Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

31. maj - Er staudebede ikke besværlige at have med at gøre?

31-05-2017 08:16
 
Spørgsmålet bliver jeg ofte stillet, når jeg har besøgende i Troensehaven. Både ja og nej, er mit svar, - det kommer an på, om bedene anlægges fornuftigt og følger nogle generelle principper.
 
Jeg vil, i den kommende tid her på siden, give jer nogle tip til anlæg og vedligeholdelse af staudebede.
 
Hvidt bed
 
Men først en "tour-de-staudebede" som de ser ud nu i Troensehaven.
 
 
 
 
 
Jeg vil for det første slå et slag for de skønne stauder.
De er utrolig nemme at have med at gøre, da de er robuste, kommer som udgangspunkt år efter år, og så har de forskellige blomstringstidspunkter. Du kan have blomster fra det tidlige forår til frosten kommer, og de kan forsyne dig med de smukkeste buketter i hele sæsonen.
Mange af stauderne har smukke frøstande, som kan stå vinteren over og være dekorative, - samtidig er de gode boliger for nyttige insekter, når de skal krybe i skjul i det kølige vinterhalvår.
Stauder giver altså føde og bolig til insekter, og det titrækker fugle til haven.
 
Summasumarum, så kan frodige staudebede være et vigtigt bidrag i at skabe en have med masser af farver, frodighed og liv.
 
Principper for anlæg af staudebede:
- Det er en god idé ikke at anlægge et staudebed op ad en hæk. Som regel vil der brede sig skvalderkål eller andet ukrudt fra naboen ind i dit staudebed, og så vil du have et evighedsarbejde i at holde ukrudt nede, istedet for at nyde staudebedet.
- Ryk bedet lidt ud fra hækken, så du kan komme om bag ved og slå græs. Eller anlæg bedet midt på græsplænen. Så kan du gå tur rundt om bedet og se stauderne fra alle sider. Det er så flot med forskelligt lysindfald gennem dagen.
- De fleste stauder har lang levetid og kan vokse sig store og brede. Inden du planter, skal bedet derfor renses for flerårigt ukrudt såsom f.eks. skvalderkål og kvikgræs. Det lønner sig på sigt at være grundig i dette forarbejde. Kommer du ukrudtet til livs en gang for alle, så er staudebedet næsten vedligeholdelsesfrit.
- Grav jorden godt igennem og tilfør kompost. Det giver en god madpakke for stauderne at starte på, så de får godt fat fra en start og hurtigt vokser sig store.
- Stauder kan købes på planteskoler eller plantemarkeder, men du kan også bytte dig til nogle eller arve stauder fra naboer og venner. Når du køber stauder er de som regel fri for ukrudt. Hvis du får nogle forærende, så læg staudens rødder i vand og rens dem for jord og de rødder/småplanter som skiller sig ud.
- Plant de højeste stauder bagerst, hvis bedet er anlagt op ad et hegn o.l., eller plant dem i midten af bedet. Plant de laveste i kanten af bedet.
- Overvej om du vil farvekomponere dit staudebed, så du kun planter stauder med blomsterfarver tone i tone, eller med skrald på farverne i hele farvepaletten.
- Hvis du har tid og interesse til det, så sæt dig ind i de enkelte stauders blomstringstidspunkt, og fordel planterne i bedet, så der er blomster i hele sæsonen, fordelt i hele bedet.
- Plant flere af samme slags i et område, og plant stauderne forholdsvis tæt, så de vokser sammen og dækker hele jorden. Det holder på fugten og holder frøspirende ukrudt nede eller helt væk.
- Sæt dig ind i staudernes "adfærd" og vækstbetingelser. Nogle stauder breder sig helt vildt og vil hurtigt indtage og overtage pladsen i bedet, så andre stauder bukker under. Vælger du at plante dem alligevel, for de er jo smukke, så hold øje med om de overtager pladsen for andre, og ellers begræns dem ved at dele dem løbende.
Nogle stauder trives bedst i fugtige områder med halv- til helskygge. Andre ønsker en tør og solfyldt plet.
Jeg vil i kommende artikler komme med bud på stauder som trives under forskellige vækstbetingelser.
- Inden du planter, så fordel stauderne ud i hele bedet. Har de blottede rødder (hvis du har fået dem forærende), så pak jord omkring rødderne, så de ikke tørrer ud.
- Grav huller og vand dem godt til, og plant så stauderne.
- Det bedste tidspunkt at anlægge et staudebed er i forårsmånederne (april og maj) eller i september. Det kan godt lade sig gøre at plante stauder på andre tidspunkter, men så skal du være ekstra opmærksom på at tilse dem og vande.
 
I de kommende artikler, vil jeg give gode råd om at vedligeholde staudebedet.
Jeg vil give nogle tip til sammensætning af staudebede afstemt efter farver og temaer. Jeg vil også give anvisninger på stauder, som kan vokse under særlige vækstforhold (skygge, fugt, tør og solfyldt plet, lerjord, sandjord)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317