Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

7. oktober - Tulipanløg lægges i haven

07-10-2017 13:29
 
 
Tulipanløg i bede
"Bedre sent end aldrig", - er der et ordsprog der hedder, og sådan har det været i Troensehaven i år, da jeg lagde tulipanløg i georginebedene. Her var jeg lige lovlig sent ude.
Det anbefales generelt, at tulipanløg lægges så snart løgene er på markedet, for de har ikke godt af at ligge for længe. De tørrer ud, og den beskyttende skal falder af.
Jeg har nu ok erfaringer med at lægge tulipanløg senere på sæsonen. Lige nu er der mange steder udsalg på forårsløg, og det kan betale sig at gøre forsøget at lægge dem i jorden nu.
Et godt råd er, inden du vælger en pose med løg, at tjekke dem godt efter, om der er indtørrede eller mugne løg i posen. Så vælg nogle andre.
 
Jeg fik lagt de sidste tulipanløg i weekenden i de tre store bede, hvor der tidligere stod georginer. Jeg kunne ikke nænne at grave knoldene op, for vi har haft et ualmindeligt lunt efterår, og de har stået så flot i blomst. Men op kom de.
 
Inden jeg lagde løgene, blandede jeg kompost i jorden, så løgene har fået en god madpakke med sig.
 
Jeg har valgt at lægge 4 nuancer af tulipaner, som alle er sentblomstrende tulipaner slut april/start maj. Det er den cremehvide "Purissima", den rosa "Menton", den lilla "Negrita" og få mørke purpur "Queen of night".
Jeg har erfaring for, at disse sorter er holdbare og blomstrer år efter år.
 
 
Jeg lagde løgene i en afstand på 10 cm og godt mikset sammen i farver. De blev lagt i en dybde på ca. 10 cm svarende til ca. 2 gange løgets størrelse. Efterfølgende lagde jeg et beskyttende vinterdække af georginetoppene over den bare jord i bedene, så næringsstofferne i jorden ikke skylles væk af regnen. Og så holder vinterdækket hønsene væk. Jeg opdagede nemlig, at de var vilde med at hakke i løgene og spiste lystigt af dem.
 
 
 
Jeg er blevet spurgt, hvad jeg så gør til foråret, når georgineknoldene skal i jorden igen. Hvis ikke tulipanerne er visnet ned, inden tiden er til at lægge knolde i jorden, så vover jeg forsøget, og flytter tulipaner som står, hvor der skal lægges knolde, til et andet bed, så de kan visne ned, hvorefter at jeg tager dem op og tørrer. Så lægger jeg dem igen til efteråret, når georginerne graves op.
 
 
Langtidsholdbare tulipanløg
Jeg er også blevet spurgt, hvilke tulipanløg jeg har erfaring for, er langtidsholdbare. Med det mener jeg, hvilke der blomstrer år efter år.
Jeg har tulipanløg i alle mine bede, og har prøvet mange forskellige sorter. Jeg orker ikke at grave dem op hvert år, så jeg vælger gerne dem der kan klare sig i jorden gennem vinteren uden at rådne, blive angrebet af svamp eller blot ende som små løg uden blomstring.
 
Dem jeg har bedst erfaring med er bl.a. vildarterne - de botaniske tulipaner - den hvide polycroma og den gule tarda. De er begge meget smukke og fine. De liljeformede tulipaner f.eks. White triumphator, Greenstar, Purple dream og Pink Lilje har jeg også gode erfaringer med.
Jeg kan nævne følgende andre sorter som kommer igen i haven år efter år: Purissima, Spring green, Mount Tacoma, Apeldoorn, Queen of night, Menton, Don Quichotte og Negrita.
 
 
 
 
Forårsløg i potter
 
Hvert år lægger jeg lag af
forskellige forårsløg i potter og kurve. Jeg afstemmer dem i blomstringstidspunkter, så de afløser hinanden.

Nederst lægger jeg de største løg og de sentblomstrende løg, dvs tulipaner og allium. Nogle gange supplerer jeg med narcisser og hyacinter. Dernæst perlehyacinter og til sidst krokus. Jeg kombinerer også med anemoner, som er så smukke sammen med perlehyacinter.
 
 
Når krokus er afblomstret, tager
jeg løgene op og planter dem ud
i bedene, og så fylder jeg op med hornvioler. Når de øvrige løgplanter er visnet ned og anemoner og hornvioler ser kedelige ud, så planter jeg det hele ud i bedene. På den måde suppleres der godt op i bedene hvert år.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317