Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

19. juni - Siddepladser i haven

19-06-2017 12:46

En have er til for at den skal nydes. Siddepladser og opholdsrum i haven anlægges til stunder, hvor man skal tage en pause og iagttage, opholde sig i længere tid f.eks. på terassen, eller hvor der er et særligt godt kig ned over haven og hvor nye planer kan lægges. Opholdssteder skal give dig indblik, udblik og overblik.

Den første siddeplads man møder, når man træder ind i Troensehaven, er under det store gamle majestætiske kirsebærtræ, hvor jeg har placeret to flotte rustikke stole fra greatafrica.dk. Her kan man sidde afslappet og tilbagelænet og overskue gårdspladsen, indgangen til haven og gaden udenfor. Stolene er lavet af brugte egetræsfade fra vinproduktion i Sydafrika, og de er fremstillet ud fra princippet om bæredygtighed og genbrug,

Opholdssteder skal vælges med omhu. Når jeg anlægger terrasser eller siddepladser, så følger jeg princippet om, at der skal være noget for øjet at kigge på og gerne dufte i det plantevalg der omkranser siddepladsen. Og så skal siddepladsen have en funktion.

Det er en god idé, at havemøbler, materialevalget og evt. belægninger harmonerer med havens stil og omgivelserne.

Jeg giver jer her eksempler på siddepladser i Troensehaven. Jeg starter med terrasser anlagt tæt på huset.

Terrassen ved køkkenet, hvor familien samles, og hvor der indtages måltider.

Terrassen vender mod syd/vest og har både eftermiddags- og aftensolen. Terrassen ligger i læ, er omkranset af hegn hvor der vokser duftende roser, kaprifolie og clematis. Terrassens størrelse er dimensioneret efter, at der er plads til bord som kan trækkes ud når vi er mange, en solseng og et område med arrangerede krukker. Ved terrassen er anlagt krydderurtebede, så de er lige ved hånden, når man skal bruge dem til madlavning, og der er et særskilt område til grill og grilludstyr - gemt lidt af vejen.

Terrassen ved havestuen med kig ned over hele haven.

Her er der lagt vægt på overblik over haven, så terrassen er hævet i højden. Der er en glidende overgang fra huset til haven, hvor terrassens gulv flugter med udestuens gulv. Hele glaspartiet kan skydes til siden, så inde og ude smelter sammen. Her sover vi i de lune nætter.

Terrassen er bygget af træsorten robinie som har en varm glød. Havestolene som står på terrassen er lavet af genbrugstræ i stil med Adirondack stole fra New England. Her skal man læne sig tilbage med en god kop kaffe og nyde udsigten over haven.

I bedense omkring terrassen er plantet roser med stærk duft i toner der matcher den varme glød i terrassens træsort. Det er roser i gule, orange og purpur farver sammensat med orange montbretia og den blå geranium "Rozanne" som komplemtærfarve til de varme gule/orange toner.

På gavlen over terrassen er hængt fuglekasser op, hvor der er flyttet spurve ind. Der er et liv uden lige. Nedenfor terrassen fodres fugle fra et foderbræt hængt op i et æbletræ, og der er stillet vand frem i et gammelt tyrkisk kar til oliuvenproduktion.

Der er noget for øjet, for ørerne og for næsen, når man sidder her og betragter livet i haven. Her er æstetikken i højsæde.

Terrassen i solnedgang under blåregnen

I rosenhaven mod syd tæt ved huset er anlagt en terrasse lige der, hvor den sidste solplet er om aftenen. Det er en lille terrasse med brostensbelægning, og der kan lige netop stå to stole. Det er gamle vejrbidte træstole malet i støvet blå, som matcher blåregnen der kravler i hegnet bagved. Der er skabt læ ved hjælp af et pileflethegn, hvor der er placeret en brændestabel op ad, for at give et naturpræget udtryk. På hjørnet står en Rosa Multiflora som overtager blomstringen og duften efter blåregnen.

