Skærmliljen stammer fra Sydafrika, og er ikke en plante, der vokser under normale vilkår i det danske klima. Man skal derfor prøve at efterligne de forhold, planten normalt lever under, altså som hvis den voksede i den frie natur i Sydafrika. 

Vinteropbevaring

Den skal opbevares køligt og tørt om vinteren, hvor temperaturen optimalt skal ligge på mellem 3 – 8 grader. Lyset betyder ikke så meget, og kan derfor godt opbevares i et mørkt, køligt rum.

Planten skal ikke vandes om vinteren, for der skal den hvile sig. Hvis den opbevares for varmt og lyst, og får måske for meget vand, så tror den, at det er sensommer og vil blomstre på de forkerte tidspunkter.
Det er også vigtigt, at skærmliljen ikke tilføres næring om vinteren. Om efteråret, efter blomstringen og inden den sættes ind til vinteropbevaring omkring november måned, skal den derimod gødes og holdes ved lige med vand, for her gør den sig klar til den kommende sæson, hvor den danner anlæg til næste års blomstring.

Den skal opbevares køligt og tørt i ca. tre måneders tid. Derefter skal den vandes igen og placeres lyst, men stadig køligt (stuetemperatur er for varmt), indtil den stilles udenfor, når faren for nattefrost er ovre.

Frøstandene klippes af sent

Der er mange holdninger til, om man skal klippe blomsterstænglerne af efter afblomstring. Argumentet er, at så går energien ned i rødderne i stedet for at producere frø.

Jeg synes at blomsterstænglerne med de store grønne frøkapsler er så flotte, så jeg klipper dem aldrig af, før de begynder at visne i både stængel og frøkapsel. Det har aldrig gået ud over næste års blomsterrigdom og plantens sundhed generelt.

Afhærdning

Planter der har været til vinteropbevaring, skal afhærdes, når de slippes ud i det fri. Så skærmliljen stilles et beskyttet sted uden direkte sollys i det første stykke tid. Den skal først gødes, når blomsterknopperne begynder at vise sig. Efter afhærdning stilles den et sted, hvor der er fuld skrue på solen det meste af dagen. Det giver masser af blomstring. Jeg kender rigtig mange eksempler på, at nogle overvintrer skærmliljen udenfor, hvor potten er lagt ned og tildækket med granris og en presenning eller flamengokasser henover. Jorden holder på en masse varme som langsomt frigives, og det kan holde frosten ude et stykke tid. Men jeg kender ligeså mange andre eksempler på, at plantens rødder rådner ved for høj fugtighed, når de opbevares på denne måde. Man skal derfor sørge for at lufte grundigt ud, når vejret tillader det. Hvis der kommer hård frost i en længere periode, så vil den ikke kunne klare det.

Der er også kommet skærmliljer på markedet, der er mere hårdføre overfor frost, og som derfor kan stå ude hele vinteren i havens bede.

Personligt har jeg den bedste erfaring med at overvintre skærmliljerne i et frostfrit udhus, der holder temperaturen stabilt lavt. Det kræver dog meget plads, med den mængde potter jeg efterhånden har.
I år har jeg derfor stillet dem i drivhuset i et indertelt af bobleplast. Da vinteren er så mild, har jeg både inderteltets dør og drivhusets dør stående åben. Så det svarer temperaturmæssigt cirka til, at de står beskyttet udenfor, dog ikke så fugtigt som under en presenning. Hvis vinteren raser (hvilket den jo nok ikke kommer til i år), så kan jeg lukke for dørene og tænde for en termostatstyret drivhusvarmer. Og så er det ikke så besværligt at lufte ud på lune dage.  

Sådan opnår man en overdådig blomstring

Der er mange meninger om, hvordan man opnår en overdådig blomstring. Nogle mener at man først skal gøde planten i efteråret, ellers udvikler den kun blade og ingen blomster.

Det er slet ikke min erfaring. Jeg starter med at gøde, når de første blomsterknopper viser sig. Det gør de typisk i juni måned, og så gøder jeg hver 14. dag gennem hele sommeren, og lige indtil at de sættes til vinteropbevaring i efteråret.

