Nogle gange har man afgrøder fra haven i overflod. Når drivhuset tømmes for planter, er der som regel en masse tomater og chilifrugter tilbage på planterne, som vi ikke har nået at bruge i køkkenet gennem sæsonen.

Umodne tomater kan modnes indendørs

Mange af tomaterne er ikke nået at modnes på planterne og er stadig grønne. De kan sagtens nå at modne indendørs. Lyset, som var nødvendig for at tomaterne voksede sig store og blev solmodne, er ikke nødvendigt for, at de alligevel kan modne og blive røde. Smagen er bare ikke så sød og krydret, som når de modnes i varmen og lyset fra solen.

De bedste betingelser for, at tomaterne fortsætter modningsprocessen er, at de umodne tomater spredes ud på en bakke, som stilles i et mørkt og varmt rum eller skab (20-25 grader). Dæk dem til med et viskestykke eller avispapir.

Chilifrugter kan tørres og fryses

De modne chilifrugter plukker jeg løbende af planterne for at gemme dem til vinter. Nogle af dem tørrer jeg indendørs på et fad i køkkenet. Når de er tørre, blendes de hele med frøene indeni til en stærk chiligranulat, der fyldes på glas og bruges i madlavningen.

Andre chilifrugter fryses hele. De tages op enkeltvis og snittes ligesom friske chilier til stærke retter.  De holder sig super fint og kan sagtens erstatte friske chilier.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.