(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)

Når man bevæger sig rundt på de sociale medier, ser man fotos af opstillinger med krukker, blomster og andet pynt på borde, bænke og hylder rundt omkring i folks haver. Havehuse og orangerier ligner overdådige og fristende blomsterbutikker pyntet op – lige til at lokke forbipasserende ind i ”Aladdins hule”. Jeg bliver, som mange andre, draget af disse opstillinger, og de giver en masse sanselig stimulation og inspiration.

Jeg kan bare ikke finde ud af det. Hver gang jeg forsøger at stable noget på benene, synes jeg ikke helt det passer ind i min egen have. Så piller jeg ting og sager fra opstillingen, for til sidst at stå tilbage med et par krukkeplanter og en vandkande eller to. Det er det. Måske er det fordi, at disse opstillinger ikke helt passer ind i mit haveunivers. Måske er det fordi jeg ikke kan finde ud af at ramme lige ”det”, de andre kan. Måske er det fordi jeg ikke ejer alle disse remedier, som lige sætter prikken over i-ét, og måske har jeg ikke blik for, hvad det kunne være, som vil passe fint ind og sammen med det, jeg kan lide.

Det kunne også være, at jeg er mere optaget af at grave huller i jorden og proppe planter i dem. Mine krukkearrangementer får derfor mere karakter af eksperimenter med sammensætning af planter, som jeg kan rykke rundt med, tilføje nye, ramme en stil og måske kopiere det til et bed. Når det fungerer, lader jeg krukkerne stå alene, og så vil ting og sager forstyrre mit projekt.

Men andre kan det der, for opstillingen er noget i sig selv. De har øje for tingenes værdi i sammensætning med planter, en form for scenografi. Jeg må nøjes med at nyde dem, når de virkelig er godt skruet sammen.   

Stilleben

Nogle af arrangementerne vil jeg kalde for stilleben, der er en tysk betegnelse for “stille liv”. Meget betegnende, for det er den følelse, man får i kroppen, når et velkomponeret arrangement virkelig fungerer. Egentlig er stilleben en foto- og malerteknisk stilart, der viser opsætninger af genstande såsom smukt dækkede borde eller blomster arrangeret i smukke vaser sat sammen med fine genstande.  

Jeg besøgte forleden en meget dygtig haveveninde, Jeannett Fruergaard, der har en særlig evne til disse stilleben-arrangementer, og hun kan samtidig fotografere. Jeannett har indrettet et planteværksted fyldt med smukke tableauer. Det er så tydeligt hendes univers, hvor der sås, prikles, bindes buketter og tørres blomster.  Her er potter, krukker, planteskilte og haveredskaber blandet sammen med smukke klenodier, som tilsammen danner et inspirerende rum, man kan gå på opdagelse i. Her kan man bruge oceaner af tid, hvilket hun også gør, for Jeannett har den smukkeste have med prydhave, skærehave, køkkenhave, frugthave, skovhave og flere uderum indrettet og dekoreret med de skønneste tableauer. Meget af det starter her i planteværkstedet.

Tableauernes mester over dem alle

Vi kender alle Claus Dalby – blomster-scenariets mester over os alle i Danmark. Claus’ have er i sig selv et univers fyldt med scener, man kan bevæge sig imellem. Her flettes krukkearrangementer smukt sammen med matchende havehuse, orangerier, havemøbler og klenodier. Scenerne er placeret rundt omkring i den smukke have ved skoven i Risskov. Claus har øje for smukke ting og evner at sammensætte planter med spændende bladstrukturer, løvfarver og blomster samt smukke haverelaterede klenodier. Jeg har endnu ikke fundet en havenisse gemt et sted i hans store smukke have. 

Claus er blandt andet inspiratoren bag dillen – at placere krukkeplanter på plantereoler, så de står i etager forskudt fra hinanden fra gulv til øjenhøjde.  Nogle prøver at gøre ham kunsten efter med trallehylder placeret i lag på fundablokke, mere eller mindre succesfuldt. Det vigtigste er, at disse arrangementer giver næring til have- og blomsterglæden hos mange forskellige mennesker med store eller små haver, altaner eller kolonihaver.

Jeg har gjort tilløb til at prøve at gøre ham kunsten efter, men er ikke nået videre end at arrangere nogle metalkummer ovenpå et hegn beregnet til cykler, som den tidligere ejer byggede. Vi har aldrig fået den pillet ned, for den har været god til at lufte dyner og banke tæpper på.

