Tang indeholder mange gode næringsstoffer, når den nedbrydes til kompost. Den er særlig god til planter, der naturligt vokser ved stranden. Asparges og kål er oprindelig strandplanter, og de har naturligt haft tang som jorddække. Jeg prøver at efterligne naturen, og henter her i efteråret et par poser med blæretang, som jeg lægger som jorddække i aspargesbedet og under grønkålene.

Først skyller jeg den fri for salt, så der ikke kommer store saltkoncentrationer i jorden. Asparges og kål kan godt tåle lidt salt, men jorden har generelt ikke godt af salt. Et ordentlig regnskyl kan også hjælpe godt på det, hvis tangen spredes ud på gårdspladsen og ligger der nogle dage i regnvejr.

Asparges er en strandplante, der holder meget af et lag tang som jorddække og gødning

Der er også andre fordele ved at dække jorden med tang:

Den holder på vandet i jorden ved at lukke for fordampningen, så man kan spare vanding og undgå udtørring

Den lukker for lyset og hæmmer ukrudtsfrøenes spiring

Tang indeholder kalium og andre vigtige næringsstoffer. Jorden gødes i takt med at tangen nedbrydes, og den giver føde til orme og mikrolivet under jorden. De sørger for, at jorden forbliver humusrig og porøs.

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Cristine

  april 8, 2022

  Hej 😌
  Kan man bruge tang som gødning til sommerblomster?
  Jeg kan ikke finde noget om det på nettet, men vil så gerne bruge naturens ressourcer i stedet for at købe. Og min have er tæt på havet, så det ville være oplagt.

  Hvis jeg skyller den og laver en blanding, der kan stå og trække noget tid, så tænker jeg at man kan bruge vandet?

  Eller?

  Kh. Cristine

  • Svar

   Helle Troelsen

   april 9, 2022

   Kære Christine

   Det kan du sagtens. Nu ved jeg så ikke om det er dem i krukker, du mener. Hvis det ikke er, så ville jeg foretrække at lægge tangen ovenpå jorden som bunddække. Så fungerer det både som gødning, der langsomt nedbrydes og som jorddække for udvaskning.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.