Julens krydrede kage

Date
dec, 12, 2021

Det dufter af jul i hele huset, når denne jule-krydderkage bages. Den smager skønt sammen med et glas glühwein, der er knap så sød som vores danske gløgg. Kagen er til gengæld sød og krydret, men ikke så fed, for der er ingen fedtstof i.

I mit barndomshjem fik vi altid den traditionelle Christmas Cake til jul leveret direkte fra England af en kær ven af familien, som hvert år holdt jul sammen med os. Kagen var så kompakt og hvinende sød, at den ofte stod til langt efter nytår. Ingen af os kunne rigtigt lide den, så det var måske af artighed, at jeg af og til tog et lillebitte stykke.

En klassisk engelsk Christmas Cake kan holde sig i evigheder, for den er tæt forseglet af en tyk hvid sukkermasse dekoreret med figurer i indfarvet sukker. Den er tung i vægt og konsistens, næsten alt for tung af massive mængder af rosiner, sukat, korender, cocktailbær, pomerans og kandiseret ingefær – alle sammen ingredienser, jeg har svært ved at få klemt ned gennem halsen.  

Men Christmas Cake hører jo julen til. Den blev til en tradition gennem min barndom, og traditioner holder man som regel fast ved – særligt op til jul. Da jeg blev voksen, skruede jeg derfor min egen opskrift sammen med inspiration fra den klassiske engelske Christmas Cake, og har bagt min egen krydrede julekage, siden jeg fik mit eget køkken. Opskriften har jeg i hovedet, så den har ikke ligget nede i kassen med de andre fedtede opskrifter. Kagen er meget lettere og luftig og indeholder kun det fyldstof, som jeg kan lide.

Julens krydrede kage bliver spist hurtigt, og derfor nøjes jeg med at drysse flormelis ovenpå som nyfalden sne. De indfarvede sukkerfigurer erstattes af tørrede æbleringe og en kvist af kristtorn med røde bær, dog kun til pynt. Så er julestemningen bragt ind i stuen.

Æbler har jeg i kassevis fra haven. Valnødderne til fyldet er fra forrige år og de er stadig faste og fine, for de opbevares i trækasser i et lunt anneks. Abrikostræet var ikke særlig gavmildt i år, så det blev ikke hjemmedyrkede syltede abrikoser, der kom i kagen. Til næste år vil jeg dyrke ingefær i potter i drivhuset, og så håber jeg på næsten at være selvforsynende med ingredienser til fyldet i denne kage.

Ingredienser

500 gram hvedemel

2 tsk natron

400 gram brun farin

100 gram valnødder grofthakkede

10 tørrede abrikoser i tern

2 æbler i små tern

1 tsk revet frisk ingefær

20 udstenede dadler i tern

Skal af 1 økologisk appelsin

2 tsk stødt nellike

3 tsk kanel

1 æg

1 mørk hvidtøl

Flormelis som drys

3 æbler til fremstilling af tørrede æbleringe

Sådan gør jeg

Mel, natron og de tørre krydderier blandes sammen. Brun farin, valnødder, hakkede dadler og abrikoser kommes i. Æblerne vaskes og tørres, udkernes og skæres i små tern, som vendes i dejen. Frisk ingefær og økologisk appelsinskal røres i sammen med æg og mørk hvidtøl.

Dejen kommes i en bageform på 20×30 cm med bagepapir og bages ved 200 grader i 45 minutter.

Kagen køles af og drysses med flormelis og pyntes med tørrede æbleringe. Spis endelig ekstra æbleringe til, dee smager friskt og godt.

Æbleringe kan man tørre selv ved at udkerne æbler med skræl og skære dem i 2 mm tykke ringe som tørres ved varmluft på 110 grader i 2 timer. Jeg bruger røde æbler såsom cox orange, Ingrid Marie eller ildrød pigeon fra haven.

Savner man fedtstof, så er kagen lækker med et lag koldt smør smurt på kagestykket.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.