De øverste 20 centimeter i jorden er afgørende for alt liv i haven. Her bor mikroorganismer, orme og andre krible-krable dyr, der omsætter plantemateriale til den bedste næringsrige muldjord, der kan tænkes. Planterne har nemlig brug for ilt til rødderne og næring, så de kan vokse sig store og robuste. De bedste hjælpere i haven, man kan tænke sig, er livet under jorden.  Så hvorfor ikke give dem noget at leve af, så de kan arbejde for os gennem vinteren?

Hvis jorden ligger bar, vaskes næringsstoffer og muld – såkaldt hummus ud af jorden, når det regner, og jorden bliver tung og kompakt. Derfor er det en god idé at sørge for, at jorden hele tiden er dækket med plantemateriale.

  • Lad stauder og andre planter blive stående i bedene og visne ned
  • Riv plænen for visne blade, og læg dem som en dyne i bedene
  • Brug f.eks. toppe fra georginer og læg dem på køkkenhavens bede

Vent bare og se! Til foråret er det meste spist op. Orme og andre krible-krable dyr er blevet fede og klar til at hjælpe dig i en ny havesæson.

Dyr, insekter og fugle flytter ind, for her er rigeligt med føde. Og når der er føde, så er der liv i haven!

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.