I år har abrikostræet givet masser af frugt, så jeg har spist mig et par mavepiner til. De modner på samme tid, og så skal de spises inden fuglene hakker løs og spiser dem for øjnene af os.
Jeg kogte en stor gryde abrikosmarmelade, for ingen må gå til spilde.
Abrikosmarmelade bruger jeg til andet end på brød. Den er skøn i kager som lag mellem brownies-bunde fyldt med valnødder. Abrikoser smager nemlig himmelsk sammen med valnødder og chokolade. Den er også god i en klassisk sachertorte og i lagkager generelt. Det er heller ikke så sjældent, at man ser honningkager med chokoladeovertræk og med lag af abrikosmarmelade.
Det var faktisk på grund af alle kagerne, at jeg i sin tid anskaffede mig et abrikostræ. Jeg valgte en sort der giver orangerøde frugter og har derfor navnet ”Orangered”. Det er et mindre træ som godt kan plantes i espalier og beskæres, så det ikke bliver for stort. Man skal bare huske at klippe de grene af, som har båret frugt, binde nye skud ind til wiren og ellers sørge for, at træet holder formen til espaliering.
Ingredienser
10 friske abrikoser svarende til 500 gram
Saft af 1 citron
4 dl sukker
1 vaniljestang
Sådan gør du
Skyl og udsten abrikoserne. Skær dem i både. Nogle foretrækker at pille skralden af, jeg beholder den nu på.
Læg abrikoserne i en gryde sammen med sukkeret, og pres citronsaften over. Læg låg på gryden og lad det stå og trække i minimum 2 timer før det koges. Det trækker væde ud af abrikoserne, og så kan man nøjes med en kort kogetid ved lav temperatur.
Kog kun så længe at abrikoserne netop bliver møre og smatter lidt ud. Tag gryden af varmen, flæk vaniljestangen i to dele og læg den ned til marmeladen. Vaniljen skal ikke koge med.
Hæld marmeladen på skoldede glas. Det er ikke nødvendigt med geleringsmiddel, da abrikoser indeholder pektin, som tykner marmeladen.