Spreder prydløg sig ikke lige lovlig meget?

Date
jun, 13, 2020

Jeg er vild med prydløg og har mange forskellige slags, der blomstrer på forskellige tidspunkter. Mange læsere er også betaget af denne smukke plante, der svæver så elegant over bedene i det sene forår og i sommermånederne. Nogle vidste ikke, at den smukke plante er en løgplante, hvor man køber store løg på planteskolen og lægger dem i jorden i efteråret for at få en blomstring året efter.

Mange har skrevet til mig, at de synes, de spreder sig lige lovlig meget, når prydløgene er afblomstret og kaster sine frø. Det er særligt den lilla sort ”Purple sensation”, der er slem til det, men det er nok også det meste kendte prydløg som mange folk har i haverne. De er i tvivl om de selvsåede planter er værd at vente på, eller om det bedste er at luge dem væk og i stedet lægge nye løg til efteråret. Det kan være lidt svært at se forskel på småplanter fra prydløg og græslignende ukrudt.

Jeg lader en del af småplanterne blive i mine bede. For meget hurtigt vil de blive dækket af andre planter, og så kan de vokse videre dernede og blomstre, når de er klar til det. Det tager flere år fra de er spiret, til de blomstrer. Jeg har ikke tal på årene, for jeg har aldrig prøvet at så dem i en såkasse.

Jeg har i stedet i efteråret gravet nogle løg op af de lidt mere specielle sorter, og har pillet sideløgene af moderløget. Efterfølgende fordeles de ud i bedene, hvor jeg gerne vil have, at de skal blomstre et par år senere, eller når de er store nok til at blomstre.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.