En sommerhushave skal helst kunne klare sig selv i en længere periode uden den helt store vedligeholdelse. Den er et fristed, hvor man tager hen for at holde fri, stresse af fra hverdagens travlhed og forpligtelser. Derfor skal haven være nem at holde.

De fleste sommerhuse ligger i naturområder i mange forskellige typer landskab, i strand- og klitområder, på heden, i skoven eller ved søen. Jordbundsforholdene er derfor helt forskellige. Ved klit og strand er den tør og sandet, i skov og engområder eller den hummusrig og fugtig, på heden er den sur.  

Derfor er det en god idé at vælge en beplantning som passer til det område, hvor sommerhuset er beliggende.

Servitutter om beplantning på sommerhusgrunden

I mange sommerhusområder er der servitutter om, hvad man må plante på grunden, for man ønsker ikke, at den naturlige forekomne vegetation i området spoleres. Det vil også se ret fjollet ud med Fairy Roser i et klitlandskab, og rosen vil heller ikke kunne trives i en sandet jord. Hvis der kommer rådyr forbi, vil den på ingen tid gnave rosen i bund. Så det er dømt til at mislykkes.

Brug naturen som pejlemærke

Mange vælger at placere sommerhuset i naturskønne områder. Mit råd er derfor, se hvad der vokser naturligt i området og brug det i haven. Det bedste resultat får man ved at få haven til at falde naturligt ind i landskabet på bedst mulig måde. Så vil den også være lettest at passe. 

Havearbejdet består således i at holde naturen i ave, slå eventuelt græsset eller lad det gro vildt. Slå stier, der hvor man ønsker at færdes, og vedligehold de få planter man indfører i haven, og som passer til klimaet og jordbundsforholdene på stedet.

Hyggelige opholdspladser

Gør i stedet noget ud af opholdspladserne. Lav hyggelige kroge, placer vejrbestandige havemøbler, sæt lægivende espalier eller hegn op og beplant det eventuelt med slyngplanter, der kan gro uden den store vedligeholdelse. Mange steder trives kaprifolie som slyngplante. Brombær er også en mulighed, hvis man gerne vil have noget spiseligt, og de fås ovenikøbet i en tornløs sort. Brug naturmaterialer som dekorative islæt. Det kan være hul-sten på snor ved sommerhuset i klitterne, spændende trærødder og dekorative sten i skovhaven sat sammen med bregner der vokser på stedet. Kun fantasien sætter grænser.

Spiselige afgrøder

Ønsker man, at der skal vokse spiselige afgrøder ved sommerhuset, så vælg fortrinsvis nogle, der passer til stedet. Vil man sikre sig at have afgrøderne for sig selv, så sørg for at hegne det ind, så rådyr og harer ikke gør kål på det.

Strandområder: – asparges, strandbede og strandkål ynder at vokse i tang

  • Krydderurter såsom smalbladet timian, salvie, purløg og hvidløg
  • Brombær, boysenbær og havtorn

Skovområder: – Skovjordbær og blåbær

  • Hindbær, brombær, solbær og ribs

Hedeområder: – Blåbær og tyttebær

  • Smalbladet timian, oregano

Gode råd til indretning af sommerhushaven

  • Tjek om der er servitutter for, hvilke planter der må gro i sommerhusområdet.
  • Undersøg jordbundsforholdene, – gå en tur og se, hvad der vokser og trives i området
  • Plant kun planter, der trives naturligt under de givne forhold.
  • Arbejd med og ikke imod naturen, det giver det mest vellykkede resultat 
  • Vær opmærksom på, at rådyr og harer har fri adgang til grunden. Så hegn det ind du vil have for dig selv.
  • Gør noget ud af opholdspladserne, vælg møbler og andre elementer der er dekorative og vejrbestandige.
april 12, 2019

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.