Det starter allerede ude ved indkørslen, hvor belægningen har betydning for førstehåndsindtrykket af boligen og de mennesker der bor der. Belægningen er forbindelser mellem hus og omgivelserne, men også mellem huset, terrasserne og havens rum. Skal det hænge harmonisk sammen, skal belægningen passe til husets og havens stil.

Stilen

Der er rigtig mange typer belægninger på markedet at vælge imellem, og det kan være svært at træffe et valg. Derfor er det en god idé at søge inspiration på nettet, besøge forhandlere, kigge i bøger eller blot gå en tur i et boligområde og lad sig inspirere af, hvad andre med en lignende boligstil har valgt af løsning.  Som tommelfingerregel er det en god idé at vælge en belægning, der passer til husets byggestil og historie.

Til et gammelt bindingsværkshus passer pigsten og gamle brosten.
Ved det nybyggede modernistiske hus er trenden lige nu, at der lægges store fliser, der giver et roligt og minimalistisk udtryk.

Man kan også eksperimentere med belægninger

Man ser efterhånden desværre mange forhaver og indkørsler med temmelig ensformige belægninger af betonfliser eller granitskærver. Det kan se ret kedeligt ud. Begrundelsen for dette valg er ofte, at det skal være vedligeholdelsesfrit. Men ukrudt har det altså med at komme op alle vegne, også i skærverne og mellem fliserne. Så hvorfor ikke prøve at gøre selv den mest simple belægning interessant ved at bryde den med små bede med stor virkning. Det er endda stort set vedligeholdelsesfrit.

Har man mod på at lege med former og materialer, kan man eksperimentere med læggemønstre og  kombinere forskellige materialer.

Funktion og holdbarhed er også vigtigt

Inden man kommer for godt i gang med eksperimenterne, så skal belægningen også fungere til det formål det er beregnet til. Skal belægningen lægges i indkørslen, hvor belastningen fra tunge køretøjer er stor, så skal der tænkes på at vælge belægninger der kan holde til det. Store fliser skal for eksempel have en vis tykkelse for ikke at knække under belastningen. Skal belægningen være på gangstier og terrasser, så er mulighederne næsten ubegrænsede.

En sjov idé er at udnytte det smalle stykke mellem kørefliserne, og tilplante det med græsser, husløg og krybende urter. Det gør en lidt kedelig indkørsel interessant.

Farver i belægningen

Man ser ofte for tiden mørke fliser som belægning på terrasser ved nybyggede huse. Den mørke belægning passer godt til den moderne nordiske byggestil med mursten i kølige gule og sandfarvede nuancer.  De mørke fliser giver associationer til skifer. Men man skal være opmærksom på, at når solen har skinnet på terrassen nogle timer, bliver den så varm, at man ikke kan gå på den med bare tæer.  Lyse belægninger bliver ikke så varme, men til gengæld bliver de hurtigt beskidte.

Man kan også kombinere nuancerne i fliser eller belægningsmaterialer og derved markere adgangsveje eller opdeling af haverum som her, hvor der ikke er tvivl om, hvor adgangsvejen fra indkørsel til hoveddøren går med en brostensbelagt markering.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.