Hvem kan forestille sig et liv uden blomster og planter. Jeg kan i hvertfald ikke, og jeg er meget bekymret for vores danske gartnerier. De er i knæ på grund af Corona-krisen.

De danske gartnerier er lige nu fyldte med planter og blomster til en værdi af mere end 800 millioner kroner. Det er et varelager, der er bygget op gennem mange måneder. Blomsterbranchens højsæson er foråret, hvor op mod 80% af omsætningen hentes hjem.

De er afhængige af, at os danskere køber deres planter, og hvornår trænger vi mere til noget smukt at forsøde hverdagen med end nu. Jeg har fundet alle mine krukker frem, og har fyldt dem med planter. Jeg har bestilt stauder og roser via postordrefirmaer, og jeg har fyldt kurve med blomster hos vores lokale plantecenter. Du kunne gøre det samme. Det kan være altafgørende for, at der også er danske blomstergartnere efter krisen.

Jeg ville nødig undvære dem!

Den kommende periode er nemlig afgørende for gartneriernes overlevelse. For nu er eksporten til Frankrig, Tyskland, Østrig og andre lande stoppet fra den ene dag til den anden, da butikkerne i de pågældende lande er lukket ned på grund af Corona. De danske blomster og planter risikerer derfor at gå til spilde, og gartnerierne frygter konkurs.

Planterne og blomsterne kan ikke gemmes til efter krisen, så de smider dem ud. Kan du forestille dig container efter container fyldt op med planter og blomster, der kunne have skabt glæde hjemme i vores haver og stuer? Det er plantespild så det fløjter.

Gartnerierne har heller ikke mulighed for at sende medarbejdere hjem, da de skal passes planterne, hvis ikke hele produktionen skal blive ødelagt. 

Hvis blomster, planter og gartnerier skal reddes, så er det NU at vi skal købe alle de blomster og planter som vi har plads til. Og det er mange.

De skulle også helst have plads til alle sommerblomsterne som vi skal pryde krukkerne med, når vi kommer længere hen på foråret.

Der er planter i de fleste supermarkeder, så du kan købe planter samtidig med du køber mad. Derudover er alle planteskoler og havecentrene åbne. Det meste handel foregår udendørs og alle butikkerne følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer. En del planteskoler bl.a. hele Plantoramakæden tilbyder click&collect, så du kan handle helt uden personkontakt.

Så kontakt havecenteret i dit nabolag og hør om de kan hjælpe dig, få stillet planter frem udenfor døren, hvis du ikke tør gå ind, nogle bringer endda ud.

Så budskaber er: Støt de danske gartnere. Køb smukke blomster i en grim Coronatid.

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Per Kristiansen

  marts 25, 2020

  Hej

  Bare lige nævne, at det ikke “kun” gartneren” der lider ( i sig selv slemt nok) – det er hele kæden – helt ned til den lille blomsterhandler

  • Svar

   Helle Troelsen

   marts 25, 2020

   Hej Per
   Ja det er det. Det er svært for hele branchen. Den lille blomsterhandler køber af gartnerierne, og det er også her man skal handle.
   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.