Jeg gøder med organisk gødning i pilleform, som jeg drysser lidt af i bunden af potten. Når der vandes, frigives der langsomt næringsstoffer.

Min erfaring er også, at jo mere trangt planten har i krukken, jo rigere er blomstringen. Når jeg potter den om i en større potte, så kan det ske, at blomstringen bliver mere sparsom dette år.

Deles den derimod, så udebliver blomstringen i den første sæson.

Jeg sår agapanthus i små potter, og fordeler ca. 5 småplanter i hver sin potte. Når de vokser sig store, planter jeg dem gradvis over i større potter. Efter 4 år kommer den første blomstring, som bare bliver mere og mere overdådig, som årene går og potten bliver trang.

Deling af skærmlilje

Skærmliljen kommer hurtigt til at fylde potten ud. Jeg har oplevet, at de springer potten, hvis ikke plantes deles med et par års mellemrum. Rødderne er kraftige, og det er et hårdt arbejde at få dem delt fra hinanden. Man skal jo forsøge at gøre det skånsomt, så de ikke bliver beskadiget.

Jeg har gode erfaringer med at bruge to greb som jeg stikker midt i potteklumpen. De skal have den buede “ryg” mod hinanden. Så trækker jeg grebene fra hinanden, det er genstridigt, og jeg skal stikke flere gange og trække dem fra hinanden, før at klumpen slipper i to dele. Hvis man vil have mange planter, så kan de deles i de antal stykker man ønsker.

Jeg måtte smadre potten for at få skærmliljen ud.


Jeg har prøvet at dele med en spade, det gik også. Men en del af planten gik ud, sikkert fordi rødderne blev for beskadiget. Andre gange har planten efterfølgende vokset uensartet til. Der hvor rødderne blev mest beskadiget, blev bladene mindre. Det indhenter de dog senere.
Efter deling skal potten fyldes op med beriget pottemuld og vandes godt igennem. Bank potten mod jorden nogle gange, for at pottemulden skal pakke sig godt om rødderne.

Man skal, som beskrevet ovenfor, forberede sig på, at skærmliljen holder pause i blomstringen efter deling. Jo mere trangt de står i potten, jo rigere vil blomstringen blive.

Helle Troelsen

36 Comments

  1. Svar

    Lise Skovbjerg

    juli 10, 2020

    Skal man på en Agapanthus klippe de afblomstrede blomster af, og hvis man skal, er det så helt nede , eller bare blomster hoved.
    Mvh Lise

    • Svar

      Helle Troelsen

      juli 25, 2020

      Kære Lise
      Jeg klipper de afblomstrede hoveder af Agapanthus helt nede, så hele stilken kommer med. Ellers ser det grimt ud

      Mvh Helle

  2. Svar

    Maria Kristensen

    august 10, 2020

    Mange tak for den meget fine og udførlige beskrivelse😊

    • Svar

      Helle Troelsen

      august 10, 2020

      Tak:-)

  3. Svar

    Karin Schebye

    august 11, 2020

    Fin og udførlig beskrivelse, Tak 👍☺️

    • Svar

      Helle Troelsen

      august 11, 2020

      Tusind tak. Godt at du kan bruge den:-)

  4. Svar

    Benna Rasmussen

    august 13, 2020

    Hej Helle Troelsen, jeg er helt ny udi Agapanthus. Jeg købte 2 planter i start juni og den ene har sat mange blomster, den anden kun 1 blomst.
    Til min store bekymring er blomsterne allerede visnet en ugen ind i august. Har du et svar på, hvorfor de visner så tidligt. Det har jo været meget varmt, og jeg har vandet men ikke overvandet.
    Agapanthus står ikke i fuld sol hele dagen.
    Tak
    Venlig hilsen
    Benna

    • Svar

      Helle Troelsen

      august 14, 2020

      Kære Benna

      Det har jeg desværre ikke noget svar på. Nogle gange arter de sig lidt anderledes end forventet. Husk at gøde dem.

