Italiensk rabarber- og rosmarin-is

Date
apr, 26, 2021

Nu tager vi hul på ”is-maskine-sæsonen”. Den har stået stille det meste af vinteren, for her spiser vi ikke så meget is. Det gør vi til gengæld om sommeren. For det meste laver vi is på en basis af æggesnaps og flødeskum, også kaldet parfait-is, og så tilsætter vi sæsonens bær og frugt.

Men italienerne har opfundet en lettere udgave, der er lavet med meget mælk. Det gør den knap så tung sammenlignet med traditionel dansk parfait- is.

Fidusen er, at den italienske is laves af en kogt creme, der efter afkøling ryger i en is-maskine. Den bedste is får man altså, når den langsomt fryser under konstant omrøring. Og det er svært med håndkraft.

Italienerne elsker is, og når man står foran køledisken i en italiensk isbod, så er variationerne utallige. Uhh det er svært at vælge. Har man blot en basis-is, kan der tilsættes næsten hvad som helst, blot det smager godt. I denne opskrift har jeg lavet en lidt utraditionel sammenblanding af rabarber og rosmarin. Det har vi lige nu rigeligt af i haven. Rabarberne skyder på livet løs under rabarberklokkerne, og rosmarinbusken er blevet så stor, at vi nemt ville kunne forsyne en hel is-fabrik der producerer rosmarin-is. 

Ingredienser

200 g friske rabarber

2 spsk vand

250 gram lyst rørsukker

6 pasteuriserede æggeblommer

4 deciliter letmælk

2 deciliter fløde

1 tsk finthakket rosmarin

Sådan gør du

Rabarber skæres i små stykker. Blade fra rosmarin skæres i små stykker, så der er 1 tsk fuld. Rabarber og rosmarin koges sammen med 50 gram sukker og 2 spsk. vand til rabarberne får en grødagtig konsistens. Tag det af varmen og køl det af.

Mælk og fløde hældes i en tykbundet gryde og varmes op. Det må ikke koge. Når der kommer små bobler på overfladen, tages gryden af kogepladen.

Sukker og æggeblommer piskes sammen i en skål til en luftig æggesnaps. Pisk derefter mælkeblandingen i æggemassen lidt ad gangen. Massen hældes tilbage i gryden som stilles over svag varme. Der røres konstant rundt til cremen begynder at tykne let. Den må ikke koge op. Så tages den af varmen og trækker i ca. 30 min, hvorefter den hældes igennem en sigte. Rabarbermassen røres ud i cremen og lad det køle helt ned i køleskab i et par timer, så det er så koldt som muligt, når det hældes i ismaskinen.

Lad isen køre i ismaskinen i omkring 30 – 40 minutter. Den kan serveres direkte eller hældes i bøtter og opbevares i fryseren til senere brug.

Hvis man ikke ejer en ismaskine, så kan massen fyldes i en skål som sættes i fryseren. Efter ca. 1 time piskes den igennem og stilles tilbage i fryseren. Efter endnu 1 time gentages piskningen og isen stilles igen tilbage i fryseren. Dette gentages i alt ca. 4 gange med 1 times mellemrum, inden den er klar til servering.

Isen portionsanrettes i høje is-glas og pyntes med en stilk rabarber og en kvist rosmarin.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.