Stauder hele året rundt

Date
mar, 11, 2024

(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Boligen)

Det er ofte blomsterne på stauderne, der tiltrækker haveejere, når de går på planteskole og køber ind til havens bede. Hvis der står en lille grøn plante uden blomster, så går de udenom.

Det er måske en grov forenkling, men der er noget om snakken. Der skal i hvert fald være et dragende billede i nærheden af blomsten på planten, der kan konkurrere med de mange fristelser, som pryder planteskolerne gennem sæsonen. ”Vi køber med hjertet. Når vi kommer til august, så er der ingen farver tilbage i bedene” – hører jeg af og til fra haveejere.  Det kræver nemlig planlægning og kendskab til stauder, der har forskellige blomstringstidspunkter, så de afløser hinanden fra sæsonens start i marts, til vinterens kulde lukker haven ned.

Der skal være blomster i bedene fra marts til vinter. Det kræver planlægning af stauder, der overtager blomstringen efter hinanden. Vi starter med det tidlige forår, hvor vårfloks fylder haven med duft og farve.

Design af bede

Det er en leg at tage hul på et design af et nyt bed. Man kan lægge sig fast på et tema eller en farveharmoni, hvor staudernes blomster og løv passer til hinanden. Man kan vælge et køligt tema med sarte pasteller hos blomsterne, grå- og sølvmarmorerede blade og kølige strå hos græsserne. Man kan gå i den anden grøft og vælge de varmeste nuancer med brændte farver hos blomsterne, mørkt og rødt løv og strå og purpurfarvede stængler.  Og så kan man vælge det afdæmpede hvide og grønne som en rød tråd gennem bedet. 

Når man har lagt sig fast på et tema eller farvenuance, kan man gå på opdagelse i bøger, blade og på nettet og udvælge det, man bedst kan lide. Måske er man til den vilde naturlige stil, den romantiske stil eller noget helt andet, der bruges som filter, når der udvælges planter.

Man skal også huske at have øje for, at blomstringen skal spredes ud over alle månederne i sæsonen. Der skal være blomstring i hele bedet, og ikke kun i den ene ende. Og så skal der gerne være flere, der blomstrer samtidigt.

Der skal være blomstring fra marts til november i alle havens bede. I det tidlige forår giver løgplanter og påskeklokker blomstring, og de tidlige stauder skyder lystigt med friske skud.

Blomstring måned for måned

Når jeg laver plantelister til bede, vælger jeg stauder, der afløser hinanden med blomstringen hen over sæsonen. Plantelisterne er lange, og man kan undre sig over, at det løber op i mindst 20 forskellige til et 30 kvm stort bed. Nogle stauder blomstrer længe og har måske 2 sæsoner. Andre har kun en sæson, og blomstrer i foråret, forsommeren, sensommeren eller efteråret. Nogle visner bort efter afblomstringen, hvor andre bliver i bedet som et grønt, dækkende tæppe.

Jeg laver en kalender, hvor jeg skriver staudernes blomstringstid ind. Hvis jeg har valgt et farvetema til et hvidt og sart gult bed, så leder jeg efter hvide og sart gule stauder der blomstrer i hhv. marts/april, maj/juni, juli, august/september og oktober/november. I juli holder mange stauder pause med blomstringen, og her er jeg også på ferie og væk fra haven.

Forårsbed i haven

Anskaffelse af stauder

Man skal altså undgå at købe med hjertet, og kun lade sig friste af sæsonbestemte, blomstrende stauder, når man går på planteskole. Derfor er en planteliste god at holde sig til. Det lyder ret kedeligt, for selvfølgelig skal man også kunne lade sig friste. Det er nemlig når planten står i fuldt flor, at man virkelig kan se, hvad den byder på.

Man kan også bygge bedet op hen ad vejen og plukke af de fineste man finder.

Snart fyldes borde med blomstrende stauder foran supermarkeder, byggemarkeder og blomsterbutikker. Men mange af dem er fremavlet i drivhuse i udlandet, og fragtet hertil i lastbiler. Forleden så jeg akelejer i blomst. Hvis de blev plantet ud i haven nu, ville de ikke overleve nattefrosten. Det er ikke dem, man skal lade sig friste af. De kan stilles ind i varmen, og dog langsomt vænnes til udendørstemperaturer. Men til den tid er de for længst afblomstret. Her ville en plan for sit bed være på sin plads. Her har man noteret, at akelejer først blomstrer i maj – juni.

Nyt til gamle bede

Når et bed er etableret, kan man lave det om, tilføre nyt og kassere gamle planter i et væk. Måske har det fået nogle døde perioder uden blomstring, og så giver det mening at shoppe nye planter. Man skal huske at tjekke den rigtige blomstringstid, så bedet bliver langtidsholdbart. I maj kan man købe purpursolhat i blomst. De klarer fint at blive plantet ud i bedene der, men til næste år blomstrer de i sensommeren, for det hører til deres naturlige cyklus.

