Det er herren i huset, der sylter chili. Måske lige med undtagelse af risengrød, så spiser han chili til de fleste varme måltider. Derfor dyrker vi også mange forskellige chilisorter. Nogle der er egnet til at tørre og laves til pulver, nogle der er gode til at sylte som f.eks. jalapenos. Og så er der de kødfulde, som er gode at lave chutney af. Vi har dem i flere forskellige styrker.

Nu står alle chiliplanterne i krukker indenfor på tegnestuen foran det store glasparti. Her modnes chilierne lidt efter lidt helt frem til juletid. Så lige nu er det højsæson for syltning af de stærke sager.

Nogle gange eksperimenteres der med at tilføre eksotiske krydderier i chili chutneys såsom kanel og koriander, andre gange ryger der mørk chokolade i sammen med lidt mango. Men denne variation er noget mere enkel. Det sørgelige er, at jeg ikke kan smage forskel, for jeg bliver lam i munden, når jeg spiser chili. Smagsnuancer forsvinder, og jeg kan kun mærke, at det brænder. Og så begynder jeg at nyse og hoste og drikke en hulens masse vand. Rigtig stærk mad vænner jeg mig aldrig til at spise.

Ingredienser til et stort glas

250 gram rød peber

125 gram modne, kødfulde chili 

Olivenolie

2 mellemstore rødløg

5 fed hvidløg

75 gram frisk ingefær

100 gram brun farin

2 dl æbleeddike

Salt

Sådan gør du

Start med at tage handsker på, for ellers kan man ikke røre ved sig selv nogen steder uden at det gør ondt. Chili sætter sig i huden og under neglene, og det skal slides af. Vand og sæbe er ikke nok.

Vask peberfrugter og chili og rist dem i olivenolie på en pande til skindet bliver branket og begynder at løsne sig. Læg dem til side og flå skindet af, når de er til at håndtere.  

Skær rødløg og hvidløg i små tern og riv ingefæren groft.

Tør panden af, hæld olivenolie på og varm den op. Svits rødløg, hvidløg og ingefær og krydr med lidt salt.

Flå skindet af chilier og peberfrugter og fjern indmaden. Hak dem fint og smid dem på panden sammen med løg og ingefær. Tilsæt æbleeddike og brun farin. Lad det simre ved svag varme i ½ time eller til det er kogt ind. Husk at sætte gang i emhætten for fuld styrke, ellers kan man ikke trække vejret. 

Hæld chutneyen på glas og opbevar den på køl. Holdbarheden er længere, hvis den kommer i skoldede og atamon-skyllede glas. 

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.