De skønneste roser

Date
okt, 27, 2019

Jeg forundres hvert år over, at roserne i min have bliver ved med at blomstre og sætte knopper til langt hen på efteråret. De har også nye friske skud med blade, der ikke er ramt af sygdom. Egentlig er de allersmukkest i efterårshaven, måske fordi de minder mig om sommer, sol og varme. Eller også fordi de stikker lidt ud her i efterårets forfald, hvor alt andet visner ned.

Tid til at plante roser

Rundt omkring i haven har jeg plantet roser. De gror i espalier op ad bygninger og hegn, i bedene, hvor de står side om side med stauder. Nogle har jeg plantet i rosenstativer og beskåret dem, så de nærmest ligner rosentræer. En enkelt rose har indtaget pladsen i toppen af et gammelt æbletræ. Man skulle mene, at der ikke kan klemmes flere roser ned i Troensehaven, men jeg har fundet plads til endnu tre slags, som jeg længe har ønsket mig. Så må andre planter vige pladsen.

Jeg går mest efter roser, der blomstrer længe og har duft. Jeg har denne gang valgt to smukke roser, den storblomstrende rose ”Morten Korch” og buketrosen ”Aspirin”. I et rosenstativ skal plantes slyngrosen ”Our last summer”.  Alle tre roser har jeg købt som barrods roser bestilt over nettet hos en rosenforhandler. Roserne bliver leveret med de bare rødder blottet men pakket ind i en plasticpose, så de holdes fugtige. Barrodsroser kan kun købes i perioden fra oktober til april. De dyrkes på marker her i Danmark, og graves op fra sidst i oktober og november, hvor de er gået i dvale. Så opbevares de på et køligt lager indtil de sælges og plantes ud i haverne.

Roser i potter kan plantes året rundt, undtagen når jorden er frossen.

Jeg har bedst erfaring med barrodsroser. Købes og plantes de i efteråret får de de bedste vækstbetingelser, for her er jorden stadig lun og fugtig efter efterårets regnvejr. Roserne er friske og lige gravet op af markerne hos forhandlerne, hvorefter de hurtigt plantes ud i min have. I løbet af vinteren når de at få god jordkontakt uden fare for udtørring. Når det så bliver forår, kommer de hurtigt i gang med at vokse sig store.

De barrodede roser har ikke haft en mellemstation i en trang potte, hvor deres rødder ofte først beskæres for at kunne være i potten. Dernæst har de måske manglet vand eller rosen har boet længe i potten, hvor rødderne efterhånden fylder potten helt ud.  Det er for det meste i foråret og om sommeren, at man fristes af de smukke, pottede roser, men de bliver mere sarte overfor tørke og sygdomme, når de plantes ud der.

Køber man pottede roser i efteråret, så tjek at det ikke er ”gamle” roser, hvor rødderne fylder potten helt ud, og at der ikke er sygdom i bladene.

Man kan også få frisk pottede roser i efteråret. De er beskåret, og der er godt med løs muld i potten. Det er også bedst, at de kommer i jorden nu. Har man en travl hverdag og weekend, og er det ikke let at finde tid til plantning, så er det mest sikkert at købe pottede roser.

Plantning

De barrodede roser skal i jorden med det samme. De må ikke ligge med de bare rødder blottede, for så tørrer de ud. Sørg for at holde dem i posen et køligt, skyggefuldt sted indtil de skal plantes.  

Først skal de stå i en spand med vand i en halv times tid, så de har trukket så meget væde de kan. Plantehullet forberedes ved, at der graves et stort hul på ca. 40 x 40 cm, så rosens rødder kan spredes naturligt ud. Jorden blandes med ¼ god, velomsat kompost eller god rosenjord, købt i sække blandet med jorden, du har gravet op i bedet. Rosen skal plantes med podestedet 10 cm under jordoverfladen, så den beskyttes mod frost. Podestedet er en fortykkelse på den øverste del af roden, hvor den er blevet podet på en grundstamme. Der fyldes op med ¾ af jorden, som trædes let til omkring rosen. Der fyldes efter med 10 l. vand. Når det er sunket, lægges det sidste jord på.

Dæk nyplantede roser med granris, så de beskyttes mod barfrost i løbet af vinteren og det tidlige forår.

Roserne i Troensehaven

Jeg har mine favoritter blandt roserne. Det er også de roser, som gæster i haven standser op ved og spørger om navnet på. Det er ofte roser med smukke farver, former og duft.

Jeg har også yndlingsroser der danner smukke hyben her i efteråret, og som er guf for fuglene. Rosa multiflora, – også kaldet for ”Mariebær” – får små fine hyben, der er dekorative i kranse og buketter. Det er en sommerblomstrende rose med små, fine roser, som bierne elsker.

Rosen Tumbling Waters får også små kuglerunde dekorative hyben. Den blomstrer fra juni til langt hen i efteråret med fine små roser. Det er en selvrensende sort, som bliver ved med at blomstre uden løbende beskæring, så den bærer både blomster og hyben på samme tid.

Blandt de øvrige roser er det udseende, duft og blomstringens varighed, der gør dem til favoritter. Særligt de historiske og engelske roser hitter i haven.

Favoritter blandt roserne i Troensehaven:

Herkules

Jubilee Celebrations

Munstead Wood

Eden rose

Graham Thomas

Evelyn

William Morris

The Pilgrim

Rhapsody in blue

Astrid Lindgren

Gertrude Jekyll

Leonardo di Vinci

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.