      Mvh helle

  5. Svar

    Grethe Nielsen

    oktober 8, 2020

    Vil alle bladene ikke visne om vinteren på mine agaphantus, når de opbevares mørkt? Er det ok?
    Venlig hilsen Grethe Nielsen

    • Svar

      Helle Troelsen

      oktober 9, 2020

      Kære Grethe. Nogle agaphantus visner ned om vinteren, og de kan opbevares mørkt. Andre beholder bladene på og skal helst stå lyst. Står de mørkt, bliver de gule og slaskede og skal klippes tilbage om foråret. Mine er stedsegrønne og skal opbevares lyst og køligt.

      Held og lykke med det.

      Mvh Helle

  6. Svar

    Britta Lunde

    oktober 16, 2020

    Hej hej

    Min skærmlilje er kommet med en enkel skud/blomstring sidst i sep😊og den skyder fint op. Mit spørgsmål er derfor om der er nogen chance for at den vil “ springe” ud? Måske skal heg klippe den af og sætte den i en vase indenfor?
    Mh
    Britta Lunde

    • Svar

      Helle Troelsen

      oktober 16, 2020

      Kære Britta
      Tak for din besked. Jeg ved ikke om den når at springe ud udenfor i potten. Jeg tror ikke at den vil springe ud, hvis du sætter den i vase indenfor. Men du kan jo prøve at se, hvad der sker.
      Jeg har ikke så meget erfaring med det.

      Held og lykke.

      Mvh Helle

  7. Svar

    Lika Holm Jensen

    oktober 27, 2020

    Hej
    Jeg købte ret sent i august 2 agapanthus som aldrig nåede at blomstre.
    De står i høje krukker som luge pt er meget fulde af vand pga regnen og som kun løber meget langsomt ud.
    Jeg er bange for de drukner og forbliver meget meget våde når de skal stilles i vinterhi.
    Kan jeg plante dem om i bedre egnede krukker på nuværende tidspunkt ?
    Bedste hilsner
    Lika

    • Svar

      Helle Troelsen

      oktober 28, 2020

      Hej Lika

      Tak for din besked. Du kan sagtens plante om i bedre egnede krukker nu. Der skal være hul i bunden på den, så vandet kan løbe fra. Du skal huske at bruge god næringsrig pottemuld til blomstrende planter.

      Held og lykke med det.

      Mange hilsner fra Helle

  8. Svar

    Britta Lunde

    november 7, 2020

    Hej hej😊
    Jeg skrev til dig for en måneds tid siden ang min skærmlilje som var kommet med en ny blomst/ knop i oktober . Og jeg var i tvivl om jeg skulle lade den være eller klippe den af til vase indendøre!
    Jeg valgte at klippe den af og stillede den i et syd vendt vindue. Og nu….. hurra er den sprunget ud😊😊😊jeg har ikke skiftet vand men blot lade den stå .
    Hold op hvor har jeg haft meget glæde af den lille “ overlever”
    Vh
    Britta Lunde

    • Svar

      Helle Troelsen

      november 9, 2020

      Kære Britta

      Det er da så skønt med en blomst, der kan skabe glæde. Godt du klippede den af og tog den ind i en vase.

      Kan du have en god dag.
      Mange hilsner fra Helle

  9. Svar

    Hanne Lise

    november 15, 2020

    Goddag Helle,

    I foråret har jeg pottet mine agapanthus om da de havde sprængt deres potter, jeg fjernede en stor del af rødderne! i dag ville jeg igen skære af rødderne, men nu er de vokset så meget, at jeg ikke kan få dem ud af potterne!
    Mit spørgsmål til dig er: Er det ok at beskære rødderne 2 x om året?

    Venlig hilsen
    Hanne Lise Lundby

    • Svar

      Helle Troelsen

      november 17, 2020

      Hej Hanne
      Jeg ville vente til foråret, for skærmliljerne skulle gerne snart i dvale. Jeg vil mene, at beskæring nu stresser planten. Sæt den istedet til vinteropbevaring, og vent med at potte om og beskære til foråret, når en ny vækstsæson starter.

