I smukke og inspirerende omgivelser arrangeres kurser og workshops på matriklen i Troense. Her gøres temaet mere nærværende gennem konkrete og sanselige oplevelser med udgangspunkt i inspirationshavens elementer.

Undervisningen varetages af havearkitekt Helle Troelsen. 

Nedenfor uddybes to temaer for workshops, der udbydes i løbet af 2024:

  • Design din egen have (Overordnede principper for et vellykket havedesign)
  • Design af bede (Fokus på sammensætning af planter i bedene)

Som noget nyt i år tilbydes der også de to workshops i forlængelse af hinanden over to dage. Flere tidligere kursister har meldt tilbage, at de gerne ville have brugt to sammenhængende dage til fordybelse i begge emner. Her vil man således både designe havens struktur og rum, og lave bed-designs af udvalgte bede.

Workshop – design din egen have

Du har et område i haven, som trænger til en “make-over”. Det drejer sig måske om forhaven, et område omkring terrassen, køkkenhaven, eller design af bede med specifikke ønsker til plantesammensætninger og farvevalg. Workshoppen foregår som en vekselvirkning mellem oplæg om grundlæggende principper i design og anlæg af haven, arbejde med eget haveprojekt og deling af dit haveprojekt med resten af holdet – til fælles inspiration. 

Du medbringer selv en målfast tegning over det område i haven, du ønsker at ændre. Det vil hjælpe dig i processen, hvis du har så mange oplysninger med som muligt, f.eks. af stationære elementer såsom bygninger, træer, hegn m.v., som du ikke ønsker at ændre på.

Workshoppen foregår på matriklen i Troense. Inspirationshaven bruges undervejs til at få koblet teori på designprocessen, få inspiration, åbne sanserne og fordybe sig i havedrømme. Der står står materialer til rådighed; skitsepapir, farveblyanter og bøger til inspiration.

Jeg vil følge dit projekt undervejs på workshoppen og vil give inspiration, råd og vejledning. Der er fuld forplejning under workshoppen. Når dagen er omme skulle du gerne være sprængfyldt af inspiration og energi til at arbejde videre med dit projekt hjemme i haven.

Deltagere

Der er plads til 8 deltagere. (Alle pladser er optaget. Du kan blive sat på en venteliste i tilfælde af afbud)

Dato og tidspunkt

Fredag den 31. maj fra klokken 9.00 – 15.30

Pris

2100,- incl. moms pr. person incl. forplejning. 

Tilmelding

Du kan tilmelde dig ved at sende en mail til mig på mailadressen troensehaven@gmail.com eller via besked-feltet under “kontakt“. 

Du noterer navn, adresse, antal personer og den valgte dato for workshop.  14 dage før workshoppen modtager du et program for dagen samt en mindre forberedende opgave. 

Efter 14 dage op til afholdelse af workshoppen, er tilmeldingen bindende.

To-dages workshop

Som noget nyt i år tilbydes de to workshops (Design din egen have og Design af bede – se beskrivelse nedenfor) i forlængelse af hinanden over to dage. Her vil man således både designe havens struktur og rum, og lave bed-designs af udvalgte bede.

Man skal selv sørge for overnatning. Nederst er der oversigt over overnatningsmuligheder i Troense og omegn.

Deltagere

Der er plads til 8 deltagere.   (Alle pladser er optaget)

Dato og tidspunkt

Torsdag den 27. juni og fredag den 28. juni. Begge dage fra klokken 9.00 – 15.30.

Pris

3600,- pr. person incl. moms og incl. forplejning. 

Efter 14 dage op til afholdelse af workshoppen, er tilmeldingen bindende.

 

Workshop – Design af bede

At designe bedene i haven er som at male et maleri med farver, former, lys og skygge. Når bede designes arbejder man med lidt ekstra dimensioner. Der findes utallige planter i forskellige højder, med forskellige bladstrukturer, former, mønstre og blomstringstid. Det kan være en jungle at udvælge planter, der giver et spændende udtryk, som passer lige netop til det sted i haven, hvor bedet skal præsentere sig.

Ofte arbejder man med tre højder – de bunddækkende planter – dem med lidt højde, hvilke i øvrigt kan variere betydeligt – og det såkaldte loft i form af træer og høje buske. At placere dem i forhold til hinanden har stor betydning for balancen og dynamikken i et bed.

