(Denne arikel har været bragt i Jysk Fynske mediers magasin Livsstil)

Den milde vinter har sat fut i planternes vækst

På grund af den milde vinter har skuddene fra stauderne fået et forspring. Mange af dem er så langt fremme, at det er på tide at klippe staudetoppene ned. Kommer man for sent i gang med dette, så er det svært at undgå at komme til at beskadige de små skud.

De blomstrende løgplanter er også langt fremme. I min have er der store knopper i både påskeliljer og pinseliljer. Tulipanerne er skudt i vejret og man kan allerede nu se knopperne af de tidligt blomstrende sorter. Iris, prydløg, scilla og hyacinter er klar til udspring og afløser snart krokus og vintergækkerne.

Beskæring af roser og buske

Det ekstra tidlige forår har fået roserne til at skyde lange grønne skud. I min egen have blomstrede mandeltræet allerede i starten af marts måned. I hegn rundt omkring kan man ane blomsterne på mirabellatræerne. Der er store knopper i prydbuskene og det ser ud til, at de snart springer ud. Hvis jeg tager grene ind til drivning i vaser, går der kun et par dage, før de springer ud. Vi er faktisk en måned forud for normal årstid.

Er det for tidligt at beskære roser?

April er typisk måneden, hvor man beskærer sine roser. Jeg bruger normalt altid Dronning Margrethes fødselsdag som rettesnor for, hvornår de skal beskæres. Det er et overleveret råd fra gamle dage, som jeg har yndet at følge, men dengang artede vinteren sig altså helt anderledes end den gør i dag.

Jo tidligere man beskærer sine roser, jo større risiko er der for, at der kommer en periode med frost. Det kan få de tilbageværende skud til at fryse kraftigt tilbage eller dø. Det vil være ærgerligt, hvis man har lavet en kraftig beskæring, hvor der kun er få øjne tilbage på den friske gren, der kan udvikle sig til en stilk med blomster. Jeg har prøvet at beskære roser for tidligt med den konsekvens, at rosengrene gik ud fordi frosten havde taget alle skuddene.  Så kan rosen langt bedre klare, at man beskærer den, når foråret og det lune vejr for alvor sætter ind.  Jeg er en kylling på dette område, eller konservativ, vil nogle måske kalde det. Der sker intet ved at vente til starten af april. Der er så meget andet man kan tage sig til i marts måned. Her vil jeg også beskære lavendel, sommerfuglebusk, mamelukærmebusk og andre frostfølsomme buske.  

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.