Gryderet med øl og blommer

Date
sep, 27, 2021

Når haven er fyldt med frugt og bær, og man ikke kan lade være med at guffe det i sig dagen lang på sin færden rundt i haven, så stimuleres den søde tand. Og når frugt kan bruges i hovedretten til aftensmaden, så er alting jo godt.

Blommerne er faldet af træerne, der vokser i vores have. Men så er vi så heldige, at naboen har et blommetræ med sene blommer af sorten Althans Reine Claude, hvis grene hænger ind over vores hæk. De dumper ned lige foran det bornholmske figentræ, der i år har båret rigtig mange figner. Der er stadig en masse figner på træet, der modner over en lang periode. Ikke alle når at modne, og så vil de gå til i løbet af vinteren. Heldigvis er der fine små knopper i hjørnerne, der udvikler sig til figner til næste år.

Til gengæld er her rigeligt med søde tomater, så mange at vi ikke kan nå at spise dem alle. De foræres væk til venner og bekendte, der kigger forbi. De puttes i fryseren, laves til pestoer, tørres og syltes.

I denne uges opskrift er det de tre ingredienser, der bruges i en lækker gryderet med tilbehør.

Øl og blommer passer fantastisk sammen, særligt en mørk øl som stout eller porter, der tilsættes som den eneste væde til gryderetten.

Ingredienser til 4 personer:

1 hel kylling

2 rødløg

4 fed hvidløg

350 gram blommer

2 spsk. frisk timian

1 stang kanel

2 laurbærblade

25 gram smør

1 spsk. olivenolie

2 spsk. Balsamico glace

2 spsk. farin

1 mørk øl f.eks. stout eller porter

salt og peber

Sådan gør du:

Del kyllingen i 8 stykker og steg dem gyldne på alle sider i smør og olie i en stegegryde. Tag dem op og læg til side.

Skær rødløg i både. Vask og udsten blommerne. Pil bladene af timiankvistene. Pil og hak hvidløgsfed i små stykker.

Tilsæt lidt mere fedtstof i gryden og steg løg med urterne til de er næsten møre. Put kyllingen tilbage i gryden sammen med blommerne, laurbærblade og kanelstang, hæld øl over og kog op. Tilsæt farin og balsamico glace og lad retten simre, til kødet falder af benene. Smag til med salt og peber.

Tilbehør

Der serveres ris til gryderetten og en salat bestående af søde cherrytomater og friske figner skåret i kvarte. Der drysses lidt frisk timian hen over samt olivenolie og mørk balsamicoeddike.

september 27, 2021
september 27, 2021

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.