Vil I have det allerbedste ud af jeres sansehave?

Skal I indrette en sansehave, og vil I sikre jer, at alle sanser og det pædagogiske arbejde er tænkt ind helt fra starten?
Tit kan de små detaljer jo gøre en kæmpe forskel, så I fremover har en sansehave, hvor: 

  • Der er udfoldelsesmuligheder for mennesker til fordybelse i fine sanseoplevelser.
  • Planter, belægninger og andre elementer i sansehaven indrettes, så man kan fordybe sig i dufte, lyde, smage, æstetik samt overflader der stimulerer følesansen.
  • Den rummer kontrastfulde oplevelser af f.eks. varme og kulde, lys og skygge, blødt og hårdt og surt og sødt
  • Den hænger sammen til et harmonisk hele som skaber mentalt ro og balance.
  • Oplevelser giver mulighed for fællesskaber mellem mennesker og anledning til vigtige samtaleemner.

Se et eksempel her på en sansehave jeg har designet ved en børneinstitution.

Måske har I allerede en sansehave, som I vil have udbygget. Eller måske skal I indrette sansehave for første gang, fordi I har hørt, hvilken kæmpe forskel sansehaver har gjort på andre institutioner, skoler, plejehjem eller hospices.

Naturen får os ned i tempo og skaber rum til fordybelse

For børn giver varierede, udfordrende og udviklende sansehaver grundlaget for dannelse af det hele menneske. Her mærker de sig selv, stimuleres til at være kropslige og aktive, sansende og fordybende alene eller sammen med andre.
Sansehaver giver en særlig ro. Især for mennesker, der er lidt udfordret og måske har svært ved at sætte ord på deres følelser, kan det være forløsende at opleve at gå i ét med naturen. 
Naturen stiller ikke andre krav til os, end at vi skal være i den. Og vi kan ikke forcere den. Derfor indretter vi os automatisk efter den og går ned i tempo, når vi opholder os i naturen. Det giver en balance, som er særlig vigtig for udsatte.

Vil I have hjælp til at designe haven af en, der både har erfaring med uderum og sansehaver og samtidig har en fortid som leder i netop det pædagogiske og socialfaglige område i Odense og Svendborg Kommune. Så er jeg den rette for jer. 
Jeg, Helle Troelsen, er både uddannet socialpædagog med pædagogisk overbygning fra Danmarks Pædagogiske Universitet og har en master i ledelse. Så udover at jeg kender de pædagogiske principper, forstår jeg også, hvordan en offentlig institution fungerer, og er vant til netop at arbejde med pædagoger, lærere, terapeuter, lærere, sundhedspersonale og psykologer i børneinstitutioner, skoler, specialskoler, dag- og døgninstitutioner, biblioteker og sygehuse.
Har I brug for en sansehave til et plejehjem eller et hospice, kan jeg også hjælpe jer, for her har jeg som havearkitekt arbejdet med design af uderum til hospice og børnehospital.

Har også designet lærings- og oplevelseshave i tilknytning til bibliotek i samarbejde med naturskole.

Sådan kan jeg hjælpe jer 

Jeg hjælper typisk på to forskellige måder:

  1. Jeg udarbejder en haveplan med forslag til, hvordan sansehaven indrettes 
  2. Jeg udarbejder en haveplan og står efterfølgende for den samlede projektledelse, hvor jeg har kontakten til anlægsgartneren og de øvrige håndværkere, der bliver involveret i processen.

Når jeg laver haveplanen, holder jeg først et møde med jer om formålet med sansehaven, og hvem målgruppen er. Herefter tegner jeg et forslag til en haveplan, som vi justerer sammen, til den er, som I gerne vil have den.

Afhængig af størrelsen på haven kan planen indeholde alt lige fra en køkkenhave, urtegård med opholdsrum, drivhus eller orangeri, blomster og rosenhave, eng og frugthave til en sanselegeplads eller naturlegeplads.

Jeg tænker ind i planen, at der skal være mest muligt til sanserne alle steder. Herunder at der er noget…

At lytte til:

Derfor vælger jeg planter, der tiltrækker insekter, der igen tiltrækker fugle. En lille sø eller et mindre vandløb er også rigtig godt, fordi vand både tiltrækker insekter og smådyr, og lyden af det rislende vand er beroligende. Træer og buske giver raslen i løvet, når vinden suser gennem haven

At dufte til:

Derfor foreslår jeg planter, der dufter meget forskelligt samt forskellige former for underlag i haven som jord og bark, der også dufter forskelligt. Når mennesker bliver motiveret til at rode i jorden, giver det den ekstra dimension, at vi både mærker, hvad det gør ved os at mærke jorden, og at jorden dufter af mere, når vi graver i den

At smage på:

Eksempelvis bær, krydderurter, frugt og spiselige blomster som vokser i bede, op ad pergolaer, hegn og espalier eller i kummer på terrasserne.

At se på:

Derfor foreslår jeg, at der indrettes forskellige sanselige haverum, som er anlagt med afvekslende farver og former, lys og skyggeforhold med mere.

At føle på:

Den taktile sans stimuleres i den direkte fysiske kontakt med elementerne i sansehaven. Den taktile sans binder også de øvrige sanser sammen til en helhed, når man f.eks. ser duggen på græsset og fornemmer, hvordan det føles, fordi du har mærket det tidligere, eller når du ser gruset på stierne, og ved at det rasper under fødderne, når du går på det.

Arbejdet med haveplanen er en proces med meget dialog. 

Der er den rent indretningsmæssige del, så haven og bygningerne kommer til at spille bedst muligt sammen. Jeg ser på det særkende, der er hos jer, eksempelvis hvordan jordbunden og klimaet er, og om I allerede i dag har planter eller skulpturelle islæt, jeg skal tænke ind. Samtidig sørger jeg for, at det hele hænger harmonisk sammen i forhold til belægningsmaterialer, terrasser, stier, hegn, beplantninger, møbler og eventuelt legeredskaber.  
Der er mulighed for en procesmæssig del, hvor ledere og medarbejdere inddrages i at skabe sammenhæng mellem eksempelvis institutionens værdigrundlag, pædagogiske mål, aktiviteter og i selve designet af sansehaven. 
Prisen for en haveplan begynder ved 28.000 kroner eksklusiv moms for en haveplan af en mindre have eller område. 
Haveplanen indeholder en detaljeret tegning over sansehaven opdelt i rum og funktioner, – eller dele af sansehaven, for eksempel gårdhave, urtehave, terrasseområde.
Hertil kommer en oplistning af beplantninger, placering af eksempelvis hegn og pergolaer, opholdspladser med forslag til belægninger og lægivende funktioner, terrænløsninger med videre samt en vedligeholdelsesplan. 

Har du yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at ringe 20 59 73 17 eller sende en mail

Hør mere om hjælp til sansehaver

Jeg kommer gerne på et uforpligtende besøg, hvor jeg kan høre mere om jeres behov. Jeg arbejder i hele landet.

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.