(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Bolig)

En af de første stauder, der blomstrer i haven, er nellikerod med det botaniske navn Geum. Derfor er det på sin plads at præsentere den her, for det fortjener denne skønne staude. Den har så mange kvaliteter at byde på i havens bede, at jeg næsten vil kalde den uundværlig.

De er også ret forskellige både hvad angår farve, blomstringstid og længden af blomstringen. Nogle starter allerede med at blomstre i april sammen med løgplanterne, andre blomstrer midt på sommeren, og så er der dem, som blomstrer hele sæsonen.

De er således en skøn selskabsplante sammen med andre stauder, der blomstrer på forskellige tidspunkter gennem sæsonen.

Alle sorter har det til fælles, at de har en vintergrøn roset, der er god til at dække jorden, og som giver farve om vinteren.

Nellikerod er fin som selskabsplante sammen med andre stauder og græsser. Her ses den længe blomstrende ’Scarlet tempest’ der danner blikfang med de mørkorange blomster.

Slægten nellikerod

Slægtsnavnet “Nellikerod” hentyder til, at jordstænglerne lugter af nelliker. Hvis man skraber det yderste lag af roden af, kan man tydeligt fornemme noterne af nelliker. Det gælder for alle sorter, også de vilde, som vokser i naturen i Danmark. De to mest udbredte af disse er Febernellikerod og Engnellikerod. Sidstnævnte dyrkes også i haverne som prydplante.

Febernellikerod finder man også i haverne, men her vokser den som ukrudt. Den spreder sig ret meget i min have, og jeg graver den op, for den er særdeles overlevelsesdygtig, slår gerne rod oveni andre stauder, og kan udkonkurrere dem, hvis ikke de kan tage kampen op. Jeg lader den gro i hækken sammen med det andet ukrudt. Men den vil flytte sig ud i bedene, for frøene har modhager på, når de modnes, og så sætter de sig fast i dyrenes pels eller vores bukseben og bliver spredt overalt. Blomsten er gul og ret yndig.

Febernellikerod ligner de andre nellikerod på løvet, men med et skarpt øje kan man godt se forskel. Den har et noget mørkere løv, og bladene er mere takkede og samler sig fladt i midten af rosetten.  

En hjemmehørende vi bruger i haverne

Engnellikeroden bruger jeg mest i de områder af haven, hvor der gerne må se lidt vildt ud. Da den tåler at vokse i halvskygge, er den plantet i skovbedet, hvor den falder naturligt ind sammen med f.eks. bregner. Den står i kanten af bedene og gør ikke meget væsen af sig, for blomsterne er ikke ret farvestrålende. Det er især på grund af de flotte, mørke bægerblade, at de er fine som selskabsplante her. Den blomstrer i maj – juni måned og er derfor en af de tidligt blomstrende sorter.

Der findes et væld af forskellige forædlede sorter, såkaldte hybrider. Ikke alle er der plads til her i artiklen, ej heller i min have.

De længst blomstrende

’Scarlet tempest’ er nok min favorit blandt de længst blomstrende nellikerod. Den danner 50 cm lange stængler med de små mørkorange, enkelte blomster for enden af stilken. Jeg brugte den i min showhave på CPH Garden som et farvepift mellem lette stauder og græsser. Jeg planter altid kun få af dem, for farven er intens og dominerende. Nu står den i bedet med mørke, varme farver hjemme i min have. Den blomstrer fra april til oktober, og ingen anden nellikerod kan stikke dette. Det er også den eneste nellikerod, som jeg planter inde mellem andre stauder og græsser, og ikke i kanten af bedet.

’Flames of passion’ følger lige i hælene. Det er en lavere sort, der blomstrer fra maj til september. Den får mørkerøde, fyldte blomster, som kun rager 25 – 30 cm op. Den er plantet i kanten af bedet med de mørke, varme farver.

’Totally Tangerine’ har den mest vidunderlige orange farve. Den blomstrer samtidig med staudesalvie ’Caradonna’, der har mørke purpur stængler. De er så fine i selskab med hinanden. Den bliver høj og matcher godt til fx staudesalvier, der også har en højde på omkring 50 cm. Den plantes i forgrunden af bedet.

Dem med kortest blomstringstid

Når jeg har gæster i haven i juni, stopper de altid op ved ‘Mai Tai’. Det er nok den mest populære af de forædlede hybridsorter. Den har store, flerfarvede blomster, der changerer over creme, gul, laks og rosa. Det er en god selskabsplante til stauder med rosa og lyseblå blomster. Den kan såmænd passe ind allevegne i haven. Den blomstrer ikke så længe. Hovedblomstringen er i juni, og er man heldig, sender den enkelte nye blomster i juli.

’Mai Tai’ er en af de mest populære nellikerod med den flerfarvede blomst. Her er den i selskab med dagpragtstjerne. I baggrunden ses lilla prydløg, der trækker den rosa farve frem i blomsten.

Sorten ‘Two Tone Pearl’ er også en engnellikerod. Den blomstrer ligesom den vilde i maj – juni. Den har noget større kronblade i de yndigste creme-rosa farver. Den har de mørke bægerblade, der gør den så fin i farvespillet. Jeg har plantet den i kanten af skovbedet sammen med lave bregner.