      Mvh helle

  10. Svar

    Therese Højgaard

    januar 20, 2021

    Kære Helle
    Tak for din fine vejledning. Jeg kiggede for et par år siden efter en sådan vejledning, men fandt ikke nogen, så derfor er jeg særlig glad lige nu. Tak!
    Jeg har haft (blå) Agapantus i mange år, og indtil nu har jeg bare “spillet efter gehør” – og efter at have læst din vejledning kan jeg se, at det da er gået, som det skal. Heldet følger de tossede. Og jeg har fået svar på en masse spørgsmål, som jeg altid har været i tvivl om. Tak.
    Jeg har især altid været i tvivl om gødning, hvornår og hvor meget? Du skriver “Jeg gøder med organisk gødning i pilleform, som jeg drysser lidt af i bunden af potten.” Så må jeg lige spørge: Er bunden af potten underskålen? Eller løfter du planten ud af potten og lægger gødningen i bunden af potten. Og hvor tit gør du det?
    Ellers kan jeg fortælle, at jeg efter deling af nogle af mine største og kraftigste (med en spade :-)) – ja så fik jeg ikke blomster i 2 somre. Derfor tænkte jeg, at så måtte det briste eller bære og gravede nogle stykker ned i jorden i haven – et lidt beskyttet sted. Og hold da op. Her andet år har de bredt sig og blomstret helt vildt og har altså kunnet tåle at være i jorden sidste vinter. Som jeg husker det, dækkede jeg dem løst med nogle grangrene. Jeg har ikke gjort noget i år, endnu. Det må jeg hellere få gjort.
    Og et sidste spørgsmål. Ca halvdelen af mine planter er væsentlig kraftigere – altså de har bredere og tykkere blade end resten af mine planter – og de får også meget højere blomsterstængler og større blomster. Hvorfor denne forskel?
    Hvis du svarer mig/har tid til det, kan jeg så bede om, at du også sender svaret til min e-mail?
    Mange hilsner
    Therese Højgaard
    ps. De nedgravede planter er den kraftige slags.

    • Svar

      Helle Troelsen

      januar 20, 2021

      Kære Therese

      Tak for din mail omhandlende agapanthus. Det er lidt pudsigt, at jeg får så overvældende mange spørgsmål omhandlende denne plante, og jeg er slet ikke ekspert og kan slet ikke svare på alle spørgsmål. Jeg er mere praktiker og dannet mine egne erfaringer.
      Jeg drysser pillerne ned oveni planten – mellem bladene. Ikke i underskålen. Det virker fint.
      Mht bredden på bladene, så kan der være to forklaringer. Enten har du to forskellige sorter, eller også har planterne forskellige vækstvilkår. Dem der har det bedst, bliver størst og kraftigst. Det kunne være dem du har plantet ud i bedet.
      Jeg har oplevet det samme, også i den samme potte og samme sort. Min idé er at et af skuddene eller en frøsået plante udvikler nye egenskaber, hvor bladene bliver brede, fordi blomsterne er bestøvet af andreplanter med andre egenskaber. Det sker ude i naturen, og er også den måde, at man forædler planter på.
      Håber det er svar nok

      Mange hilsner fra Helle

  11. Svar

    Lisa Øster

    april 26, 2021

    Hvor ofte skal de have vand, når de står i potte på terrassen? Jeg vil kæbe 3 stk og plante i en whiskytønde:-)

    Bh

    • Svar

      Helle Troelsen

      april 26, 2021

      Hej Lisa

      Jeg vander jævnligt ca. 1 – 2 gange om ugen, for hurtigt fylder de potten ud. Mærk efter og er den knastør så vand.

      Mvh Helle

  12. Svar

    Sonja Olsen

    marts 12, 2022

    Jeg har en agaphanthus africanus der er 7 år gammel. I sommer var den helt fyldt med knopper, meget flot. Jeg opbevarer den i et isoleret udhus og ikke for meget lys. Her i venter er en del af bladene blevet krøllet, har ikke set det før. Hvad er det.

    Venlig hilsen
    Sonja Olsen

    • Svar

      Helle Troelsen

      marts 14, 2022

      Kære Sonja

      Det har jeg desværre ingen forklaring på. Måske er det mangel på vand.
      Du kan klippe bladene af og stille skærmliljen ud, når der ikke længere er fare for nattefrost.

