Det starter allerede ude ved indkørslen, hvor belægningen har betydning for førstehåndsindtrykket af boligen og de mennesker der bor der. Belægningen er forbindelser mellem hus og omgivelserne, men også mellem huset, terrasserne og havens rum. Skal det hænge harmonisk sammen, skal belægningen passe til husets og havens stil.
Stilen
Der er rigtig mange typer belægninger på markedet at vælge imellem, og det kan være svært at træffe et valg. Derfor er det en god idé at søge inspiration på nettet, besøge forhandlere, kigge i bøger eller blot gå en tur i et boligområde og lad sig inspirere af, hvad andre med en lignende boligstil har valgt af løsning. Som tommelfingerregel er det en god idé at vælge en belægning, der passer til husets byggestil og historie.
Man kan også eksperimentere med belægninger
Man ser efterhånden desværre mange forhaver og indkørsler med temmelig ensformige belægninger af betonfliser eller granitskærver. Det kan se ret kedeligt ud. Begrundelsen for dette valg er ofte, at det skal være vedligeholdelsesfrit. Men ukrudt har det altså med at komme op alle vegne, også i skærverne og mellem fliserne. Så hvorfor ikke prøve at gøre selv den mest simple belægning interessant ved at bryde den med små bede med stor virkning. Det er endda stort set vedligeholdelsesfrit.
Har man mod på at lege med former og materialer, kan man eksperimentere med læggemønstre og kombinere forskellige materialer.
Er man den tålmodige type, så kan man samle små strandsten og lægge dem i mønstre som felter i en flisebelægning, hvor man tager en flise op hist og her. Det kan være med til at bryde en stor ensformig flade. Man kan starte i det små, med en flise, og så udvide når man har samlet nok sten sammen.
En af de helt tydelige trends for tiden er at kombinere belægningssten og naturmaterialer som granit, natursten eller træ.
Når man kombinerer materialer på denne måde, får man et mere eksklusivt udseende og spil mellem de forskellige materialer, overflader, former og farver.
Funktion og holdbarhed er også vigtigt
Inden man kommer for godt i gang med eksperimenterne, så skal belægningen også fungere til det formål det er beregnet til. Skal belægningen lægges i indkørslen, hvor belastningen fra tunge køretøjer er stor, så skal der tænkes på at vælge belægninger der kan holde til det. Store fliser skal for eksempel have en vis tykkelse for ikke at knække under belastningen. Skal belægningen være på gangstier og terrasser, så er mulighederne næsten ubegrænsede.
En sjov idé er at udnytte det smalle stykke mellem kørefliserne, og tilplante det med græsser, husløg og krybende urter. Det gør en lidt kedelig indkørsel interessant.
Farver i belægningen
Man ser ofte for tiden mørke fliser som belægning på terrasser ved nybyggede huse. Den mørke belægning passer godt til den moderne nordiske byggestil med mursten i kølige gule og sandfarvede nuancer. De mørke fliser giver associationer til skifer. Men man skal være opmærksom på, at når solen har skinnet på terrassen nogle timer, bliver den så varm, at man ikke kan gå på den med bare tæer. Lyse belægninger bliver ikke så varme, men til gengæld bliver de hurtigt beskidte.
Man kan også kombinere nuancerne i fliser eller belægningsmaterialer og derved markere adgangsveje eller opdeling af haverum som her, hvor der ikke er tvivl om, hvor adgangsvejen fra indkørsel til hoveddøren går med en brostensbelagt markering.