I krydderurtebedet er der lige nu en masse at høste af til brug i køkkenet. Ramsløg står tæt og lysegrøn i skoven og martsviolerne giver pink og lilla farveklatter spredt rundt i bedene. Butikkerne har spottet, at kunderne er vilde med de dekorative og syrlige syre med de farvestrålende bladfarver og fine gule blomster.

I køkkenhaven står kørvel tæt fra sidste år, og pibeløgene skyder på livet løs. Alle disse herligheder har givet inspiration til ugens ret, der nærmest er en borddekoration. For jeg har lavet to slags kryddersmør, en stærk og kraftig samt en mild og syrlig variant. De er formet som ruller og er pyntet med de kønneste urter som er brugt som ingrediens. De kan stå på et festligt pyntet bord og bruges som smør på brød og kiks. Eller de kan serveres en grillaften på terrassen og fyldes i bagte kartofler eller f.eks. på en bøf, for der er masser af smag i smørret.

Det kræver planlægning at tilberede rullerne. Den ene dag høstes urter og blomster, hvor det meste blandes i smørret. De fineste kviste, blade og blomster presses og bruges som pynt.

Urter og blomster er valgt fordi de kan skaffes nu. Senere på sæsonen kan andre krydderurter og spiselige blomster bruges. Her er det bare med at bruge fantasien og tænke de forskellige smagsnoter ind, såsom det søde, det sure, det stærke og det bitre og så sammensætte det efter smag og intensitet.

Af spiselige blomster kan f.eks. nævnes hornvioler, morgenfrue, anisisop, tallerkensmækker, klokkeblomst, almindelig aftenstjerne, lavendel, roser, nelliker, katost, appelsintagetes og blomster fra krydderurter og spiselige løg af forskellig slags.

Ingredienser til det milde kryddersmør

250 g saltet smør

Martsvioler eller andre spiselige blomster

Citronverbena

Syre

Purløg

Kørvel

Basilikum

Bredbladet persille

Lidt friske timianstilke som pynt

Revet skal af 1 økologisk lime

Salt

Ingredienser til det stærke kryddersmør

250 g saltet smør

Ramsløg eller hvidløg

Rosmarin

Salvie

Timian

Vietnamesisk koriander eller japansk vandpeber (Er meget stærk)

Salt

Sådan gør du:

Dag 1: Blødgør smørret. Høst krydderurter og blomster i rigelige mængder. Det er en smagssag hvor meget der puttes i smørret. Læg de fineste blade, kviste og blomster til side til presning. Hak de andre urter og blomster eller put dem i et glas og klip dem i stykker. Riv limeskallen og rør det hele i smørret der smages til med salt. Læg smørblandingen i husholdningsfilm og form den til en rulle der lægges på køl til næste dag.

De fine blomster, kviste og blade arrangeres på et ark bagepapir. Ovenpå lægges et andet ark bagepapir og øverst en stor tung bog, et skærebræt eller andet tungt, der kan bruges som presse.

Dag 2: Tag rullerne ud af køleskabet, og lad dem stå i et kvarters tid til overfladen bliver blød. Stryg med fingrene over rullerne, imens der stadig er husholdningsfilm på, så de bliver jævne og fine. Tag husholdningsfilmen af og pynt rullerne med de pressede blomster, kviste og blade. Nu er det bare med at dekorere løs med de ingredienser, der er i rullerne. Den milde har fået blomster fra martsviol og syre, lidt blade fra citronverbena og syre samt bløde kviste fra timian. Den stærke er pyntet med rosmarinkviste, små blade fra ramsløg, salvie, timiankviste og lidt syre.

Rullerne stilles på køl igen til de serveres kolde.

Helle Troelsen

4 Comments

 1. Svar

  Ruth Ann

  april 15, 2021

  This is bezutiful. Could we have a recipe in english, please? Magnificane!

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 16, 2021

   Dear Ruth
   No I am sorry. It is too much work for me. My homepage is a danish version, and will not be translated. You can make a google translate.

   Best regards from Helle Troelsen

  • Svar

   Giselle

   april 16, 2021

   Somebody translated this to English on Facebook. They linked back to this original post as well 🙂
   https://www.facebook.com/GreatBritishTeaParty/posts/4173226632730043

   • Svar

    Helle Troelsen

    april 19, 2021

    Dear Giselle
    Ohh I see that. Its funny. Thanks a lot that you tell me about it:-)

    Best regards from Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.