(Denne artikel indeholder reklame)

Der er ikke noget så skønt som at så sine egne planter til haven. Putte frøet i jorden, se det spire og vokse sig klar til at prikle ud, for så senere at udvikle sig til den smukkeste blomst eller den lækreste grøntsag. At så er at skabe drømme og forventninger til sommerens bugnende bede. Og det er netop det jeg har haft gang i den seneste måned.

I år har jeg ladet mig friste særlig meget af alle de smukke sommerblomster der lige nu er på markedet. Jeg har set billeder af dem i havebøger, i blade, på Facebook og Instagram, og jeg har købt ind til den helt store guldmedalje. Jeg vidste, at jeg ville få udfordringer i år, både hvad angår plads i vindueskarme til forspiring, men også i køkkenhaven.Jeg har derfor måtte sadle lidt om i mine planer, for i år skal der også være plads til en skærehave med bugnende bede af sommerblomster i alle afskygninger.Jeg vil ikke undvære grøntsagerne, så jeg har været på udkig efter sorter, der kan vokse op i himlen. Jeg efterlyste ideer på de sociale medier, og forslagene har stået i kø. Der har endda været folk der har sendt mig frø, – særlige høje ærter og bønner, og andre slags spændende grøntsager.

Jeg har længe gået med planer om at anskaffe robuste, vandtætte og kønne bakker til forspiring. De vil komme til at fylde godt op alle vegne i vindueskarme, på gulvet, borde og bænke foran vinduer i hele huset. Derfor fik jeg leveret en stak kønne zinkbakker fra Zinkbakken.dk. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. De passer så godt til at lave små muldblokke der standses ud med en soil-blocker. Jeg har ellers haft rullet potter af avispapir med en potmaker, men dette her er meget nemmere.

Her ses de to største størrelser af soil-blockers og alle mine frø, der er klar til at blive sået.

Med en soil-blocker kan man standse blokke af jord ud som næsten ligner brownies. I midten af hver blok er der en lille fordybning, lige til at lægge de små frø i. Jeg har brugt så- og priklejord fra Champost. Den har så fantastisk fin en konsistens, -fast og fugtig til at kunne formes til blokke, uden at de falder fra hinanden.Jeg har i år valgt at få leveret flere forskellige slags jord fra Champost som supplement til det jeg selv producerer. Jeg plejer at have rigeligt med eget produceret kompost, – men blandt andet på grund af tørken, fik jeg ikke produceret nok sidste år. Der var simpelthen ikke plantemateriale nok i haven.Så nu står der sække stablet op bag ved planteskolen, og de venter blot på at blive fyldt i krukker, i drivhuset eller lavet til muldblokke til forspiring.

De fleste af Champost´s jordtyper er produceret med bæredygtighed for øje. Såjorden er blandt andet fri for spagnum og tilsat pil og skovbund som grundmateriale. Den indeholder også vækstler som holder på vandet og lidt sand som dræner. Det er netop udfordringen ved forspiring, – at have den rette balance i vandingen. Bliver jorden for våd, så rådner frøene, og de små spirer kan få svamp eller råd. Tørrer jorden ud, ja så tørster den lille spirer og visner. Vil du læse mere om hvordan Champost´s lækre jord, så kan du læse mere her:  

Jeg startede allerede i slutningen af januar med at så chili, artiskokker og auberginer. Dem såede jeg i hjemmelavede avispotter lavet med en potmaker. Jeg havde endnu ikke købt soil-blockers, så jeg tyede til det jeg plejede at bruge. Ulempen ved avispotterne er, at de godt kan mugne.

Nogle af de første frø jeg såede af sommerblomster var fingerbøl, flere slags tobaksblomster og studenternelliker. De er nu spiret så fint frem og vokser hurtigt til, at det kan ses fra dag til dag.

I denne uge har jeg sået andet hold blomster og grøntsager. Jeg har sået 22 forskellige slags tomater, persille og pyntekål. Flere slags rudbeckia og amarant. Levkøj i abrikos, hvide og rosa farver, Cosmos i enkelte og fyldte udgaver i sarte farver, gulerodsblomst, flere slags skabioser, kniplingeblomst i hvid og blå, tre slags sommerfloks i skønne farver, kongekommen og en helt særlig blomst jeg fandt ved Nolde Museet. Det bliver så smukt, når de fylder op nede i skærehaven.I næste uge følger jeg trop med endnu flere slags der skal forspires indendørs.Jeg har heldigvis stadig lidt flere zinkbakker at gøre godt med. Dem kan jeg virkelig anbefale. De er både praktiske og kønne, og så passer de helt perfekt til soil-blockers. Der følger kapilærmåtter med sammen med zinkbakkerne. De kan vædes og vil være super gode, når jeg prikler nogle af planterne ud i små potter. Så stiller jeg dem i zinkbakken ovenpå kapilærmåtten og flytter det hele ned i drivhuset, hvor det kan stå beskyttet under glas og blive klar til sidste tur ud i køkken- og skærehaven. 

Det er endnu nødvendigt med vækstlys, for der er for varmt inde i huset til den mængde dagslys der er i februar og marts måned. Uden vækstlys er min erfaring, at spirerne bliver for lange og ranglede, fordi de rækker ud og op efter lyset. For på dette tidspunkt af året, er der ikke nok lys til planterne, når de står i vores varme klima indendørs. Men har man et køligere, lyst rum, så vil det være perfekt til de små spirer. Her hos mig er der alt for varmt alle steder. Vi har gulvvarme og jævn temperatur i alle rummene, undtagen soveværelset. Men her er der adgang forbudt for jord og småspirer.Vækstlys giver så grim en farve i rummet, og planterne ser helt underlige ud i farven. Se lige her…

april 12, 2019

Helle Troelsen

4 Comments

 1. Svar

  Gert Fredholm

  februar 27, 2021

  Ønsker at købe et komplet sæt soil blockers.

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 27, 2021

   Kære Gert
   Jeg sælger ikke soil blockers. Jeg er havearkitekt, og har kun lidt salg af planter og andet under Åben Have.
   Du kan købe dem hos Zinkbakken.dk.

   Mvh Helle

 2. Svar

  Gerda Frandsen

  januar 9, 2023

  Kære Helle.
  Du skriver om vækstlys til forspiring. Hvad skal jeg kigge efter? Jeg vil prøve at sætte frø til spiring i et østvendt garagevindue med et bord foran.

  • Svar

   Helle Troelsen

   januar 13, 2023

   Kære Gerda

   Der findes mange typer vækstlys på markedet i forskellige prislag. Jeg kan ikke fremhæve nogle fremfor andre. Du skal holde øje med omkredsen af lyset. Nogle dækker svarende til hyldebredder, andre dækker så stort som bordplader.
   Held og lykke med det.

   Mange hilsner fra Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.