Der er et dejligt kig ned over rosenhaven. Der er en helt særlig magisk stemning ved solnedgangstid, når solen kaster sine stråler gennem de mange blomstrende alium som står tæt plantet sammen med opstammede roser i de kvadratiske bede. Man skal ned i siddehøjde for at få den fulde effekt af anlægget. Der er også et kig langs træhuset, hvor "mormorbedet" står tilplantet med romantiske roser og stauder afstemt i bløde pastelfarver.

I skygge under æbletræerne i frugthaven

Bagerst i haven, under æbletræerne står det hvide havesæt og lyser op. Her skal skabes en stemning som i skagen-malernes have. Her skal den ternede dug på bordet og man skal nyde den uhøjtidelige stemning. Der er græs under fødderne, hønsegården lige bagved og kig til køkkenhavens espalier og de lange bede med georginer.

Her går man ned for at holde pause. Det er også her der er plads til de store udskejelser, når der holdes havefest og der er mange gæster.

Den hvide bænk ved træhuset.

 
Her hersker hvidt i hvidt. Bænken står der for at danne en skulpturel baggrund ved det hvide bed. Det står op ad det sortmalede træhus med hvidsprossede vinduer.
Omkring siddepladsen er arrangeret krukker med oliventræer, blomster i hvide nuancer og med stativer i pil med bl.a. hvid passsionsblomst, lathyrus og klokkeranke. Her er duft og magi i alt det hvide og rene.
 
 
For at skabe et udkig til haven fra bænken, blev hjertetræet stammet op. Det giver et flot kig under kronen og ud i haven, med syn til staudebedenes forløb.
Der er meget aktivitet omkring træhuset, som er Troensehavens værksted. Her sås, planteformeres og snedkereres, så en hvileplads er nødvendig her.
 
Naturlige materialer som arrangerede siddepladser i bede
 
 
På vejen gennem staudehaven står en stenbænk som skulpturelt islæt i et af bedene. Den står i et bed lige mellem to andre bede, hvor der er anlagt stenstier af trædesten. De danner tilsammen et forløb. Stenbænken er en velvalgt pausesten, men bliver i praksis brugt til at stille kaffekoppen på, eller havehandskerne lægges og glemmes, når jeg er travlt optaget af havearbejde. Men flot ser den ud med sin bastante og robuste form i alt det farverige og florlette.
 
 
I det skyggefulde skovbed ligger en gammel stamme fra et væltet kirsebærtræ. Her er køligt og skyggefuldt, og det er en pragtfuld siddeplads på det bløde mos som vokser frodigt på stammen. Men der er konkurrence om pladsen, for her ynder katten Sofus at ligge, og her står stolt fasanen Henry og troner og pudser fjer. Under barken sidder den store tudse og trykker sig, så man skal lige kigge sig for. Her er naturen flyttet ind og man kan næsten høre, hvor det kribler og krabler under barken og i de store kævler som er stablet op bagerst i skovbedet.
 
 
Siddepladsen i meditationshaven - her er der fred og ro.
 
Når jeg skal lukke helt af for omverdenen går
jeg ind i det mest aflukkede haverum i Troensehaven. Haven er omkranset af en tæt tjørnehæk og indgangen til haven går gennem en låge. Herinde under et gammelt kroget æbletræ står en ældgammel bænk af jern og hvide trælameller. Når man sidder der falder man i staver. Her er et kig til frugttræer med runde hostabede som står symmetrisk på lige linje i hele haven.
Her er ro, orden og stilhed og ingenting forstyrrer. Hverken for øjet, næsen eller ørerne. Her står tiden stille, og selv bænken er groet fast i underlaget. Den kan ikke flyttes, heller ikke når det er vinter.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • #1
  • AArrertyEraf
    03-08-2018 08:39
    Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
    https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-utilisation/


1 

Skriv en kommentar

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317