Private haver / Om havedesign

Om havedesign

 
Når jeg udarbejder et havedesign, skal det fungere som en naturlig forlængelse af bygningerne på grunden. Jeg tager udgangspunkt i “stedets ånd”, der bliver defineret ved de eksisterende elementer, områdets historie og stil, eksisterende beplantninger, og andre specifikke særkender, der karakteriserer stedet.
 


Det kan også være en have, som skal anlægges helt fra bundet i et nybyggerkvarter. Her vil det hovedsageligt være husets arkitektoniske stil, grundens form, placering og områdets karakteristik, som afgør hvilket havedesign der virker.
 
 
  Troensehavens principper i havedesign

Når en have skal designes og efterfølgende anlægges vil jeg tage udgangspunkt i følgende principper:
- Jorden kommer før planterne. En god jord og jordbearbejdning er nødvendig for at planter trives. Ved nyetablering af havens bede kan det f.eks. være nødvendigt at tilføre jorden materialer såsom kompost, sand, ler m.v. alt efter jordtype. Jeg kan tilbyde råd og vejledning til jordbearbejdning, kompostering og gødning samt vedligehold.- Planter har forskellige vækstkrav til jorden, lys/skyggeforhold og klima. Alt efter hvilken havedesignpakke der vælges, gives der konkrete forslag til planter, som vil trives under de givne vækstforhold.

- Planter har forskellige bladformer, højde, strukturer, farver og blomstringstid, som skal tænkes sammen for at danne et harmonisk udtryk. Når haven designes, tages der udgangspunkt i tre lag; overstandere i form af træer, mellemstandere i form af buske, roser og stauder samt underbeplantning i form af lave vækster og bunddække.- Haven skal tilpasses husets arkitektoniske stil, og det gælder også for anlæg af terrasser, stier, hegn og pergolaer, havehus og drivhus osv. Belægningsmaterialer og skulpturelle indslag i haven skal vælges med omhu så haven og huset fremstår som et harmonisk hele.Havedesignet tager udgangspunkt i årets cyklus

Der skal være noget at kigge på hele året.
Haven skal også tage sig flot ud en våd vinterdag. Der skal tages højde for stedsegrønne planter som markeringer i haven, flotte stamme- og grenstrukturer som giver perspektiv og et farvemæssigt indslag, græsser og staudestandere, der står smukke med rim og frost en vinterdag, løgvækster til at lyse op i det tidlige forår samt buske og træer med flotte høstfarver i oktober.Variationer af havedesign

Der er stor variationsmulighed, når der søges hjælp til havedesign:
- En samlet plan over hele haven
- Forslag til bede, stier, terasser som binder haven sammen
- En plan over køkkenhaven med højbede og opholdssteder
- Etablering og indretning af drivhus
- Hvis du har et område i haven, som ikke "virker"
- Etablering af forhave og indgangsparti
- Område omkring terasse
- Mørkt parti af haven
- Anlæg af skyggehave eller skovhave
- Konkrete bedplaner

Du kan læse mere om Troensehavens ydelser her
 
Helle Troelsen | Grønnegade 37, Svendborg - Danmark | Tlf.: 20597317