Nye indlæg

Aktuelt i Troensehaven

8. november - Skal drivhuset vaskes af både efterår og forår?

08-11-2017 17:00
Dette spørgsmål bliver jeg ofte stillet, når jeg anbefaler at rengøre drivhuset grundigt i efteråret med brun sæbe og sprit.
Mit svar er- ja. Den grundige omgang foretages i efteråret, og den overfladiske i foråret, inden drivhuset fyldes med ny jord og planter.
 
 
Rengøring af drivhuset om efteråret
Hen i oktober, når solen og varmen ikke længere gør tomaterne modne, er det tiden at tømme drivhuset for planter, kapilærkasser, potter, møbler og andre løse genstande, for at gøre drivhuset rent.
Jeg gør det på en overskyet dag, dels på grund af varmen i drivhuset og solen som blænder, dels på grund af at sæbevandet hurtigt tørrer ind, når solen står lige på, og det giver indtørrede sæberester som skal skrubbes af.
 
Jeg vælger at bruge en
5 liters havesprøjte, hvori jeg fylder en blanding af 2 gode spiseskefulde brun sæbe (den faste slags), et skvæt sprit og lunken vand. Jeg ryster sprøjtebeholderen godt, så sæben fordeler sig. Jeg stiller sæbeblandingen til side imens jeg vander drivhuset med havesprøjten, både indenfor og udenfor. Så er sæben i mellemtiden opløst og klar.
 
 
Så sprøjter jeg alle glasflader, hjørner, samlinger, sprækker, sokkel, belægning og hylder godt til med sæbevand.
 
Jeg går glasfladerne efter med en svamp for at løsne alger og snavs. Lister og samlinger får en tur med en autobørste. Så lader jeg det sidde i et par timer.
 
Imens giver jeg alle de løse
genstande en tur med sæbesprøjten, - både møbler, plantebord, løse hylder og bakker. Jeg lader også dette sidde og trække i et par timer.
 
Jeg spuler sæben af med vandslangen for fuld kraft med vandstrålen. Jeg har prøvet at bruge en højtryksrenser, men den var for hård ved silikonelisterne, så det gør jeg ikke længere.
 
Jeg graver til sidst det øverste lag jord af i bedene i drivhuset, og smider det ud på køkkenhaven. På den måde får jeg fjernet aflejringer af skimmel og evt andet utøj i jordoverfladen.
 
Der går ikke mange dage, før
hele drivhuset er fyldt til
bristepunktet med pottede
urter og stauder, oliventræer og
andre sarte vækster.
Derfor får drivhuset en omgang
igen til foråret.
 
Rengøring af drivhus om foråret.
For at være på den sikre side, så
sprøjter jeg over med brunsæbe opløsningen i det tidlige forår, når jeg tømmer drivhuset for potter m.v.. Jeg går det ikke efter med svamp og børste, men spuler det blot efterfølgende, efter at sæben har siddet i en times tid.
På den måde sikrer jeg mig, at der ikke er rester tilbage af skimmel og utøj.
 
Hvis ikke jeg fyldte drivhuset op, så ville jeg gøre det alligevel. Det er overkommeligt tidsmæssigt, og drivhuset bliver så duftende rent til den nye sæson.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317