Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

1. oktober - Tid til at sætte hvidløg

01-10-2017 21:35

I juli måned blev hvidløgene høstet og hængt til tørre. Nu er de tørret godt igennem, det er blevet oktober og så er det tiden, at lægge hvidløg i jorden, så de er klar til høst næste sommer.

Hvidløg har godt af at komme i jorden i efteråret, så de kan nå at udviklle rødder på fedene. Der er stadig nogle måneder til frosten for alvor går i jorden. Hvidløg kan sagtens tåle frost, og de udvikler større løg,hvis de lægges i efteråret fremfor i foråret.

Jeg dyrker tre slags hvidløg. Den ene sort er de hårdnakkede hvidløg, også kaldet slangehvidløg. De udvikler en hård stængel, som krøller under væksten, og danner små topløg. Den udvikler ikke så mange fed, og de har en tyndere rødviolet skal som gør, at de ikke er så holdbare, som de blødnakkede typer.

Slangehvidløg er meget dekorative med de nikkende hoveder, med tilspidsede topløg som nærmest ligner næb.

Jeg dyrker også elefanthvidløg, som er i familie med porrer. Det udvikler et kæmpestort løg med store fed. Selve stænglen har en tykkelse som porrer, og vokser meget hurtigt til tidligt i foråret. Den kan let forveksles med porren.

Elefanthvidløg har ikke så kraftig en hvidløgssmag. Jeg bruger den rå i tomatsalater og som ovnbagte hvidløg. De er meget delikate. Billedet nedenfor er fra midten af maj, hvor elefanthvidløget allerede har vokset sig stort som porrer.

Jeg dyrker også blødnakkede hvidløg som egner sig rigtig godt til at flette til hvidløgsranker. Denne sort er rimelig hårdfør og også meget holdbar. Den udvikler mange fed pr. løg, og som hver især har en lys, tyk og beskyttende skal. Jeg dyrker sorten Thermidrome, som er den mest anvendte hvidløg til dyrkning i Danmark.

Jeg bruger de største fed som sætteløg, da de forventelig udvikler større løg.

Hvidløg har forebyggende virkning mod svampesygdomme og snegle og er gode naboplanter til afgrøder som let angribes. Jeg planter derfor hvidløg i jordbærbedet for at modvirke svampesygdomme og holde snegle på afstand.

Jeg lægger fedene med 10 cm afstand og i en tommelfingers dybde.

Jeg dyrker på egne hvidløg, og har gjort det i mange år. Da jeg startede op, købte jeg hvidløg på torvet hos økologiske dyrkere, så jeg sikrede mig, at de var dyrket under danske forhold. Det giver store og kraftige løg. Et år købte jeg hvidløg fra Frankrig, og det var også meget vellykket. Det er de hvidløg jeg dyrker af sorten Thermidrome. Jeg har prøvet med løg fra Peru og Marokko, som gav meget små løg, og kun halvdelen kom op. Så det anbefales at købe danskproducerede økologiske hvidløg, eller hvidløg fra nordeuropa, nederste grænse Frankrig.

Når man køber sætteløg fra planteskoler m.v., så sikrer man sig, at hvidløgene er sygdomsresistente. Jeg har dog aldrig oplevet, at jeg har haft sygdom i dem jeg har købt på torvet og som er økologisk dyrkede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317