Når jeg spørger min familie, hvad de kunne tænke sig, at jeg laver til aftensmad, falder forslaget ofte på ”Mors tomatsuppe”. Særligt på dette tidspunkt af året, hvor der er rigeligt med tomater i drivhuset, som bare smager sødt af sensommersol. Nogle tomater sprækker af saftighed, andre er på grænsen til at være overmodne, for det er svært at følge med og få dem høstet, spist eller tilberedt til senere brug.
Jeg sørger for, at der altid er poser med tomater i fryseren, som jeg kan tage op i de kolde vintermåneder. Her trænger vi ind imellem til tomatsuppe, der smager af sol og sommer.
Grundopskriften på tomatsuppen fandt jeg for 20 år siden i en vegetarisk kogebog. Gennem årene har jeg tilpasset den vores smagsløg og adgang til lækre råvarer, så den i dag er blevet helt vores egen. Jeg vil gerne dele denne hemmelige familieopskrift med jer med tilladelse fra mine børn.
Ingredienser til 4 personer:
1 ½ kilo modne tomater med skind på, hakket groft
2 spsk olivenolie
4 scalotteløg, hakket fint
4 fed hvidløg, presset eller finthakket
2 rød peber skåret i tern
2 dl tør hvidvin
1 spsk pasta til grønsagsbouillon eller to bouillontern
1 kvist frisk timian
2 friske laurbærblade
1 ½ tsk tørret basilikum
3 tsk koncentreret tomatpuré
1 tsk sukker
Salt og peber
En stor håndfuld friske basilikumblade
Sådan gør du:
Hak tomaterne groft. Varm olivenolien i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt løg, hvidløg og peberfrugter og steg dem møre under omrøring. Hæld dernæst hvidvinen over og lad det koge lidt ind.
Tilsæt de hakkede tomater, laurbærblade, timian og basilikum og lad det koge i 15 minutter. Herefter tilsættes tomatpuré, bouillon, sukker, salt og peber og kog yderligere i 15 minutter.