos de dekorative fladaks, jeg har stående i et højbed i køkkenhaven, og som jeg plukker af, indtil fuglene har gjort kål på dem.
Elefantgræs Fladaks
Sådan kan du også skabe en smuk vinterhave med planter
Plant træer og buske som giver haven karakter med smukke stammer og grene, og lad endelig gamle træer stå.
Plant stedsegrønne planter i haven, der giver farver og gode skjulesteder til fuglene. De er også fine at klippe af til buketter og dekorationer.
Plant buske og træer der bærer bær eller frugter i vinterhaven til pryd og nytte for fugle og dyr.
Grønkål i køkkenhaven er dekorativ, men er også en vitaminrig grøntsag der kan høstes hele vinteren.
Plant græsser med fine strå og aks som med dugdråber, rim og sne får dem til at glimte i vintersolen.
Læg blomsterløg der blomstrer tidligt og som kan tåle sne og frost. De første der titter frem i februar, er erantis og vintergækker.
Stauder og to-årige planter med dekorative frøstande
Purpursolhat, anisisop, løvehale, kongelys, kartebolle, sankthansurt, asters, astilbe, mandstro, vernonia, jernurt, hestemynte, staudesalvie, havebetonie, djævelsbid, røllike, virginsk ærenpris, judaspenge, solhat, kattehale, stokrose, mjødurt, kinesisk lakrids, farvebælg, pragtskær og mange flere.
Kinesisk lakrids Anisisop Silkeplante
Anisisop har smukke frøstande, der står opret det meste af vinteren.
På silkeplanten hænger de kødfulde frø i klaser og er en god proteinkilde til fuglene. Den har dog ikke den store prydværdi gennem vinteren.
Prydgræsser der er gode vinterstandere
Elefantgræs, mosebunke, havesandrør, pibegræs, lampepudsergræs og kæmpefjergræs.
Sneen lægger sig som en dyne over buske og de stedsegrønne buksbom, der danner en fin silhuet i vinterhaven.