Friske grønne asparges med løgkarse og skvalderkål

Date
maj, 03, 2020

Det er aspargestid. De første pibler allerede nu op af jorden, og så kan man ikke få nok af at spise dem både rå og tilberedt.

Vi har dedikeret et bed til asparges. Det er meget strategisk placeret, for vi passerer bedet, hver gang vi går ud og ind af køkkenhaven. Og så kan man jo komme til at snuppe en asparges på vejen.

Asparges kan bruges i madlavningen på utallige måde, og det inspirerer mig til at finde på nye opskrifter, hvor asparges bruges sammen med andet godt i haven.

Lige nu er ”andet godt” skvalderkålen, der er lækker og mild samt løgkarsen, der står tæt langs komposten. Den er såmænd også dukket op i indkørslen mellem stenene, og mellem stauder og roser i prydhaven. Den trænger til at blive luget væk visse steder, og hvorfor så ikke spise den.

Jeg har fået fortalt, at løgkarsen er værtsplante for sommerfuglen “Aurora. Så ønsker man flere “Aurora” i sin have, er det en rigtig god idé at lade mange af dem blive stående i haven. Det vælger jeg at gøre.

Sommerfuglen “Aurora” vælger løgkarse som sin værtsplante. Har man meget løgkarse i sin have, så er der god chance for, at sommerfuglen “Aurora” kommer forbi.

Løgkarsens fine smag er en kombination af løg og karse, der gør den yderst delikat som krydderurt og smagsforstærker i retter. Jeg spiser den også finthakket som drys over tomatsalaten. De fine, hvide blomster bruger jeg som pynt. Man kan spise både blade og blomster fra løgkarsen, men i begrænset mængde ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste.  I mindre mængde betyder, at den kan bruges som krydderurt i maden.

Det skal du bruge

1 bundt friske, grønne asparges

1 stor skål skvalderkål (De bløde fine blade)

1 buket løgkarse

1 spsk. smør

1 dl olivenolie

1 økologisk citron (skal og saft)

Salt og peber

Sådan gør du

Damp aspargeserne i ca. 1 minut, til de er al dente, dvs. at de stadig har bid.

Skyl skvalderkålen, og lad den dryppe lidt af. Der skal stadig være lidt vand på bladene.

Smelt smørret i en dyb pande og vend skvalderkålen deri, til det lige bliver blødt. Drys med salt og peber.

Skyl løgkarsen og pluk bladene fra til olien. Gem blomsterne til pynt.

Blend olivenolie med bladene fra løgkarsen. Tilsæt revet citronskal og saft. Smag til med salt.

Arrangér skvalderkålen på et fad. Læg aspargeserne ovenpå og dryp løgkarseolien hen over. Pynt til sidst med løgkarseblomster.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.