Men der er potentiale i cykelhegnet. Da jeg fik hentet brændeknuderne hjem fra brændevæggen i min showhave på CPHgarden, blev de placeret mellem stolperne på cykelhegnet, og det ser faktisk ret fint ud. Det er så blevet til et midlertidigt tableau opstået lidt tilfældigt. Sådan foregår det ofte hos mig. Ting opstår tilfældigt, og jeg griber fat i et hjørne og bygger op derfra, følger mit hjerte og intuitive fornemmelse. Det er nok det, der sker hos tableau-kunstnerne. De drages ind i kreativitetens fangarme og leger med.

Krukkearrangementer kan nu også noget

Krukkerne i vores have står solidt plantet på jordniveau, på terrasserne eller på trappetrin. Hver sæson har sit udtryk, og hver sit haverum har sine planter og stilart. Det afpasser jeg krukkearrangementerne efter, og her eksperimenterer jeg med velkendte planter samt nye, der enten lige er kommet på markedet, eller som jeg ikke har haft i haven før.

På gårdspladsen er temaet i år ”Natur”. Her flettes prydgræsser sammen med havtorn, fyrretræer, sommerblomster og andre træer og buske. Jeg planter i tre etager, ikke som man gør på plantereolerne, men i planternes højde og drøjde. Der er de lave bunddækkende græsser såsom blåaks og bjørnegræs, de lave Mexikansk bakkestjerne, der ligner bellis, og som også bruges som bunddækkende plante under træer i store krukker. Her er høststenbræk i lave træfade og krybende enebær i en krukke af zink, hvor enens kølige blåduggede farve passer så smukt sammen med gammel zink. Her er mellemhøje prydgræsser med vævende aks såsom rørhvene, pibegræs, staudehirse og lampepudsergræs. Sommerblomsten ”Susanne med det sorte øje” slynger sig op i et stativ og passer så smukt sammen med den rustrøde digiplexis ”Firecracker” og havtorn. Buksbomkugler og lave fyrretræer danner rolige flader under træer i store krukker. Her er plantet pil ”Mount Aso”, pilebladet pære og morbær. Sommerfuglelavendel og verbena giver rosa og lilla farver i et af arrangementerne sammen med hortensia.

Som supplement har jeg placeret solitære krukker med smukke overflader, lidt brændeknuder og gamle vandkander. Hvis jeg havde placeret en madonnafigur midt i det hele, ville det se helt malplaceret ud. For sådan en finder man sjældent ude i naturen. Stødte man på den midt ude i en tilgroet skov, ville det nok alligevel være magisk.

Temaer i plantevalg omkring husene

I haven tematiserer jeg bedene. Det samme gør jeg med havens krukkearrangementer. Omkring det sorte anneks er det de hvide, blomstrende planter, der dominerer. Jeg sørger for, at der er løv og blomster i forskellige former inden for farvetonen hvid. Her er aks fra pampasgræs, kugler fra hvid skærmlilje, tragte fra engletrompet, små klokker på ballonklokke der kravler op i et stativ, kompakte blomsterstande fra hortensia Lime Light og lidt gråløvede karryplanter i specielle krukker. Dette arrangement matcher så godt til det hvide bed, som man sidder på bænken og kigger ud på med haven som baggrund. Det er den bedste plet i haven.

Næstefter er fyraftensterrassen i sydhaven. Her opsættes brændevæggen fra showhaven. Nu danner en næsten væltet brændevæg ryg bag terrassen kun støttet af en blåregn. Det skal strammes op og gøres mere robust og dekorativt. Temaet til krukkerne på den lille terrasse er urter af forskellig slags i lerpotter. Her er et rustikt vandfad i glaseret stentøj, lave stole og et bord i rustent jern. Udtrykket skal være rustikt og naturligt.

Derimod er krukkearrangementet på terrassen ved køkkenet mere farvestrålende med blå skærmliljer, forskellige salvier og mynter med blå/lilla blomster, amerikansk syren, blyrod og jungleagurker, der vokser hen over det hele og lægger en dæmper på de blå farver, fordi jeg ikke var der den dag, hvor jungleagurken drejede til højre i retning mod solen, og lagde sine lange skud hen over skærmliljernes himmelblå blomster. Midt i krukken med den amerikanske syren står en gladiolus og blomstrer. Jeg har ikke plantet den der, men mon ikke at der fulgte et lille løg med, da jeg i foråret gravede syrenen op fra køkkenhavens højbed og pottede den i en krukke. Denne spirformede blomst kunne jeg overveje at lægge som løg i en krukke til foråret og placere mellem de runde blomsterstande fra skærmliljerne. Et smukt makkerpar, der skal dyrkes til næste år.

Når ting ikke bevidst arrangeres af os mennesker efter en lige snor, så kan nye ideer opstå. Det er med at gribe dem, når nu de står der lige foran næsen på en.

september 5, 2022

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.