Der pyntes til jul i haven

Date
nov, 29, 2021

(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Det her er et julenummer, hvor der skrues op for julestemningen og der er fuld gas på kreationerne. Nu er I advaret. Når det er sagt, så er det faktisk ret sjovt at pynte haven op til jul, når det kan forenes med havearbejde.

Når taksen beskæres, fordi den fylder for meget, kan afklippet bruges som granguirlande omkring den gamle hoveddør. Når man opdager hvor virksomt det er, når man i foråret vertikalskar græsplænen. For hvor der plejer at være mos i græsplænen, er der nu græs. Så måtte jeg finde et andet sted at hente mos, og så ved jeg, hvor vi skal være over plænen til næste år. For mos er der stadig rigeligt at tage af.

Jeg gik på hugst efter fine, lavbeklædte æblegrene, og vidste lige hvor jeg med god samvittighed kunne skære store grene af, for her er æbletræet gået ud. Jeg kom fra det i løbet af sommeren, men nu gav det ligesom dobbelt mening, for de kunne bruges i dekorationer til julens pynt.

Så må jeg indrømme, at jeg har fået opstamning på hjernen. De store kirsebærlaurbær og thuja’en blev opstammet i foråret, for jeg syntes de var for tunge i udtrykket. De tre ellwoodii cypresser, som jeg forleden købte til julens krukker, synes jeg også er lidt for tunge og kedelige, så de fik fluks en studsning og blev opstammet til tre letbenede nåletræer.

I lange jernbeholdere er plantet tre ellwoodii cypresser som jeg har opstammet. Jeg har klippet grene af nedefra og har efterfølgende brugt dem som materiale til en hjertekrans. Pudemos og artiskokker dækker jorden, og ovenpå er stukket grankogler og lagt kviste med lav. Blød ene er placeret som et blødt, grønt bånd omkring jernbeholderne, der er løftet fra bordpladen med krukkefødder, så bordpladen ikke bliver skjoldet.

Jeg forelskede mig forleden i en stor skovfyr, jeg så i en have. Det var et asymmetrisk træ med langt mellem grenene. Denne lethed måtte kunne skabes i mine egne tætte, symmetriske fyrretræer, der i et par år har vokset sig store i krukker. Der blev tyndet godt ud i dem, og afklippet brugte jeg til at binde dekorations-træer til julens stilleben i haven.

I det tidlige efterår var jeg fremsynet, for jeg høstede både ildrød pigeonæble og små paradisæbler af sorten ”Red sentinel”. De kom i køleskabet og blev taget frem forleden, hvor der skulle pyntes op.

En kraftig beskæring af den store rosmarinbusk var nødvendigt, for vi kunne ikke komme omkring den. En del af grenene blev brugt til at binde en duftende krans til køkkenet, andre småkviste indgik i et arrangement med æbler hængt på juletræer i jern.

Artiskokkerne satte frugter i november, og det er helt uden for nummer. De har ikke nået at vokse sig store, men dog store nok til at indgå i dekorative opstillinger med mos, lys, gran og kogler. De burde være fremme på denne tid af året, for et mere julet dekorationsmateriale findes næsten ikke.

Misteltenene, der vokser på espalier-træerne, er blevet alt for store. I år har de sat masser af bær, og de er så dekorative. Der blev tyndet gevaldigt ud i dem, så der var rigeligt til både ophæng inde i glasgangen mellem husene og som bund i adventskranse.

En tur i skoven efter kogler, rødder, lærkegrene og hasselkviste fuldendte materialeudvalget til dette års julepynt i haven, og kun ganske lidt måtte jeg skaffe i et havecenter. Det bedste er nu at bruge det man selv har dyrket i haven, og det er kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad der kan anvendes.  

december 3, 2021

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.