I vintertiden er der ikke noget så skønt som supper, man kan varme sig på. Særligt efter en dag udenfor i haven, hvor man har haft travlt med vinterens gøremål. Kraftige supper hører vinteren til, mildere supper hører sommeren til.
I det frostfrie udhus hænger løgposer med masser af hvide og røde løg fra haven. Sidste sommer havde vi ideelt vejr til dyrkning af løg. De blev hængt til tørre på vores espalier, der omkranser køkkenhaven, og vi nåede lige at få dem flyttet i løgkasser og sat dem i tørvejr, inden juli måneds regn satte ind.
Nu skal løgene bruges i en fransk løgsuppe, der også blev serveret som natmad til mit bryllup i 1989. Vi lavede den selv, og frøs den ned i store portioner, for der var mange inviteret med til bryllup, der blev holdt i efteråret. Huset duftede af løg, vin og urter – men også af en anden ubestemmelig lugt, for man får luft i maven, når man spiser så meget løg. Heldigt for gæsterne, at det var som natmad, løgsuppen blev serveret.
Når nu vi er mere eller mindre isoleret herhjemme, hvorfor så ikke kaste sig ud i at tilberede og spise denne franske løgsuppe, der smager som englene synger.
Der serveres ostebrød til.
Ingredienser til 4 personer
750 gram løg
50 gram smør
3 fed hvidløg
3 dl hvidvin
2 laurbærblade
3 kviste frisk timian
2 kviste frisk rosmarin
10 sorte peberkorn
1 1/2 liter oksebouillon eller oksefond
2 spsk balsamico
Salt
Ostebrød:
Et flutes
Lidt olivenolie
Ost til gratinering, f.eks. gruyere
Sådan gør du
Pil løgene og skær dem i tynde skiver. Steg dem i smør i en gryde, gerne støbejernsgryde, ved svag varme i 20 minutter til de er lysebrune og karamelliserede. Hold godt øje med dem, så de ikke brænder på. Det er vigtigt ikke at forcere stegningen, for det er denne proces der giver suppen den fine smag.
Pil og hak hvidløgsfeddene og bland dem i gryden med laurbærblade, timian, peberkorn og rosmarin og lad det stege med i yderligere 5 minutter.
Tilsæt hvidvin og lad den koge lidt ind. Hæld oksebouillon ved, læg låg på gryden og lad suppen simre i ca. en halv time.
Smag den til med salt og balsamicoeddike.
Skær fluten i skiver, dryp med lidt olivenolie og rist dem i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne og sprøde.
Riv osten og fordel et godt lag på brødskiverne.
Fordel suppen i 4 suppeskåle, der kan tåle at komme i ovnen. Læg 2 – 3 skiver ostebrød ovenpå suppen i hver skål og gratiner suppen ved 200 grader til osten er smeltet.
Server suppen med et køligt glas tør hvidvin.