’Leonard´s Variety’ er et forholdsvis nyt bekendtskab. Jeg har flyttet lidt rundt på den, og den endte i skovbedet sammen med Lupin ’Masterpiece’. Jeg fandt ud af, at den også er en engnellikerod og har det lidt vilde og rustikke udtryk. Den har sin hovedblomstring i juni og juli.

’Leonards Variety ’ har jeg flyttet rundt med flere gange, for dens blomster er svært ubestemmelige i farven. Et godt match fandt jeg sammen med lupin ’Masterpiece’ og den lilla haveknopurt. De står i skovbedet i selskab med storkonval og den hvidgrønne klematis akeleje ’Green Apples’. Jeg brugte lupinens nuancer i de høje blomsterspir, der rammer nøjagtigt farverne på nellikerod, haveknopurt, storkonval og akeleje. 

‘Bell Bank’ blomstrer heller ikke længe, men den er tidligt på færde fra april – maj. Den blomstrer samtidig med løjtnantshjerte, hvor jeg ved en tilfældighed så, at den er så fin sammen med den sartrosa ’Cupid’. Det er nok fordi ’Bell Bank’ har en dæmpet rødlig, ubestemmelig farve, der ikke gør meget væsen af sig.

’Bell Bank’ blev ved en tilfældighed plantet sammen med løjtnantshjerte ’Cupid’. Det viste sig, at det er et fortræffeligt makkerpar.

Farver til enhver stil

Der findes en plads til enhver nellikerod. De orange og røde er fine sammen med mørkløvede planter og stauder med lilla og purpurfarvede blomster. I handlen i Danmark kan man fx finde ’Carlskær’, ’Mrs. Bradshaw’, ’Borisii’, ’Mango Lassi’ og ’Coral Tempest’

De fine sartgule nellikerod er gode i selskab med pastellerne. De falder smukt ind sammen med planter med hvid- og gulbroget løv, og stauder med blomster i hvidt, creme, lime, sartrosa og lyseblå. I handlen i Danmark kan man fx finde ’Tales of Hex’, ’Banana Daquiry’ og ’Lemon Drops’.

I den rosa og pink skala finder man mest de halvfyldte sorter med kronblade som bugtende skørter. Det siger sig selv, at de er romantiske i udtrykket og vil passe smukt ind i ethvert bed, hvor de er i selskab med blomster i lilla og rosa nuancer. Hertil hører fx ’Tempo Rose’, ’Bohema Pink’ og den flossede ’Censation Pink Fluffy’, der snart kommer til at bo i min have i det lyserøde ”Tøsebed”.  

En ukendt orange sort der er fin i selskab med planter med mørkt løv, valmuer og honningløg, der ses i forgrunden.

Pasning

Nellikerod er en ret nøjsom plante. Den kan placeres i sol – halvskygge og vokse i en næringsrig og veldrænet jord. Om sommeren må jorden endelig ikke blive for tør, og om vinteren må jorden ikke blive alt for våd, da planten så rådner. Engnellikerod klarer dog noget mere fugt end de forædlede sorter, da den naturligt vokser på fugtige enge.

Jeg har succes med at lade nellikerod vokse i de østvendte og nordvendte kanter af bedene, hvor der kommer sol ned i løbet af dagen, men hvor solen ikke brager løs ved middagstid. De har ikke godt af at stå stik syd eller mod sydvest i kanten af bede, for her vil de tørre ud.  

Nellikerod er vintergrøn. Det betyder, at der i foråret dannes nye friskgrønne blade som afløsere for det gamle, grove løv. I marts kan man klippe nellikeroden ned til lige over jorden, inden de nye skud dukker op. Hvis de nye skud allerede er på vej op, skal man passe på ikke at beskadige dem.

‘Mai Tai’ i knop og blomst

Formering

Nellikerod breder sig i omfang ud fra rosetten. Den kan med fordel deles med nogle års mellemrum. Da den danner træagtige rødder, skal nellikerod ikke deles for ofte. Lad der gå 3 – 4 år mellem man deler og omplanter den. Deling af planten er med til at forny den, så den giver flere blomster og begrænser dens vækst, hvis den er blevet for stor. Og så kan man jo få mange flere planter til fordeling rundt omkring i kanten af bedene. Man kan ikke få nok af nellikerod. Er der planter i overskud, ryger de ud i hækken mod gaden og blander sig med løgplanter, valmuer, løgkarse og vild gulerod.

‘Mai Tai’ i selskab med porcelænsærenpris.

Helle Troelsen

4 Comments

 1. Svar

  Inge Dorte Seerup

  februar 13, 2024

  Meget interessant artikel om geum og de mange forskellige slags der findes. Den er en af mine ynglings stauder og jeg har i efteråret købt flere forskellige, jeg foretrækker dog de mere orange, glad for tipset om at bruge lilla sammen med dem, det skal prøves.

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 23, 2024

   Kære Inge

   Ja, Geum er virkelig en skøn plante. Gode farver er først fremtrædende, når de sættes sammen med andet der fremhæver eller dæmper dem. De kan sjældent stå alene.

   Mange hilsner fra Helle

 2. Svar

  Pia Mosdal

  februar 25, 2024

  Hej. Mon du kan hjælpe mig med hvor jeg kan købe Two Tone Pearl nellikerod? Jeg har pløjet nettet rundt og kan ikke rigtig finde et sted, hvor jeg kan købe dem.
  Tak.
  Mvh Pia

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.