      Held og lykke med det

  13. Svar

    Henrik

    maj 20, 2022

    Hej, vi har haft vores blomster +10 år, men har et tilbagevendende problem, at bladspiserne er gule, som dog aftager over sommeren. Har du en ide til hvad vi måske gør fokert?
    Mvh
    Henrik

    • Svar

      Helle Troelsen

      maj 23, 2022

      Kære Henrik
      I gør ikke noget forkert. Sådan ser de “gamle” blade ud på skærmliljer. Det gør mine også. De nye blade får energi til at trække saft og kraft ud i bladspidserne, når de får lys og danner fotosyntese. Om vinteren og i det tidlige forår er de i hvile, og skal først i gang. Lidt ligesom dårligt omløb i lemmerne.
      Mange hilsner fra Helle Troelsen

  14. Svar

    Janne Krejberg

    juni 22, 2022

    Er den hvide Agapanthus mere sart ?

    • Svar

      Helle Troelsen

      juli 5, 2022

      Nej den er ligeså hårdfør som den blå

  15. Svar

    Conny Pedersen

    oktober 10, 2022

    Hej

    Jeg har et par store skærmliljer hvad vil du anbefale at gøde med har indtil nu brugt flydende tomatgødning som er ok men syntes at det lyder godt med pille gødning,
    Betyder det du skriver at jeg skal blive ved at gøde til de skal i skuret for overvintring.

    Mvh
    Conny Pedersen

    • Svar

      Helle Troelsen

      oktober 10, 2022

      Kære Conny

      Du skal stoppe med at gøde nu. Du skal først gøde til foråret, når de første knopper viser sig. Jeg gøder med det jeg har til krukkeplanter, flydende gødning eller piller.
      Mvh Helle

  16. Svar

    Johnny Nielsen

    maj 13, 2023

    Hej Helle.
    I forbindelse med deling af agapantus, har jeg set nogle hjemmesider fra England, hvor de anbefaler at man venter et par dage efter delingen til man planter igen.
    Har du nogen erfaring med dette?
    Mvh Johnny

    • Svar

      Helle Troelsen

      maj 14, 2023

      Hej Johnny
      Jeg plejer at plante dem med det samme og med godt resultat. Jeg kender ikke til den nævnte metode, men det er da værd at prøve af

      Mvh Helle

  17. Svar

    Anders

    juni 29, 2023

    Hej Helle 😊
    Mine gamle bredbladede agapanthus har gennem de sidste ca. to år, udviklet små rustbrune pletter på nogle af de nederste del af bladene. Hvad er årsagen? Jeg gøder og vander jævnligt – på varme dage, som regel dagligt. Mine potter er næsten hele tiden meget udfyldte. De senere år har jeg med succes, forlænget pottens øverste kant med sort gaffatape, så vandet ikke løber ud af en overfyldt potte.
    Tak for at du deler din store viden!
    Hilsen Anders

    • Svar

      Helle Troelsen

      juli 3, 2023

      Hej Anders
      Jeg kander desværre ikke til rust på agapanthus. De nederste blade bliver ofte grimme. Hvis du river dem af, må du se om problemet løser sig. Ofte er det løsningen at fjerne blade med rustpletter, så det ikke smitter.

      Mvh Helle

  18. Svar

    Knud

    september 23, 2023

    Hej Helle.

    De Agapantus jeg har, er rødder jeg har købt i flade små poser med foto af planten i papomslag. Alle er købt i supermarkedernes rodekasser til 8-9 kr pr. styk. Det er hen af vejen blevet til ti stykker, store og flotte planter og med tilpas blomsterstande i sæsonen. Men de fylder, især ved overvintring. Så mit spørgsmål er, kan de ikke overvintres uden jord, altså som da jeg købte dem, mere eller mindre i tørret stand?

    • Svar

      Helle Troelsen

      september 25, 2023

      Hej Knud

      Der må jeg blive dig svar skyldig. Jeg ved det ikke. Af en eller anden grund, er jeg blevet “agapantus-specialist” i folks bevidsthed, men jeg ved faktisk ikke ret meget om dem.
      Måske skulle du prøve dig frem. Så dan lærer jeg bedst, og sådan opstår nye tips og tricks.
      Held og lykke med det.
      Mange hilsner fra Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.