Jeg er en rigtig slikmund, og mine fingre vil meget gerne dykke ned i en kagedåse eller en pose slik. Det er ikke godt, hverken for helbredet eller sidebenene. Måske er det en form for overspringshandling, når jeg sidder og skriver eller tegner haveskitser, måske er det tegn på behov for et hurtigt energiboost eller bare en opbygget usund sukkertrang.
Når nu vi har så rigeligt med dejlige, sunde æbler, så kunne jeg jo gøre mig selv en tjeneste ved at lave noget sundere slik. I går tørrede jeg derfor æbleringe i ovnen, og i skrivende stund har jeg allerede guffet en hel bageplade i mig. Så måske skulle man have overvejet at lave rigeligt, nu hvor jeg var i gang. For æbleringe skal tørre længe ved varmluft, og der kan være 3 plader i ad gangen. Det er nok til 3 dage, når man som jeg er en slikmund.
Det skal du bruge til 1 bageplade:
5 æbler med rød skal. Jeg har brugt Cox Orange, der er sødt og krydret. Den røde skal giver så fin en kant omkring hver æblering.
Man kan f.eks. også bruge Ingrid Marie, Rød Gråsten, Ildrød Pigeon eller Rød Ananas der allerede modner i august. Alle æbler kan dog bruges.
Sådan gør du
Ovnen forvarmes til 100 grader varmluft.
Vask æblerne og tør dem. Skær dem i 2 mm tykke skiver og skær kernehuset ud med en kernehus-udstikker. Man kan også dele æblet i 2 og bruge en skrællekniv til at skære kernehuset fri. Derefter skæres hver halvdel i skiver.
Fordel æbleskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil den i ovnen og lad dem tørre i ca 2 timer. Vend dem midtvejs. Jeg plejer at slukke ovnen og lade æbleringene blive derinde til ovnen er kold. Så tager jeg dem ud og putter æbleringene i en lufttæt beholder.
Æbleringe til pynt
Til jul kan man bruge æbleringene til pynt. De kan puttes på en gren, der stikkes i en potte med jord, og så kan de hænge der på rad og række som en fin dekoration. Eller man kan sætte en snor i og hænge dem på juletræet. Sprødheden går af dem, men de smager stadig godt.