Jeg fik hen over julen et spørgsmål fra en læser, hvis skærmlilje (Agapanthus) er slået lidt ud af kurs, hvad angår blomstring. Den står indenfor i en vindueskarm i et køligt værelse og har nu 80 cm høje blomster, og der er flere på vej. Her har den stået siden oktober og bliver først flyttet ud i haven igen til foråret. Spørgsmålet lyder på, om skærmliljen er slået fuldstændigt ud af sin naturlige rytme, når den blomstrer nu, og om der er noget, der skal ændres i plejen af den?
Mit svar til læseren:
Det lyder til, at skærmliljens normale cyklus er rykket lidt ud af rytme, hvor den under normale vilkår først blomstrer fra midt på sommeren til september. Skærmliljen stammer fra Sydafrika og er ikke en plante, der naturligt gror i det danske klima. Man skal derfor prøve at efterligne de forhold planten normalt lever under, altså som hvis den voksede i den frie natur i Sydafrika.
Den skal opbevares køligt og tørt om vinteren, hvor temperaturen optimalt skal ligge på mellem 3-8 grader. Lyset betyder ikke så meget, og den kan derfor godt opbevares i et mørkt, køligt rum.
Planten skal ikke vandes om vinteren, for der skal den hvile sig. Måske opbevares den nu for varmt og lyst, og den får måske for meget vand, så den tror, at det er sensommer.
Det er også vigtigt, at skærmliljen ikke tilføres næring her om vinteren. Om efteråret, efter blomstringen og inden den sættes ind til vinteropbevaring omkring november, skal den derimod gødes og holdes ved lige med vand, for her gør den sig klar til den kommende sæson, hvor den danner anlæg til næste års blomstring.
Den skal opbevares køligt og tørt i ca. tre måneders tid. Derefter skal den vandes igen og placeres lyst, men stadig køligt (stuetemperatur er for varmt), indtil den stilles udenfor, når faren for nattefrost er ovre.
Planter, der har været til vinteropbevaring, skal afhærdes, når de slippes ud i det fri. Så skærmliljen stilles et beskyttet sted uden direkte sollys. Den skal først gødes, når blomsterknopperne begynder at vise sig.