Jeg skal flere gange om måneden forbi havecentre og gartnerier for at se, hvad der er kommet af nye sorter. Det vedligeholder den kreative skabertrang, og det sjove ved at designe sine bede om og om igen. Det er en uendelig leg med farver, former og blomster.

Vi kan ikke komme udenom løjtnantshjerte. Nogle er tidligt på færde, og blomstrer allerede i slutningen af april. De binder det spæde forår sammen med den gryende sommer.

De tidligst blomstrende

Nu er det marts, og snart er det april. Bedene er fyldt med løgplanter, der giver farve til haven. Den tidligste staude som blomstrer nu, er påskeklokkerne. De er dragende med sin mangfoldighed af farver og former. Når de er afblomstret, vil deres dekorative løv dække for jorden i bedene, og danne rolige flader mellem alle de andre blomstrende stauder, der kommer til i løbet af sæsonen.

De grønne tuer fra martsvioler farves snart lilla, blå og spættede rosa. De breder sig gerne, men så kan man dele dem og plante dem ud i hækken, hvor de kan stå og se pæne ud sammen med lærkesporer, hornvioler og forglemmigej, der også blomstrer tidligt i foråret.

Primula er forårets dronning

Primulaer er også de første stauder, der er gode til at supplere løgplanterne. De findes i et væld af farver, størrelser og former. Nu blomstrer den tidligste tæppeprimula (primulajuliae), der fås i hvid, lilla, rosa, magentarød og andre ubestemmelige nuancer. Senere dukker den gule hulkravet kodriver op, og dem der blomstrer på lange stilke såsom kugleprimula og etageprimula. De er så fine, når de blander sig med tulipaner og narcisser. De visner ikke ned, som løgplanterne gør, men danner fine grønne rosetter af blade, der også holder farven til langt hen på vinteren.

De stedsegrønne

Her i starten af marts kan man fra dag til dag se knopperne vokse på de stedsegrønne vortemælk. Snart er de bristefærdige, og springer ud med en farvestrålende limegrøn dusk. De første blomstrer i starten af april. Knopperne er også farvestrålende sammen med det stedsegrønne løv.

I gamle haver er det de stedsegrønne gyldenlakker, blåpude og kalkkarse, der hilser foråret velkommen med en overvældende blomstring. I vores tudsegamle have har de boet i årevis. I jorden ligger der frø fra brune, orange og gule gyldenlakker. Jeg har suppleret med andre nuancer, der nok er mere nutidige. Nu håber jeg på, at de vil sprede sig lige så villigt. Jeg har hjulpet dem lidt på vej ved at forspire forskellige sorter, der står til forspiring i drivhuset.

De selvsående

Man kan hjælpe til med at få rig blomstring i det tidlige forår ved at købe hornvioler og forglemmigej, der gerne sår sig villigt. Selvom de har været en tur omkring stuebordet, kan man sagtens plante dem ud i haven bagefter. Her kaster de frø, og så hænger man på dem.

Lærkesporer er en staude der fås i flere farver. Har man den først i haven, dukker den op allevegne – i krukker, mellem fliserne og i gruset på gårdspladsen.

Lader man kobjælden kaste frø efter den er afblomstret i løbet af foråret, vil den også dukke op hist og her i kanten af bedene. Det er en hjemmehørende art, der trives vældig godt på vores breddegrader.

Blomst før løv

Nogle tidligt blomstrende stauder er så forhippet på at blive bestøvet, at de blomstrer før de får løv. Flere sorter af bispehue får små, uanselige blomster, der som navnet antyder – ligner bispehuer. Man skal lægge sig fladt ned på maven for at nyde de fine, klokkeformede blomster. De fås i et væld af farver, såsom de hvide ’Niveum’, de hvidgule ’Sulphureum’, de gule ’Frohleiten’, de orange ’Orangekonigin’, de lilla ’Lilafee’ og de helt mørke ’Rubrum’. Så er der et fint forårsblomstrende bunddække til hvert et farvekoordineret bed.

De bi-venlige stauder

Det er ikke kun for haveejernes fornøjelse, at haven skal blomstre fra det tidlige forår. Insekterne begynder at vågne, og så er de sultne efter nektar og pollen. En blomstrende have er et overflødighedshorn for de opvågnende insekter.

Heldigvis er mange af de forårsblomstrende stauder gode producenter af pollen og nektar, så de går under betegnelsen ”Bivenlige planter”. Hertil hører bl.a. vårfloks, tvetand, vårfladbælg, lungeurt, hundetand, bellis, balkananemone, vinteradonis, engkabbeleje, alpeviol, skovmærke og små og kæmpestore stenbræk. 

Det er bare med at kaste sig ud i det, og begynde at lægge en plan for havens blomstring fra marts til jul. Man kan meget nemt komme op på 20 forskellige slags til 30 kvm bed.

marts 17, 2024

Helle Troelsen

1 Comment

  1. Svar

    Tim Skovrup

    marts 13, 2024

    dejligt indlæg 🙂

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.