Nogle planter er sarte og kræver meget pasning. Andre er nemme at have med at gøre, men skal måske styres lidt. Visse stauder har f.eks. en tendens til at brede sig uhæmmet og overtromle andre. Andre sår sig villigt, hvilket kan være vældig fint i visse områder af haven. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke planter der vælges at vokse ved siden af hinanden i et bed.

Der er også mange andre forhold, der skal tages med i valg af planter og design af bedet:

  • Skal bedet have den forventede effekt, så er det vigtigt at tage højde for placering, størrelse, form og bedenes indbyrdes sammenhænge.
  • Jordens beskaffenhed udelukker nogle planter fra andre
  • Lys og skygge har betydning for, hvilke planter, der vil trives der
  • Afstand fra hus og opholdspladser har betydning for detaljer i farver og former
  • Størrelse og form på bedet kan bruges som rettesnor for typer planter, antal planter, grupperinger og gentagelser
  • Valg af farvesammensætninger; tone i tone, køligt, varmt, spræl på farverne, grønt med bladstrukturer og mønstre i fokus
  • Valg af stil; Cottagestilen, minimalistisk, romantisk, naturinspireret……

Du medbringer selv en tegning med målene på det bed, du vil designe planter til. Det kan godt være flere bede, men så skal du være opmærksom på, at du måske ikke når i mål på dagen. For det tager tid, og er ligesom at lægge et puslespil, at udvælge planter og få dem sat rigtigt sammen.

Der vil være en masse inspiration at hente i haven, hvor kurset foregår. Her er der forskellige farvesammensætninger i bedene, nogle er placeret i skygge, andre i fuld sol. Her er skovbedet, grøftekantsbedet, mormorbedet med traditionelle planter, rosenbed med stauder, og de farvekoordinerede bede m.m. 

Hvis vejret er godt, holdes workshoppen i haven. Der er materialer til rådighed; skitsepapir, farveblyanter, bøger til inspiration. Jeg vil følge dit projekt undervejs på workshoppen, og vil give inspiration, råd og vejledning. Der er fuld forplejning under workshoppen. 

Når dagen er omme skulle du gerne være sprængfyldt af inspiration og energi til at plante i dit bed. Du har forhåbentlig en bedplan klar med en planteliste, så den er lige til at plante efter. 

Deltagere

Der er plads til 8 deltagere.   (Alle pladser er optaget. Du kan blive sat på en venteliste i tilfælde af afbud)

Dato og tidspunkt

Fredag den 23. august fra klokken 9.00 – 15.30

Pris

2100,- pr. person incl. moms og incl. forplejning. 

Tilmelding

Du kan tilmelde dig ved at sende en mail til mig på mailadressen troensehaven@gmail.com eller via besked-feltet under “kontakt“. 

Du noterer navn, adresse, antal personer og den valgte dato for workshop.  14 dage før workshoppen modtager du et program for dagen samt en mindre forberedende opgave. 

Efter 14 dage op til afholdelse af workshoppen, er tilmeldingen bindende.

 

 

Overnatning i Troense

Mange kursister i Troensehaven vælger at gøre en længere tur ud af det og tager en overnatning i Troense. Det vil især være relevant, når man deltager på to-dages workshop.

Troense er i sig selv en meget hyggelig og idyllisk landsby omgivet af Svendborg Sund og med Valdemar Slot i udkanten. 

Da Troense er et attraktivt udflugtsmål, er der flere muligheder for overnatning. Hotel Troense ligger lige ved marinaen og med udsigt over Svendborgsund og Thurø.

Flere private har åbnet Bed and Breakfast og jeg må sige, at standarden er høj. Jeg har erfaring for, at man skal være ude i god tid, særligt hvis man skal sikre sig en seng i højsæsonen.

Der er enestående campingpladser i nærheden med fantastisk beliggenhed og super service, smukt beliggende shelters og hyggelige ferielejligheder.

Her er mulighederne:

Troense Bed and Breakfast

https://www.airbnb.com/slink/PyoUNO1r

Kathrines Bed & Breakfast

Teglgaarden Bed & Breakfast

Hotel Troense

Carlsberg camping

Svendborgsund camping

Erling Larsens B&B

Airbnb Troense (Ferielejlighed)

Sommerhus til 4 ved vandet

Shelter i Troense med udsigt

Bakkegården (Shelter, B&B, Camper)

I Svendborg er der også en skøn villa Rosenhøj der tilbyder B&B og lækker morgenmad i skønne omgivelser https://rosenhojbnb.dk/da/

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.