Sådan sår du stauder, der kræver kulde for at spire

Date
jan, 26, 2020

(Denne artikel har været udgivet i Jysk Fynske Mediers magasin Livsstil)

Nu er vi nået hen midt på vinteren, selvom man nemt kunne forveksle den med en forlængelse af efteråret. En rigtig kuldeperiode har vi kun haft sporadisk den sidste uge, men det skal ikke holde os tilbage fra at så stauder og to-årige vækster, der kræver en kuldeperiode for at spire. Flere stauder og to-årige planter kræver nemlig kulde for at frøene vækkes af deres frøhvile. De bliver kaldt kuldekimere.

Det er både sjovt og kan betale sig at så sine egne stauder. Der går mange til i store frodige staudebede som dette her.

Mange af vores stauder og to-årige er biologisk kodede til at vokse i tempererede egne. De kræver en cyklus, som årstidernes skiften i Danmark giver dem med perioder med kulde, fugt og lys. Når det bliver vinter, går frøene i hvile, for hvis de begynder at spire for tidligt, så dør de små frøplanter af kulde, hvis kulden vender tilbage. De skal først begynde at spire, når temperaturen er optimal for at kunne vokse sig store og livskraftige. Det sker typisk omkring marts/april måned.

Når vi så køber staudefrø eller samler dem, når de er modne i efteråret, skal vi give dem en kuldeperiode, så de tror, at det har været vinter. Spiringen fungerer bedst med temperaturer mellem 2 og 5 grader.

En kuldeperiode behøves ikke at være kendetegnet ved kold vinter med frostvejr.  Der må godt være plusgrader og med svingende temperaturer. Bliver de for høje, f.eks. to-cifrede grader, så har vi heldigvis et køleskab, der kan hjælpe til med at give en stabil, kølig temperatur.

Det er ikke nok at opbevare frøposerne i køleskabet hen over vinteren. Frøene kræver nemlig også fugt for at vækkes til live, og skal derfor sås i et vækstmedie for at spire. Jeg bruger så-og priklejord, der er næringsfattigt, og netop er tilpasset formålet.

I planteværkstedet er der gjort klar til at så stauder, der kræver en kuldeperiode for at spire.

Der er forskel på frø

Der er stor forskel på de forskellige arter og længden af kuldebehandlingen. Nogle frø behøves blot en kortere periode på f.eks. tre uger for at spire. Andre kræver flere måneder og med afvekslende temperaturer, netop som en vinterperiode i Danmark byder på.

Det kan være svært at holde styr på frøenes optimale såtidspunkt, så jeg bruger egentlig bare min sunde fornuft og efterligner naturens metode. Spirer frøene ikke dette år, så gemmer jeg potterne på en hylde i mit planteværksted ved den nordvendte side af værkstedet, og så ser jeg, om de ikke spirer næste år.

En god idé er at starte med arter, der er nogenlunde nemme at have med at gøre.

Nemme kuldekimere

Disse frø er nemme kuldekimere, og kræver kun 3 -4 ugers kulde for at spire. De kan derfor sås fra start februar til start marts måned og spire allerede i foråret, når vejret bliver lunere.

Stjerneskærm (Astrantia major)

Violfrøstjerne (Thalictrum)

Sporebaldrian (Centranthus)

Stokroser (Alcea)

Akeleje (Aquilegia)

Valmue (Papaver)

Purpursolhat (Echinacea purpurea)

Kæmpejernurt (Verbena bonaiensis)

Indianermynte (Agastache foeniculum)

Kattehale (Lythrum salicaria)

Stormhat (Aconitum)

Mandstro (Eryngium)

Rasleblomst (Catananche)

Hosta

Sådan gør jeg

  1. Jeg sår frøene i hver sin potte eller i rækker i flamengokasser. Jeg bruger så- og priklejord, som jeg blander med ¼ del grus, hvilket giver et godt dræn. Husk at frø skal sås i forskellig dybde. Nogle er lysspirende, og skal sås i overfladen, hvor de trykkes let, så de får god jordkontakt. Andre skal dækkes med jord, grus eller vermiculite, der er et vulkansk mineralholdigt materiale der kan holde på fugten i jordoverfladen. Det er godt at bruge i overfladen til de lysspirende frø.
  2. Jorden gøres let fugtig med en forstøver. Er den for våd, er der risiko for, at frøene rådner.
  3. Husk at sætte små skilte ved, så du ved hvad der er sået. Jeg skriver det, fordi jeg selv af og til glemmer skilte, og sætter min lid til, at jeg kan kende forskel på spirerne. Det kan man ikke. Mange gange er det jo særlige farver eller sorter der er sået. Det noterer jeg også, så de senere plantes ud de rigtige steder i havens bede.
  4. Potterne placerer jeg i bedrollers af plastic, hvor jeg har boret hul i bund og i låg, så der er dræn og gennemtræk. Det beskytter potterne mod for meget væde, når det regner. Man kan også placere potterne på en bakke eller i plastickasser og stille dem under et halvtag eller i et koldt skur. Husk at dække potterne med net, så mus eller fugle ikke kratter op i jorden og spreder frøene for alle vinde.
  5. Tjek potterne en gang imellem, og fugt dem, hvis jorden er tørret helt ud.
  6. Når foråret kommer, og det bliver lunt i vejret, spirer frøene. Man kan også fremskynde spiringen ved at tage potterne ind i varmen i huset eller i drivhuset. Når frøene spirer, skal de stå lyst, dog ikke i et sydvendt vindue, hvor solen hurtigt vil tørre potten ud. 
  7. Når de små planter har fået to kimblade og et sæt blivende blade, skal de prikles ud i hver sin potte med næringsrig pottemuld. Her vokser de sig store til de er klar til at blive plantet ud i haven.

Man kan også vælge en helt kunstig proces, og stille potterne med en pose over i køleskabet i ca. 3 uger. Så tages de ud og stilles lyst og lunt. Hvis frøene ikke spirer ved stuetemperatur, så skal hele potten ind i køleskabet igen, og tages ud efter et par uger. Så kan det være, at frøene vækkes af dvale og opdager, at det er blevet forår.

Vær dog opmærksom på, at de fleste stauder ikke blomstrer det første år, så man må væbne sig med tålmodighed. De fleste blomstrer først året efter.

De toårige vil det første år danne bladplanter for derefter, i deres andet leveår, at blomstre, hvorefter de for det meste dør.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.