Asiatisk suppe med citrongræs og kylling

Date
dec, 05, 2021

Forleden tømte jeg drivhuset for planter, for det skulle gøres vinterklar til opbevaring af frostfølsomme planter. Ud røg visne tomat- og agurkeplanter fra de to store bede og tilbage stod en ordentlig dusk citrongræs, frodig og grøn og med 35 tykke stængler. Jeg havde læst mig til, at den ikke tåler frost, så den skulle op. Heldigvis kan man fryse dem ned uden at de mister aromaen.

Da jeg trak stænglerne fra hinanden, spredte der sig en kraftig duft af citrus som fluks sendte mine tanker om på den anden side af jorden, hvor man ofte bruger citrongræs i supper.

I et af bedene i køkkenhaven står korianderen stadig frodig og grøn. Den sås i flere omgange gennem sæsonen og kan såmænd også tåle lidt frost. I vinduet i tegnestuen modner chilier en efter en, og der er også et par søde snackpebere, som er klar til høst. Skalotteløg hænger i løgposer i skuret sammen med hvidløg og kalder bare på at blive spist, inden de tørrer helt ud og begynder at spire.

Hvis jeg havde husket at plante dem, så kunne jeg også have høstet ingefær, for dem kan man godt selv dyrke i drivhus. Det må jeg huske til næste år, for der vil jeg stadig have rigeligt med citrongræs til at bruge i lækre, krydrede asiatiske retter.

Ingredienser til 4 personer

1 stor kødfuld kylling

2 liter vand

10 peberkorn

1 tsk salt

1 stor spsk. kokosolie

5 skalotteløg

1 stor knold ingefær

5 fed hvidløg

4 stængler citrongræs

1 stærk chili (f.eks. citronchili)

2 spsk. rød karrypasta

1 stor peberfrugt eller 2 snackpebere

1 bakke markchampignon eller andre svampe

1 dåse kokosmælk

2 spsk. fishsauce

Soya

1 stort bundt koriander

1 pakke nudler

2 limefrugter

Sådan gør du

Kyllingen kommes i en gryde og dækkes med vand. Der tilsættes salt og peberkorn og kyllingen koges i 1,5 time til kødet er helt mørt og falder fra benene. Suppen sies fra og gemmes. Kyllingekødet pilles fra benene, skind og ben kasseres.

Skalotteløg og chili skæres i små tern. Citrongræs skrælles for de yderste, groveste stængler og skæres i smalle skiver. Peberfrugt og champignon renses og skæres i tern.

Ingefær rives groft og hvidløg rives eller presses fint.

I en stegegryde varmes kokosolien op (anden smagsneutral olie kan bruges) og der tilsættes skalotteløg, chili, hvidløg, ingefær, karrypasta og citrongræs som steges ved middel varme i ca. 1 minut imens der røres rundt. Man kan lade den øverste del af citrongræssets stængel koge med suppen

Peberfrugt og champignon tilsættes og steges med i endnu et minut. Tilsæt mere fedtstof, hvis det er for tørt.

Kokosmælk og suppe hældes i, og suppen skal koge videre under låg i ½ time, så den tager smag af krydderierne. Så tilsættes der fishsauce, og suppen smages til med soya. Den må endelig ikke være for salt, da det vil overdøve den fine citrussmag.

Til sidst tilsættes kyllingestykkerne som lige varmes op, og der drysses grofthakket koriander på toppen.

Suppen serveres med kogte nudler og friskpresset lime, hvis man ønsker mere syre. 

Suppen bliver kun bedre af at blive lavet dagen før den skal spises, for så har krydderierne sat sig i smagen.

december 3, 2021
december 5, 2021

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.