Begræns brugen af spagnum i haverne

Date
jan, 26, 2020

Rigtig meget jord man køber i sække hos planteskoler og havecentre indeholder spagnum, om det er så- og priklejord, pottemuld, plantesække eller jordforbedring. Problemet er, at spagnum indvindes fra ældgamle tørvemoser i Danmark, og man ødelægger derved de naturområder, tørvemoserne er en vigtig del af. Det tager århundreder at genopbygge tørvemoserne igen, så man kan betragte dem som en begrænset naturressource. Tørvemoserne er allerede ved at være udtømte, så mange steder er der sat en stopper for indvindingen, da flere af dem nu er fredet. Men der indvindes dog stadig enkelte steder i Danmark. Ellers importeres spagnum fra andre lande, der så bearbejdes i Danmark. Vores nabolande har tilsvarende udfordringer, og særligt Tyskland og England har sat det på dagsordenen.

Når man indvinder spagnum, frigives store mængder CO2 til atmosfæren, hvilket belaster klimaet. Tørvemoser binder nemlig ret meget CO2 fra atmosfæren, og frigiver det meget langsomt. Så globalt set er der også en udfordring her.

Heldigvis forskes der i Danmark i, hvad der kan erstatte spagnum som hovedingrediens i forskellige muldtyper til haverne. Der er allerede udviklet enkelte produkter, der ikke indeholder spagnum, men er baseret på andre naturmaterialer.

I England er det nu forbudt at bruge spagnum i private haver. Så kan man håbe på, at det også snart vil gælde Danmark, så vi kan få sat skub i forskning og produktionen af andre bæredygtige materialer til gavn for naturen og klimaet.

Her er en opskrift på at lave sin egen så- og priklejord

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.