(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

De fleste læserhenvendelser, jeg har modtaget i den forgangne måned, har handlet om planter. Når jeg i artikler, men også på de sociale medier, viser billeder fra haven, så sætter det tanker i gang hos læserne om at bruge de forskellige planter i helt nye sammenhænge. Det er jo skønt, når fotos kan give inspiration til nye og kreative sammensætninger i andres haver. For ingen haver og haveejere er ens.

Planter og blomsternes former og farver er jo havens palet, som kan bruges i en uendelighed. Her er et udpluk af spørgsmål om planter fra læsere. Særlig mange spørgsmål har handlet om lupiner, for jeg er særlig glad for denne plante, så jeg har den i mange forskellige farver og også forskellige typer.

Mangebladet lupin sammen med allium Mount Everest

Er lupiner invasive?

Jeg bruger meget lupiner i mine staudebede. Jeg synes deres blomsterspir er så flotte sammen med de runde kugler i prydløgenes blomster. Og så blomstrer de tilmed samtidig. Jeg har vist mange fotos fra denne kombination, og det har fået nogle læsere op fra stolen, for er der ikke noget om, at lupiner er invasive planter?

Det er mangebladet lupin (Lupinus polyphyllus), der er invasiv og som kan forvildes fra haver og ud i naturen. Det er særligt områder med næringsfattig jord, hvor arten kan være et problem. Mangebladet lupin sælges i planteskoler som ”Staudelupin”. De findes i flere forskellige farver og sælges også som frø.

Man skal derfor holde øje med dem, så de ikke breder sig. Jeg har flere slags af den invasive art. Jeg begrænser dem ved at klippe alle blomsterstande af inden de sætter frø. Det forlænger i øvrigt også blomstringsperioden. Den gule ”Kronleuchter”, den hvide ”Fraulein” og den rosa ”Schlossfrau” har jeg i bedene, og de blomstrer til et stykke hen på efteråret. Så der er flere gode grunde til at beskære dem inden de sætter frø.

Der findes andre lupinarter, der ikke er invasive. Jeg vil særligt fremhæve den flerårige lupin ”Masterpiece”, der er steril. Den er vældig flot med de mørke, purpurfarver.

Trælupin (Lupinus chamissonis) er en anden type, der bliver mere busket og får en træagtig vækst. Den er også et godt alternativ. Hos mig bliver den vældig stor, så i år har jeg skåret den helt ned, og så skyder den med nye friske skud fra buskens bund.  

Og så findes der de etårige lupiner som heller ikke er invasive. Jeg bruger den gule lupin som grøntgødning i køkkenhaven, da den er kvælstoffikserende. Jeg sår den efter at jeg høster grøntsager, f.eks. kartofler og så når den at blomstre i sensommeren.

Helle Troelsen

4 Comments

 1. Svar

  Torben Steffensen

  februar 17, 2021

  Sikke en fantastisk blog du har. Smukke billeder osv

  Har læst din artikel om lupiner og har en lille kommentar:

  Det passer nu ikke helt med at Westcountry´s sorter er sterile, men de sætter langt færre frø.
  Jeg frøformere hvert år Manhattan Lights og Masterpiece samt laver stiklinger.
  Westcountry Nurseries sælger også frø i en blanding af deres navnesorter.
  Westcontry Nurseries skriver bl.a. om deres frøblandning : ´ including seeds are protected by EU PBR and US Plant Patent law. Commercial propagation is illegal without a licence).

  Men venlig hilsen fra Torben Steffensen

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 17, 2021

   Kære Torben
   Tusind tak for din besked. Det er godt nyt vedrørende Westcoyntry’s sorter af lupiner. Jeg vidste ikke, at de ikke er sterile. Det er hvad jeg har kunne støve op, da jeg lavede research på dem. Har selv forsøgt at så egne på Masterpiece, men forgæves. Det er vist ret umuligt at få sendt frø til DK fra England pga toldreglerne, så jeg må måske prøve at væbne mig med tålmodighed.
   Jeg har dog også lykkedes at formere fra stiklinger. Lupiner lever desværre ikke evigt, så man skal sørge for at have nye forsyninger.

   Mange hilsner fra Helle

 2. Svar

  Anne

  juli 26, 2023

  Hej , jeg har lige høstet et par små håndfulde frø af masterpiece … . Jeg havde læst at den var steril, så havde ikke ventet at den ville sætte frø …. Men det lyder som om at de evt ikke er spiredygtige ? … Nå , jeg vil prøve …og ellers må jeg forsøge mig med stiklinger , det har jeg ikke prøvet før med lupiner….. Hilsen Anne

  • Svar

   Helle Troelsen

   juli 26, 2023

   Hej Anne

   Steril betyder også, at planten ikke er sortsægte, dvs at det ikke er sikkert, at afkommet bliver som moderplanten.
   Men du kan være heldig.

   Mange hilsner fra Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.