Julens ultimative dessert

Date
dec, 04, 2022

Når man sætter flere slags søde sager sammen på en ny måde og tilfører lidt nyt, kan man skabe den ultimative juledessert. Forleden kunne min gastronomiske opfindsomhed ligge på et lille sted. Vi skulle have gæster, og desserten skulle smage henad jul. Så fik jeg øje på krukken med de syltede kumquats. Her var meget lage tilbage og knap så mange kumquats, for de er fremragende til oste. Lagen kan man bruge i en is som tilbehør til en kage med julekrydderier. Syltede kumquats er ret søde, så det skulle være en kage uden for meget sødme. Jeg fandt i tidernes morgen opskriften på syltede kumquats på nettet, da min kumquatplante gav rigeligt med frugter til en stor portion.

Så kom jeg i tanke om dadelkage bagt på mandelmel, valnøddekrymmel og dadler. Krydderierne består af kanel og vanilje, og når den sættes sammen med citrussmag fra kumquat og lidt stjerneanis fra lagen, så opstår der en lækker juledessert.

Opskriften på dadelkage har været bragt i avisen. Den er nu at finde på min blog Troensehaven.dk.

Her bringer jeg så opskriften på is.

Ingredienser til 4 personer

2 æg

1 dl lage fra syltede kumquats – alternativt syltede appelsiner

4 dl fløde

1 dl mælk

Sådan gør du

Æggene piskes let i et par minutter. Sukkerlagen tilsættes lidt ad gangen og piskes med. Fløde og mælk kommes i og blandes godt.

Vi bruger en ismaskine som kører i ca. 45 minutter, hvorefter isen opbevares i fryseren indtil den spises.

Man kan godt fryse isen i en skål i fryseren, og så røre i den med jævne mellemrum, til den er frossen. Det giver en mere let konsistens.

Hvis man ikke har kumquatlage, kan man bruge sukkerlage fra syltede appelsiner. Der findes opskrifter på nettet. Sukkerlage er sødere end sukker, når den er kogt ind til næsten sirup. Smagen af citrus er også koncentreret, så det giver en fantastisk smagsforstærker til is.

Desserten anrettes på en tallerken med et stykke kage, en kugle is eller to, lage og frugter fra syltede kumquats (eller appelsiner) og pyntes med guldstøv og guldkugler samt en kvist af gran.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.